Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JEN ROG

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Jen Rog bij het tv-programma Pop Zien

Periode

1972 - 2006

Genre

country rock, coverbands, MOR, palingpop

Jen Rog

Voortgekomen uit de bands Alles en Coffin is Jen Rog een typische vertegenwoordiger van de Volendamse 'palingsound' die aan het eind van de jaren zestig ontstaat: gepolijste pop, gecombineerd met een vleugje rock en country. Hoewel het nooit tot grote hitsuccessen komt, weet de groep haar naam, ook buiten Volendam, ...
Volledige biografie...

Bezetting

Bastiaan Peters   achtergrondzang, gitaar, toetsinstrumenten
Jeremy Bruinen   basgitaar
Marc Smit   gitaar
Claudia de Graaf   zang
Jaap Schilder (2)   gitaar, zang

Overige muzikanten

Ben Koole   basgitaar
Matthijs Ament   drums
Ruby van Urk   zang
Herman Jager (2)   basgitaar
Bennie Meijer   gitaar, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1968   The Cats
1972   Specs Hildebrand
1974   Specs Hildebrand
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jen Rog

Voortgekomen uit de bands Alles en Coffin is Jen Rog een typische vertegenwoordiger van de Volendamse 'palingsound' die aan het eind van de jaren zestig ontstaat: gepolijste pop, gecombineerd met een vleugje rock en country. Hoewel het nooit tot grote hitsuccessen komt, weet de groep haar naam, ook buiten Volendam, te vestigen. Vanaf de jaren tachtig treedt Jen Rog op als coverband.

1972

Ex-Leden van Alles en Coffin richten in 1971 in Volendam de groep Progress op, welke naam in 1972 wordt veranderd in Jen Rog. De eerste bezetting is Martin Veerman (zang, drums), Jaap Schilder (zang, gitaar), Peter Berger (bas) en Theo van Scherpenzeel (zang, gitaar, piano, orgel). De eerste single Develish Mary/Oh The Road verschijnt bij Imperial en reikt niet verder dan de tipparade. De groep legt zich toe op het spelen van countryrock.

1973

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Jen Rog bij het tv-programma Pop Zien De singles So Long Ago/Ramblin' en Weilla Wailla verschijnen respectievelijk bij Imperial; en Negram. Hoewel plaatsgenoten The Cats en BZN de ene na de andere hit scoren, blijft het grote succes voor Jen Rog uit.

BZN The Cats

1974

Ook de singles Sunday Morning, met op de b-kant het van J.D. Miller gecoverde Diggy Liggy Lo, en het Nederlandstalige 't Was Nacht/Koning Voetbal (naar aanleiding van de successen van het Nederlands elftal tijdens de wereldkampioenschappen in West-Duitsland) behalen geen plek in de nationale hitparade.

1975

Peter Berger maakt plaats voor ex-Fools bassist Jaap Smit en Theo van Scherpenzeel start onder het pseudoniem Specs Hildebrand een solocarrière op. Hij wordt vervangen door twee gitaristen, namelijk Siem Schilder (ex-Fools) en Leo Sanders.

Specs Hildebrand The Fools

1976

Jen Rog weet een platencontract bij Warner Music in de wacht te slepen en op dit label verschijnen de singles La Belle France/Let Me Tell You Soon, dat de tipparade weet te halen, en Roselia/Happy Sheep. De bezetting in deze periode bestaat uit Leo Sanders (gitaar, piano, mandoline, zang), Jaap Schilder (drums, zang), Martin Veerman (drums, zang), Jaap Taaye (bas, fluit, zang) en zanger Siem 'Polly' Schilder.

1977

Gitarist Leo Sanders houdt het voor gezien. Vervanging voor hem komt er niet. Bij Warner verschijnt de single Sandy/Follow Me, wederom goed voor een notering in de tipparade.

1978

Siem Schilder verlaat Jen Rog om, samen met onder andere Specs Hildebrand, in de country-formatie Polly te gaan spelen. Kees Dusink is zijn vervanger. De laatste single die bij Warner Music verschijnt (tot een album komt het nooit) is Down In Mexico/Happy Street.

Polly Specs Hildebrand

1979

Hubert Knuvelder volgt bassist Jaap Smit op.

1980

Op Polydor verschijnt de single Jimmy's Gonna Get You/Night Time

1981

Onder leiding van het schrijversduo Jip Golsteijn en Specs Hildebrand verschijnen onder de naam Polly de albums Polly en Slapstick Rock bij CBS. Op het album Polly doen een keur aan artiesten mee waaonder Hans Vermeulen, Jan de Hont, Yvonne Keeley en Meike Touw.

Hans Vermeulen Jip Golsteijn Meike Touw Polly Specs Hildebrand Yvonne Keeley

1988

Na een tijdlang niets vernomen te hebben, verschijnen er van Jen Rog op het Disk-label de singles Angel en Need My Love, die overigens vrijwel onopgemerkt blijven. Wel speelt de groep in Noord-Holland heel succesvol als coverband. Een van hun zangeressen is Claudia de Graaf (ex-Break). Na Jen Rog zingt ze in musicals als Miss Saigon en Saturday Night Fever. In het seizoen 1993-1994 is ze het gezicht van Veronica.

1992

De vijftienjarige Jaap Kwakman voegt zich bij Jen Rog. Ondanks zijn jonge leeftijd is hij technisch zeer vaardig op gitaar en zorgt hij ervoor dat Jen Rog weer een nieuwe impuls krijgt.

1997

Oprichter Jaap Schilder is ook na zijn tijd bij de band actief als componist en tekstschrijver. Samen met o.a. Jaap Kwakman en zanger Jan Dulles (Jan Keuken) speelt hij in de Blauwe Bus, later omgedoopt tot Blue Bus, vernoemd naar de blauwe bandbus van Jen Rog. Deze band speelt Engelstalig rockrepertoire en maakt enkele demo's met onder meer Ton Dijkman en Patrick Mühren.

Blauwe Bus

1998

Gitarist Jaap Kwakman wordt gevraagd voor een aantal optredens bij BZN als invaller van Dirk van der Horst.

1999

Jen Rog treedt nog steeds veel op, zonder dat er nog plaatwerk verschijnt.

2003

Vanaf maart bestaat Jen Rog uit Bennie Meijer (gitaar/zang), Herman de Jager (bas), Ruby van Urk (zang), Matthijs Ament (drums) en Bastiaan Peters (toetsen, gitaar, achtergrondzang). Voormalige Jen Rog-leden Miriam Oud (zang), Rob Mostert (toetsen) en Ben Koole (bas) vormen de coverband X-Rog.

X-Rog

2004

Ruby van Urk moet wegens omstandigheden de band verlaten. Ze wordt tijdelijk vervangen door Renate Houtman, totdat voormalige Jen Rog-zangeres Claudia de Graaf in augustus weer terugkeert en de zang van haar overneemt. Ze heeft in de tussenliggende tijd gezongen in de musicals Miss Saigon en Saturday Night Fever. Herman Jager verlaat Jen Rog in juni en wordt actief in maar liefst drie bands: Kenneth Harder (met ondermeer Boris van der Lek en Ruben Hoeke), Orangefield (met Tanja Engel en repertoire van Peter de Wijn) en Drop Di Samba. Een paar jaar later verdeelt hij zijn tijd tussen percussiegroep Drop di Samba en het akoestische trio Kruithuis. Jager wordt in juli opgevolgd door Jeremy Bruinen die eerder speelde in Insane en Solitary Confinement. Naast Jen Rog speelt Bruinen eigen werk in de band L'éve.

Kenneth Harder Kruithuis

2005

In het najaar wordt Claudia de Graaf de leadzangeres van de metalformatie The Saturnine. Ze zingt ook in de coverband Celebration. Drummer Matthijs Ament verlaat Jen Rog na tien jaar actief te zijn geweest voor de band. Hij gaat spelen in de band van de Zaanse zanger Barry Menger en is te horen op het debuutalbum Warnig Signs van Edo Donkers.

The Saturnine

2006

In de zomer wordt bekend dat Jen Rog stopt. Voormalige bandleden Jaap Schilder en Jaap Kwakman vormen samen met zanger Jan Keuken het trio 3js. Bassist Jeremy Bruinen gaat in de Haagse band Vertigo spelen en start tevens feestband De Jopies.

3js

2008

Herman Jager blaast met zanger Rick Blansjaar zijn band Macamba weer nieuw leven in.

Bert Heerink Circus Custers De Jazzpolitie Kadanz Polle Eduard

Discografie Jen Rog

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jen Rog

Audio/Video Jen Rog

Video Jen Rog

Jen Rog ♪ Nighttime ♫ (19...
Jen Rog ♪ Nighttime ♫ (1980)
Jen Rog ♪ Weilla Wailla ♫...
Jen Rog ♪ Weilla Wailla ♫ (1973)
Jen Rog ♪ Jimmy's Gonna G...
Jen Rog ♪ Jimmy's Gonna Get You ♫ (1980)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Jen Rog ♪ Weilla Wailla ♫ (1973)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer