Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAZZ ORCHESTRA OF THE CONCERTGEBOUW

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Jazz Orchestra of the Concertgebouw

Periode

1996 - heden

Genre

big band, jazz

Online

Officiële website

Jazz Orchestra of the Concertgebouw

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw komt voort uit de New Concert Big Band, die in 1996 door bassist Frans van Geest, drummer Hans Dekker en Henk Meutgeert is opgericht. Die naam refereert aan Meutgeerts Netherlands Concert Jazz Band uit de jaren tachtig. Hun doel is een jazzorkest te beginnen ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1990   Ferdinand Povel
1990   Rob van Bavel
1994   Benjamin Herman
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jazz Orchestra of the Concertgebouw

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw komt voort uit de New Concert Big Band, die in 1996 door bassist Frans van Geest, drummer Hans Dekker en Henk Meutgeert is opgericht. Die naam refereert aan Meutgeerts Netherlands Concert Jazz Band uit de jaren tachtig. Hun doel is een jazzorkest te beginnen dat frequent optreedt en zijn repertoire aanpast aan steeds wisselende gasten. Meutgeert is de dirigent en voornaamste arrangeur. Het eerste grote concert is in het Amsterdamse Concertgebouw, met als gast de Amerikaanse tenorsaxofonist Joe Henderson. De vaart zit er dan al in: het orkest speelt sinds eind 1996 eens in de veertien dagen in het Amsterdamse Bimhuis. Binnen de kortste keren trekt de New Concert Big Band volle zalen. In 1999 wordt de band het huisorkest van het Amsterdamse Concertgebouw en wordt de naam aangepast. In de loop der jaren bewijst het Jazz Orchestra of the Concertgebouw dat het mogelijk is een en hetzelfde gezelschap op hoog niveau zowel moderne als traditionele big band-jazz te laten spelen. Daarnaast werkt de band ook samen met klassieke orkesten en solisten, volksmuziek-ensembles en improvisatiegroepen van velerlei snit.

1996

De New Concert Big Band gaat van start en Henk Meutgeert wordt dirigent en vaste arrangeur. De band debuteert in het Amsterdamse Rembrandtpleintheater. Het orkest speelt elke veertien dagen in het Bimhuis; de eerste gastsolisten zijn bassist Tony Overwater en pianist Michiel Borstlap.

Michiel Borstlap Tony Overwater

1997

De band begeleidt Joe Henderson in het Concertgebouw. Met als gast pianist Cedar Walton opent hij het Holland Festival. Over een optreden in het Bimhuis schrijft Kevin Whitehead in de Volkskrant: “De trompetten zetten met dempers in, zijdezacht, en spelen een licht melodietje. Dan gaan de dempers aan de kant, de melodie gaat over in een staccatomotief, terwijl de trombones en saxen samen de melodie overnemen. En zelfs als de solo's begonnen zijn, blijft Meutgeert nieuw materiaal aanvoeren, meer riffs, een uitroep door hoge trompetten met veel vibrato, een heupwiegende tegenmelodie door de saxen.”

1999

De eerste CD, met live opnamen uit het Bimhuis, komt uit en maakt indruk door het coloriet en Meutgeerts greep op de materie. Tussen de bedrijven door blijft de leider lesgeven op de conservatoria van Groningen en Zwolle, zit hij in jury's en leidt hij workshops voor professionals en amateurs. In hetzelfde jaar wordt de New Concert Big Band huisorkest van het Concertgebouw en de naam verandert in Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Duke Ellington staat centraal met onder meer een uitvoering van diens Sacred Concert, met als gaste de sopraan Jessye Norman. Voor zijn stimulerende werk krijgt Meutgeert de Bird Award.

2000

Met als gasten de componisten Misha Mengelberg en Theo Loevendie maakt het Jazz Orchestra of the Concertgebouw een tournee.

Misha Mengelberg Theo Loevendie

2002

In april begeleidt het Jazz Orchestra of the Concertgebouw violist Oene van Geel, pianist Randal Corsen en zangeres Francien van Tuinen tijdens de finale van de Andersen Jazz Ward. Van Geel is de uiteindelijke winnaar. Behalve met jazzgrootheden als drummer Elvin Jones en gitarist Pat Martino treedt het orkest op met de Four Freshmen, het Limburgs Symfonie Orkest en de Dresden Semper Oper.

Francien van Tuinen Oene van Geel Randal Corsen

2005

Met projecten rond de muziek van Benny Goodman en Woody Herman bewijst het Jazz Orchestra of the Concertgebouw nogmaals dat het de traditie niet schuwt.

2008

Het orkest blijft geregeld met uiteenlopende gasten optreden, van flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel tot soulzangeres Oleta Adams, en van jazzgitarist Joe Cohn tot popzangeres Trijntje Oosterhuis. De band maakt tevens succesvolle tournees naar Litouwen en Japan. Op de CD Silk Rush staat gitarist Jesse van Ruller centraal.

Eric Vaarzon Morel Trijntje Oosterhuis

2009

In de grootste concertzaal van Beijing geeft het JOC het allereerste jazzoptreden aldaar. Volgens de plaatselijke pers brengt de band het publiek in een uitgelaten stemming.

2010

De dubbel-CD Blues For The Date bevat grotendeels composities van pianist Peter Beets, die ook veel soleert.

Peter Beets

2012

Op de cd Scribblin' is een hoofdrol weggelegd voor trompettist Jan van Duikeren die ook tekent voor de composities. Rob Horsting en dirigent Henk Meutgeert arrangeren de composities voor bigband. Naar aanleiding van het album gaat het orkest in november op tournee door Japan. Tijdens de twee sets in de Blue Note te Tokio krijgen de veertien blazers en de ritmesectie gezelschap van de Amerikaanse gitarist Lee Ritenour. Het orkest speelt met tien invallers, waaronder pianist Hans Vroomans (Metropole Orkest). Saxofonist Tom Beek schrijft in Jazzism (januari 2013) een verslag over de reis.

2013 - 2014

Het orkest wordt uitgenodigd voor drie concerten op het Java Jazz Festival dat van 1 tot en met 3 maart plaatsvindt in Jakarta. Er staan meerdere optredens op het programma. Naast een concert met eigen muziek werkt het orkest samen met onder anderen de Amerikaanse zanger Gregory Porter, de Italiaanse zangeres Roberta Gambarini en de Javaanse zangeres Ruth Sahanaya.
In 2014 treedt Henk Meutgeert terug als muzikaal leider van het orkest. Wel blijft hij aan het orkest verbonden als gastdirigent en arrangeur.

Henk Meutgeert

2015

Op 16 augustus vindt een speciaal optreden plaats waarin hoogtepunten uit de geschiedenis van het orkest de revue passeren. Speciale gasten zijn Deborah Brown, Benjamin Herman en Peter Beets. Tijdens de avond ontvangt oprichter en vaste dirigent Henk Meutgeert de Concertgebouw Jazz Award.

Henk Meutgeert

Discografie Jazz Orchestra of the Concertgebouw

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jazz Orchestra of the Concertgebouw

Audio/Video Jazz Orchestra of the Concertgebouw

Video Jazz Orchestra of the Concertgebouw

Jazz Orchestra of the Con...
Jazz Orchestra of the Concertgebouw - Peter Beets/First Song
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Jazz Orchestra of the Concertgebouw - Peter Beets/First Song

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer