Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JASPER BLOM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Jasper Blom

Periode

02-06-1965 - heden

Genre

basklarinet, impro, jazz, klarinet, sopraansaxofoon, tenorsaxofoon

Online

Officiële website

Jasper Blom

Jasper Blom (Geldrop, 2 juni 1965) streeft als saxofonist en componist naar een synthese van traditionelere jazzvormen en geïmproviseerde muziek. Vanaf het begin van zijn carrière profileert hij zich als bandleider en als sideman in ensembles die bruggen slaan tussen beide genres, zoals het pianoloze kwintet Zut Alors! Hij experimenteert ...
Volledige biografie...

Instrumenten

basklarinet, klarinet, sopraansaxofoon, tenorsaxofoon

Genoemd in de biografie van

1987   Rob van Bavel
1993   Anton Goudsmit
1994   Marius Beets
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jasper Blom

Jasper Blom (Geldrop, 2 juni 1965) streeft als saxofonist en componist naar een synthese van traditionelere jazzvormen en geïmproviseerde muziek. Vanaf het begin van zijn carrière profileert hij zich als bandleider en als sideman in ensembles die bruggen slaan tussen beide genres, zoals het pianoloze kwintet Zut Alors! Hij experimenteert met elektronica in Red, Yellow & Blue Extended, en geeft dit een vervolg in zijn Quartet, waarin hij zijn saxofoongeluid regelmatig met allerlei effectapparatuur bewerkt. Naast deze groepen, waarvoor hij (uitgewerkte) composities schrijft, bedrijft hij vrije improvisatie in een trio met bassist Arnold Dooyeweerd en drummer Flin van Hemmen. Daarnaast valt hij geregeld in bij zowel het Metropole Orkest als de formatie Corrie en de Brokken van gitariste Corrie van Binsbergen.

In bezetting van

Estrellas de Ahora   saxofoon
Identikit   tenorsaxofoon
Mona Lisa Overdrive   saxofoon
Spinifex   klarinet, sopraansaxofoon, tenorsaxofoon

1989

Jasper Blom studeert cum laude af aan het Rotterdams Conservatorium en vertrekt voor een half jaar naar New York om verder te studeren bij saxofonist Dave Liebman en trombonist-componist Bob Brookmeyer. Ook neemt hij lessen bij de saxofonisten Joe Lovano en Greg Osby.

1990

Na terugkeer uit New York richt hij het pianoloze kwintet Zut Alors! op, dat met zijn drie blazers (naast Blom trompettist Angelo Verploegen en saxofonist-klarinettist Michael Moore) mogelijkheden tot arrangeren biedt. Door het ontbreken van een akkoordinstrument is er tegelijk ook veel vrijheid in de band. In de documentaire-serie die de NOS in deze periode uitzendt over de geschiedenis van de Nederlandse jazz is de groep te zien en te horen. De debuut-CD Pie Dough geeft Blom in 1992 in eigen beheer uit.

1993

Five Up High is de naam van een nieuw jazzkwintet met toppers uit de jongste generatie musici. Blom is samen met drummer Joost Patocka de aanstichter en voornaamste componist van de groep, die verder bestaat uit altsaxofonist Benjamin Herman, pianist Juraj Stanik en bassist Marius Beets. Op het Timeless-label verschijnt in 1994 de titelloze eerste CD. Een vervolg, The Deep, wordt in 1997 uitgebracht. Daarop is saxofoniste Carolyn Breuer te horen in plaats van de druk bezette Herman. Pianist Jeremy Manasia en bassist Johan Plomp completeren de tweede editie van Five Up High.

1999

Ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag organiseert slagwerker Pierre Courbois een dubbelkwintet. Hiertoe breidt hij zijn reguliere kwintet uit met vijf rietblazers, onder wie Jasper Blom. Tijdens het Amsterdamse festival Klap op de Vuurpijl in december 1999 gaan de speciaal geschreven en gearrangeerde composities van Courbois in première. Van de opname die de NPS ervan maakt, wordt een CD gemaakt: Unsquare Rooots. Ook heeft Jasper Blom dit jaar een muzikale ontmoeting met twee Amerikanen (pianist David Berkman en drummer Matt Wilson) en een Fransman (bassist Eric Surmenian). De samenwerking bevalt zo goed dat er meteen een CD wordt gemaakt, en het kwartet onder de naam Dialect een tijdlang langs de podia gaat.

2001

De Stichting Jazz in Utrecht verstrekt Jasper Blom een compositieopdracht. Het resultaat is een stuk over kleuren, onder de titel Red, Yellow & Blue Extended. Het is geschreven voor een trio, met bassist Frans van der Hoeven en drummer Martijn Vink. Later voegt Blom pianist Achim Kaufmann, gitarist Anton Goudsmit, zangeres Ineke van Doorn en bassist Jeroen Vierdag aan het ensemble toe. Nieuwe composities worden in 2004 op het North Sea Jazz Festival uitgevoerd door de groep, die dan wordt uitgebreid met drie rietblazers (David Kweksilber, Maarten Ornstein en Tobias Klein, die zowel saxofoon als klarinet en basklarinet bespelen) en Wouter Snoei met live elektronica. Een extra gast is de Noorse gitarist Eivind Aarset.

2003

Als Pierre Courbois zijn kwintet herschikt tot een sextet waarmee hij uitsluitend stukken in 5/4 maat gaat spelen, vraagt hij Jasper Blom voor de vaste bezetting. Vier jaar later produceert dit 5/4 Sextet zijn eerste CD: Révocation (Live at the Bimhuis).

2004

Met bassist Arnold Dooyeweerd en drummer Flin van Hemmen start Jasper Blom een naamloos trio om geheel vrij te kunnen improviseren. De groep maakt zijn debuut tijdens de laatste avond in het oude Bimhuis in Amsterdam. Omdat Van Hemmen in de VS gaat wonen, neemt Michael Vatcher later diens plek in.

2005

Jasper Blom gaat deel uitmaken van het sextet van bassist Stefan Lievestro. Het CD-debuut van de groep, Breakfast In Walhalla, verschijnt in 2006.

2006

Gitarist Jesse van Ruller vraagt Blom voor zijn nieuwe Quartet, dat in première gaat op het Jazz International Festival in Rotterdam. Frans van der Hoeven en Martijn Vink zijn al een paar jaar vaste partners op bas en drums; zij vormen ook van deze groep de ruggengraat. In 2007 verschijnt de debuut-CD, Statue Of Liberty, op Mainland Records. Wat opvalt, zijn de effecten die Blom inzet om zijn saxofoongeluid bij tijd en wijle subtiel te veranderen. Trompettist Gijs Levelt, fluitist Ned McGowan en rietblazer Tobias Klein zijn de initiatiefnemers van een nieuwe, middelgrote band onder de naam Spinifex Orchestra. Jasper Blom en Joost Buis completeren het blazersdeel van de groep, die verder bestaat uit gitarist Raphael Vanoli, accordeonist Theo van Tol, bassist Sean Fasciani en drummer Uli Genenger. Triodia is de titel van hun eerste CD uit 2008.

2008

Op zoek naar nieuwe uitgangspunten voor improvisatie begint Jasper Blom het ensemble A l'Improviste. Het houdt zich bezig met de muziek van de Franse componist Claude Debussy. Samen met saxofonist Joris Roelofs, pianist Kris Goessens, bassist Clemens van der Feen en drummer Joost Lijbaart laat hij horen dat dit niet tot zoetige, slappe muziek hoeft te leiden.

2009

Bassist Stefan Lievestro, in wiens sextet Blom ook al speelt, nodigt hem uit in zijn nieuwe groep, Mona Lisa Overdrive, waar hij oude bekende Jesse van Ruller naast zich treft, alsmede Arno Krijger (Hammondorgel) en Hans van Oosterhout (drums).

2012

Het album Gravity met The Jasper Blom Quartet bevat bijdragen van de scattende jazzzangeres Tutu Puoane uit Zuid-Afrika.

2013

Jasper Blom maakt deel uit van Identikit, de band van gitarist Marzio Scholten samen met altsaxofonist Lars Dietrich, bassist Sean Fasciani en drummer Kristijan Krajnčan. In juni gaat de band de studio in voor een eerste album.

Identikit

Discografie Jasper Blom

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jasper Blom

Audio/Video Jasper Blom

Video Jasper Blom

Jasper Blom Quartet speel...
Jasper Blom Quartet speelt Knor
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Jasper Blom Quartet speelt Knor

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer