Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAN RIETMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Jan Rietman

Periode

1952 - heden

Genre

amusementsmuziek, easy listening, piano, toetsinstrumenten, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Jan Rietman Band, Los Vast Band

Jan Rietman

Doetinchemse pianist en radio- en televisiepresentator. Vanaf zijn jonge jaren actief in bands als Moan, Long Tall Ernie & The Shakers, Unit Gloria en Rainbow Train. Later formeert hij de Jan Rietman Band en begeeft hij zich meer in het amusementscircuit.
Volledige biografie...

Instrumenten

piano, toetsinstrumenten, zang

Genoemd in de biografie van

1975   Specs Hildebrand
1976   Hans Vermeulen
1979   Urban Heroes
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jan Rietman

Doetinchemse pianist en radio- en televisiepresentator. Vanaf zijn jonge jaren actief in bands als Moan, Long Tall Ernie & The Shakers, Unit Gloria en Rainbow Train. Later formeert hij de Jan Rietman Band en begeeft hij zich meer in het amusementscircuit.

In bezetting van

Long Tall Ernie and the Shakers   piano
The Killer   piano
Unit Gloria   piano

1969 - 1970

Pianist Jan Rietman doet ervaring op in de band Blue Stars. Hij is ook nog even actief bij het Dynamic Organ Trio.

1971 - 1973

In deze periode wordt Rietman gevraagd als pianist voor de pyschedelische band Moan. De Arnhemse groep wordt halverwege de jaren zestig opgericht door Herman Brood, maar deze zit er maar kort bij. Jan houdt (op aanraden van zijn moeder) de boot aanvankelijk af, maar gaat later toch overstag. In 1971 richten leden van Moan een tweede band: Long Tall Ernie & The Shakers. Totdat de psychedelische band in 1973 wordt opgeheven treedt men vaak eerst op als Moan, om na de pauze met vetkuiven te rocken als Long Tall Ernie & The Shakers. Vanaf 1973 brengt Rietman onder de naam The Killer wat boogie woogie-singles en een lp uit. Rietman wordt in 1973 tweede bij het Loosdrecht Jazz Concours. Ook met Long Tall Ernie & The Shakers gaat het goed. De band breekt door op een feestje van The Beach Boys die begin jaren zeventig een tijdje in Nederland wonen. Rietman, alias Jumping Johnny, tourt door Engeland en Duitsland en ontvangt gouden platen.

Herman Brood Long Tall Ernie and the Shakers The Killer

1974

Jan Rietman vertrekt naar Unit Gloria, na enkele singles en albums met Long Tall Ernie te hebben gemaakt. Van de bezetting van Unit Gloria maken rond die tijd ook Robert Long en Bonnie St. Claire deel uit. Rietman verlaat de band na korte tijd om zich bij de Magic Box Band te voegen, de begeleidingsband van Specs Hildebrand.

Bonnie St. Claire Robert Long Specs Hildebrand Unit Gloria

1975 - 1976

Rietman werkt onder meer voor Vader Abraham. Hij speelt de piano in voor het nummer Het Kleine Café Aan De Haven en brengt in 1975 een laatste single als The Killer uit. Verder werkt Jan mee aan nummers van Mouth & MacNeal. In 1976 verlaat Rietman Specs Hildebrand & Magic Box Band en treedt hij toe tot Rainbow Train, de band van Hans Vermeulen.

Hans Vermeulen Mouth & MacNeal Rainbow Train The Killer

1977

Jan Rietman wordt bij de NCRV radiopresentator van Los Vast. André van Duin krijgt met zijn Dikvoormekaarshow een eigen programma binnen Losvast. Jan Rietman werkt mee aan de eerste elpee van Luv'.

André van Duin Luv'

1978 - 1990

De presentator gaat met zijn Los Vast Show het land in. Eind jaren tachtig krijgt hij tot drie maal toe de Rotterdamse Kuip vol (60.000 mensen) met zijn radioprogramma-op-locatie. Eerder weet hij Ahoy' zelfs vijftien keer tot de nok gevuld te krijgen. Het programma stopt in 1990. In 1979 werkt Rietman samen met Peter Koelewijn mee aan de productie De soesa, een single met bewerkingen van de Amerikaanse componist John Philip Sousa. Met de Jan Rietman Band verzorgt hij de muziek in diverse televisieprogramma's waaronder Oh Lori met presentatrice Lori Spee. In 1988 treedt de Los Vast Band op als begeleidingsorkest van Anita Meijer in Ahoy'.

Anita Meyer Lori Spee

1991 - 1994

Rietman presenteert programma's voor Radio Noordzee (later omgedoopt tot Radio Nationaal).

1995

Jan Rietman brengt onder zijn eigen naam de cd Don't Shoot The Pianoplayer uit, die boven verwachting dertigduizend maal verkoopt. Van het album verschijnt de single Fast And Friendly.

1996 - 1998

Jan Rietman Jan verzorgt met zijn band de muziek in het RTL4-programma Moppentoppers van Ron Brandsteder. Voorts maakt hij deel uit van de televisieshows van André van Duin. In november van 1996 verschijnt de opvolger van Don't Shoot The Pianoplayer, getiteld The Circle Of Love. De cd kent instrumentale composities van Rietman. One Clear Voice is de single van het album.

1999

Rietman brengt onder de naam Jan Rietman Band het album Heroes And Friends uit. Herman Brood en André van Duin zingen hierop een duet, maar ook artiesten als Guus Meeuwis, Gerard Joling, Anita Meijer, Jody Pijper, Dian Senders, Han van Eyk, Henk Westbroek, Bert Heerink en André Hazes werken aan de cd mee. De artiesten zingen door Rietman geselecteerde nummers van onder meer Elvis Presley, Righteous Brothers, Elton John, The Beatles en The Rolling Stones. Jan Rietman is als pianist overigens alleen op Love Me Tender te horen. Tussen de bedrijven door werkt Rietman aan een televisieprogramma waarin hij plaatsen bezoekt waar bekende nummers ontstaan zijn.

2000

De cd Het Grote Meezingfeest is een samenwerking tussen Jan Rietman en Jody's Singers. De plaat is een medley van 36 Nederlandse en buitenlandse hits.

Jody's Singers

2001

Rietman verlaat na een conflict Radio Nationaal.

2002

Naar aanleiding van de moord op de controversiële politicus Pim Fortuyn op 6 mei schrijft Jan Rietman het liedje At Your Service dat door Gerard Joling gezongen wordt op de verkiezingsbijeenkomst van Lijst Pim Fortuyn. Het liedje verschijnt niet lang daarna op single.

Gerard Joling

2004

Het muziekspektakel Los Vast keert in oktober terug in Ahoy'. De NCRV zendt het festival rechtstreeks uit op Radio 2.

2005

The Jan Rietman Band doet samen met Jody's Singers een tweede theatertournee van ongeveer veertig optredens in Nederland. Het optreden in Noordwijk wordt opgenomen voor een latere cd-uitgave. Rietman treedt daarnaast op in het World Fashion Centre en voor bedrijven als Philips, Connexxion, KPN en de Nationale Postcodeloterij.

Jody's Singers

2006

Onder de titel Singing With The Stars volgt in september een volgende theatertournee. Tot en met het voorjaar van 2008 vertolkt Jan Rietman met zijn band tijdens deze tournee bekende hits. De band bestaat uit Ton op 't Hof (drums), Xander Buvelot (bas), Albert Deinum (gitaar), Hans Jansen (toetsen), Sven Figee (toetsen), Jelle Schouten (trompet), Jan van Duikeren (trompet) en Martijn Sohier (trombone).

2007

The Jan Rietman Band verzorgt de begeleiding op het album Dancing The Night Away (april) van de r&b-groep Re-Play.

Re-play

2008

De opbrengsten van de single Geef Me Een Kus, opgenomen met zijn vrienden Re-Play, Donna, Dian en Jody, komen ten goede aan de Nationale Vereniging de Zonnebloem.

2009 - 2010

In het theaterseizoen 2009-2010 gaat Jan Rietman opnieuw op tournee met de jubileumshow Forever Young, samen met mijn band bestaand uit drummer Ton op't Hof, toetsenist Hans Jansen, gitarist Albert Deinum, bassist Wilbrand Meischke en Jody's Singers (Jody Pijper, Dian Senders en Han van Eijk). Rietman neemt met producer Tren van Enckevort (Rowwen Hèze) Open Boek, een ingetogen, persoonlijk album waarop Rietman terugblikt, overdenkt en relativeert. Na de uitgave van de cd in oktober 2009 gaat de muzikant met Open Boek op theatertournee.

Han van Eijk Jody Pijper Tren van Enckevort Wilbrand Meischke

2011

Het nummer Ma Ga Niet Weg van het album Open Boek wordt in een nieuw Nashville jasje gestoken tijdens opnamen in de Mountain View Studios, Ocean Way Recording en Black River in Nashville waar ook artiesten als Elton John, Elvis Presley en Roy Orbison albums hebben opgenomen. Op zowel de Nederlandstalige versie als de Engelstalige versie A Little Bit Longer wordt Rietman terzijde gestaan door de Amerikaanse producer Bil VornDick (o.a. Johnny Cash en Allison Kraus).

Discografie Jan Rietman

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jan Rietman

Audio/Video Jan Rietman

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer