Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JEFFREY BRUINSMA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Jeffrey Bruinsma

Periode

30-04-1977 - heden

Genre

impro, jazz, viool

Online

Officiële website

Jeffrey Bruinsma

Jeffrey Bruinsma (Den Haag, 30 april 1977) is een toonaangevende violist in de Nederlandse jazz. Hij treedt het meest op met zijn Bruinsma Syndicaat, dat uitsluitend eigen werk speelt in een hybride stijl van pop, funk, oosterse muziek, klassiek en jazz. Dikwijls maakt hij gebruik van effecten, zodat hij uitstekend ...
Volledige biografie...

Instrumenten

viool

Genoemd in de biografie van

1995   Oene van Geel
2005   Jesse van Ruller
2007   Martijn Vink
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jeffrey Bruinsma

Jeffrey Bruinsma (Den Haag, 30 april 1977) is een toonaangevende violist in de Nederlandse jazz. Hij treedt het meest op met zijn Bruinsma Syndicaat, dat uitsluitend eigen werk speelt in een hybride stijl van pop, funk, oosterse muziek, klassiek en jazz. Dikwijls maakt hij gebruik van effecten, zodat hij uitstekend is opgewassen tegen het koper- en percussiegeweld van de meeste jazzformaties.

In bezetting van

Trespassers W   viool
Xam Xam   viool
Zapp 4   viool

2002

Bruinsma studeert cum laude af aan het conservatorium van Amsterdam voor jazz-viool. Hij formeert het Bruinsma Syndicaat, schertsend vernoemd naar de geliquideerde topcrimineel Klaas Bruinsma. De band treedt op in verschillende bezettingen. Het akoestische Bruinsma Syndicaat speelt impressionistische kamermuziek met een funky randje en noemt componisten als Debussy, Curtis Mayfield, Wayne Shorter en Alban Berg als inspiratiebronnen. Het elektrische Bruinsma Syndicaat put inspiratie uit de vroege jaren van de jazzrock met bands als Weather Report, Mahavishnu Orchestra en de elektrische formaties van Miles Davis. In deze bezetting neemt Bruinsma een batterij aan effectpedalen mee. In beide bezettingen speelt het Bruinsma Syndicaat uitsluitend composities van de bandleider.

2005

In opdracht van Scapino Ballet Rotterdam muziek schrijft Bruinsma de muziek bij de voorstelling Paramount van choreograaf Ed Wubbe. Hij leidt ook het internationale ensemble dat met de dansgroep op tournee gaat en onder meer optreedt in de Opera van Tel Aviv.

2006

Jeffrey Bruinsma wint de Deloitte Jazz Award in het Bimhuis te Amsterdam. De jury noemt hem een zeer communicatief en creatief musicus en prijst zijn mooi opgebouwde soli, zijn gepassioneerde uitvoering en communicatieve spel, de kunst zijn viool te laten swingen en zijn componeertalent. Hij wordt uitgenodigd om tijdens de uitreiking van de Concertgebouw Jazz Award dat jaar in het Concertgebouw een gastoptreden te verzorgen. De Concertgebouw Jazz Award is dan toegekend aan pianist, componist en arrangeur Eddie Palmieri.

2007

Bruinsma, choreograaf David Middendorp en bassist Brice Soniano maken samen de voorstelling Basluik. In opdracht van Stella Den Haag maakt het trio ook een voorstelling over schaduw en licht: Schuilnaam Schaduw. Bruinsma begint als docent jazzviool aan het Conservatorium van Amsterdam.

2008

Bruinsma's eerste CD komt uit onder de titel Area 51, vernoemd naar een topgeheime militaire basis van de Verenigde Staten in de woestijn van Nevada ten noorden van Las Vegas. Het album is live opgenomen in het Robeco Jazzcafé in het Amsterdamse Concertgebouw met zijn groep Bruinsma Syndicaat, dit keer met Jesse van Ruller, Gulli Gudmundsson, Martijn Vink en Afra Mussawisade. Het album wordt zeer positief ontvangen. 'Deze live-opnamen laten zijn melodische verbeelding, vloeiende, expressieve frasering en sterke timing horen in buitengewoon aantrekkelijke, bijna popachtig pakkende eigen composities,' schrijft Frank van Herk in de Volkskrant. Inmiddels hebben choregraaf David Middendorp en Bruinsma een stichting opgericht met de naam Area 51. De stichting maakt speciaal voor de Parade de multimediale dansvoorstelling After Dark.

2009

Area 51 maakt Mr. Hands, eveneens een voorstelling waarin muziek, dans en animatie samengaan.

2010

Bruinsma zit in de bezetting van het Zapp String Quartet tijdens de Zapp Centrifuge Tour.

Zapp 4

2014

Jeffrey Bruinsma is te horen op het album Heliographs van de Noorse muzikant Erik Honoré.

Discografie Jeffrey Bruinsma

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jeffrey Bruinsma

Audio/Video Jeffrey Bruinsma

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer