Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHANNES SCHENCK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1660 - 1712

Genre

componist, klassiek, renaissance, viola da gamba

Pseudoniemen

Jan Schenk, Johan Schenk, Johann Schenck

Johannes Schenck

De gambist en componist Johann Schenck schrijft, in navolging van 'De triomfeerende min' van Hacquart, een van de eerste opera's op een Nederlandse tekst, namelijk 'Bacchus, Ceres en Venus'.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, viola da gamba

Genoemd in de biografie van

1705   Servaas de Konink

Biografie Johannes Schenck

De gambist en componist Johann Schenck schrijft, in navolging van 'De triomfeerende min' van Hacquart, een van de eerste opera's op een Nederlandse tekst, namelijk 'Bacchus, Ceres en Venus'.

1660

Johannes Schenck wordt op 3 juni 1660 in de katholieke Mozes- en Aäronkerk in Amsterdam gedoopt. Vader Wijnant Schenk, afkomstig uit Keulen, is wijnkoopman en samen met zijn vrouw Catharina Cempies, afkomstig uit Gladbeck, heeft hij vijf kinderen.

1680

Op 7 mei 1680 trouwt Johannes Schenck met Geertuyd Hamel van Vianen in de Nieuwe Kerk van Amsterdam. Zijn gambaspel wordt geprezen in vele gedichten wat ook blijkt uit de uitspraak van een bewonderaar: 'personne n'a touché a cet instrument avec plus de delicatesse que lui'.

1686

In 1686 wordt in de Amsterdamse Schouwburg van Van Campen aan de Keizersgracht de opera Bacchus, Ceres en Venus, ook bekend als Zonder Spys En Wyn, Kan Geen Liefde Zyn, op een libretto van Govert Bidloo, opgevoerd. De regisseur is de dichter en toneelschrijver Joan Pluimer.

1687

Johannes Schenck publiceert zijn eerste bundel Eenige Gezangen Uit De Opera Von Bacchus Ceres En Venus Opus 1. Dankzij de steun van rijke Amsterdammers is Schenck in staat zijn muziek te publiceren en is zodoende een van de belangrijkste Nederlandse componisten in de tweede helft van de 17de eeuw.

1697

In 1697 in Düsseldorf treed Johannes Schenck in dienst als Kammermusikus aan het hof van Johann Wilhelm II, Kurfürst von der Pfalz, vermoedelijk tot aan het overlijden van de keurvorst, in 1716. Johann Wilhelm II, zelf een amateur gambaspeler, zal waarschijnlijk les hebben gekregen van Schenck. Tijdens deze periode publiceert Schenck zijn werken nog steeds bij de beroemde uitgever Estienne Roger te Amsterdam.

1700

Met de componisten Hendrik Anders, David Petersen, Carl Rosier en Servaas de Konink vormt Schenck een gezelschap dat Nederlandse liederen componeert op teksten, voornamelijk van de dichters Abraham Alewijn en Hieronymus Sweerts.

Servaas de Konink

1704 - 1706

Van alle in Amsterdam uitgegeven werken zijn de meest vermaarde bundels Le Nymphe Di Rheno Opus 8 (12 sonates en suites voor twee viole da gamba) in 1704, opgedragen aan zijn werkgever Johann Wilhelm II, en L'Echo Du Danube Opus 9 (6 sonates voor viola da gamba en basso continuo) in 1706.

1710 - 1711

In 1710 wordt Schenck aangesteld als Kamer Raadslid aan het hof van Johann Wilhelm II. Zodoende is hij aanwezig tijdens de kroning van keizer Karel VI op 22 december 1711 in Frankfurt.

1712

Johannes Schenck overlijdt rond 1712 te Düsseldorf.

Discografie Johannes Schenck

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Johannes Schenck

Audio/Video Johannes Schenck

Video Johannes Schenck

Johannes Schenck - "Nu ma...
Johannes Schenck - "Nu mag de aarde vrolijk wezen" (1686) (by Camerata Trajectina)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Johannes Schenck - "Nu mag de aarde vrolijk wezen" (1686) (by Camerata Trajectina)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer