Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHANNETTE ZOMER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

johannette zomer

Genre

barok, hedendaags, klassiek, renaissance, sopraan

Online

Officiële website

Johannette Zomer

"Ontroerend mooi" (Het Parool), "stralend" (NRC), "dartele virtuositeit" (Volkskrant): over de kwaliteiten van zangeres Johannette Zomer is de pers unaniem enthousiast. Eer zij carrière maakte in de muziek werkte zij in een laboratorium als microbiologisch analiste. Inmiddels kan zij bogen op een internationale concertpraktijk met een repertoire dat van de ...
Volledige biografie...

Instrumenten

sopraan

Genoemd in de biografie van

1981   Klaartje van Veldhoven
1999   Nationale Reisopera
2000   Pieter-Jan Belder
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Johannette Zomer

"Ontroerend mooi" (Het Parool), "stralend" (NRC), "dartele virtuositeit" (Volkskrant): over de kwaliteiten van zangeres Johannette Zomer is de pers unaniem enthousiast. Eer zij carrière maakte in de muziek werkte zij in een laboratorium als microbiologisch analiste. Inmiddels kan zij bogen op een internationale concertpraktijk met een repertoire dat van de Middeleeuwen totaan het heden reikt. Behalve haar opvallend heldere stem wordt haar natuurlijke, spontane uitstraling geroemd. Johannette Zomer werkt met belangrijke barokspecialisten waaronder Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Frans Brüggen, René Jacobs, Reinard Goebel en Paul McCreesh, maar ook met dirigenten die meer thuis zijn in meer hedendaags repertoire, waaronder Kent Nagano, Daniel Harding, Valery Gergiev, Reinbert de Leeuw en Peter Eötvös. Ze is met regelmaat te gast bij het Koninklijk Concertgebouworkest en het Orkest van de 18e eeuw. In kleine bezettingen treedt ze regelmatig op met theorbist Fred Jacobs, evenals met fortepianist Arthur Schoonderwoerd. Johannette Zomer heeft een uitgebreide discografie, waarvan diverse opnames goed zijn ontvangen. Zo noemt het gezaghebbende muziektijdschrift Gramophone haar "a new voice to watch. Johannette Zomer sings with such range of inflection and commitment that one almost feels that the works were in her blood by right." (Gramophone, May 2004)

1990

Johannette Zomer begint haar zangopleiding bij Charles van Tassel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam.

Charles van Tassel

1996 - 1997

Johannette Zomer maakt haar operadebuut bij de Nationale Reisopera als de page Tebaldo in Guiseppe Verdi's 'Don Carlos'. Zij behaalt haar diploma uitvoerend musicus aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Daarna krijgt zij les van Diane Forlano, Claudia Visca en Marlena Malas.

2003

Tijdens het Ligeti-weekend in het Barbican Theatre in Londen zingt Zomer de rol van Amanda in György Ligeti's 'Le grand macabre'.

2004 - 2005

Johannette Zomer maakt haar debuut bij de Komische Oper in Berlijn als Oberto in Georg Friedrich Händel's 'Alcina' en bij de Reisopera zingt ze de vrouwelijke titelrol in Claude Debussy's 'Pelléas et Mélisande'.

2006

Johannette Zomer zingt mee in 'Cosi fan tutte' van Wolfgang Amadeus Mozart in een versie voor slechts 4 zangers bij het Nederlands Blazersensemble. Dit jaar staat ze ook in een uitvoering van Mozart's opera 'Il Re Pastore' in de Musikverein in Wenen.

2007

Zomer debuteert bij het Mozarteum Orchester Salzburg onder leiding van Ivor Bolton in de 'Hohe Messe' van Johann Sebastian Bach. Met hetzelfde werk toert ze door Nederland en Amerika in gezelschap van de Nederlandse Bachvereniging.

2008

Bij het Nederlands Blazers Ensemble zingt Johannette Zomer beide vrouwelijke hoofdrollen in 'Il Turco in Italia' van Giacomo Rossini, in een bewerking voor kamerensemble.

2009

Johannette Zomer debuteert bij de Nederlandse Opera in 'Ercole Amante' van Francesco Cavalli. Zij gaat op tournee met het Amsterdam Baroque Orchestra en het Orkest van de Achttiende Eeuw.

2011

In april zingt Johannette Zomer twee rollen in Jean-Philippe Rameau's Platée bij De Nederlandse Opera.

Discografie Johannette Zomer

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Johannette Zomer

Audio/Video Johannette Zomer

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer