Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAN BUS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1961 - heden

Genre

hedendaags

Biografie Jan Bus

Jan Bus is geboren op 20 februari 1961 te Laren (NH). Opleiding Hij studeerde korte tijd economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en van 1980 tot 1986 klassiek gitaar aan de Muziek Pedagogische Academie van Hilversum. Tussen 1990 en 1992 volgde hij compositielessen bij Robert Heppener. Activiteiten Jan Bus speelde in diverse ensembles ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1995   De Nationale Opera
2011   Robbert Muuse

Biografie Jan Bus

1961

Jan Bus is geboren op 20 februari 1961 te Laren (NH).


Opleiding

Hij studeerde korte tijd economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en van 1980 tot 1986 klassiek gitaar aan de Muziek Pedagogische Academie van Hilversum. Tussen 1990 en 1992 volgde hij compositielessen bij Robert Heppener.


Activiteiten

Jan Bus speelde in diverse ensembles voordat hij zich toelegde op het componeren, waarbij hij zich tot een veelzijdig componist ontwikkelde. Sinds 1999 is hij bestuurslid van het Genootschap van Nederlandse Componisten.


Composities

Het startschot voor zijn muzikale loopbaan werd in 1989 gegeven tijdens het Project Jonge Componisten van het Nederlands Balletorkest waarbij zijn orkestwerk Praefixum (1987) werd uitgevoerd. Zijn composities worden uitgevoerd door gerenommeerde musici en ensembles. Jan Bus schrijft kamermuziek, theater- en filmmuziek en symfonische werken. Hij produceerde een aantal kameropera's van eigen hand, waaronder Westerling (1995), Die Braut von Korinth en Stalin en de smaak van paardehaver.


Prijzen

In 1991 won hij de derde prijs van het internationale compositieconcours Mozart 1991 in Wenen met zijn orkestwerk Quando salta fuori la tonica? (1990) dat in november 1994 in première ging in de Musikverein Wien, uitgevoerd door het Österreichische Rundfunk Orchester o.l.v. Andras Ligeti. In 1995 werd Jan Bus als tweede genomineerd bij de Northern Telecom Young European Composer Competition uitgeschreven door The Academy of St. Martin in the Fields.

Jan Bus

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Jan Bus

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer