Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHN BROCHELER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

John Bröcheler

Periode

21-02-1945 - heden

Genre

bariton, hedendaags, klassiek, opera, zang

Online

Website

John Bröcheler

Al ruim dertig jaar staat John Bröcheler met grote rollen in 's werelds meest prominente operahuizen. Hij begint zijn zangersloopbaan als concertzanger, maar legt zich daarnaast ook toe op het liedrepertoire. Vervolgens groeit hij uit tot operaster. Bröcheler beheerst een grote verscheidenheid aan stijlen: van de intieme liedkunst van Franz ...
Volledige biografie...

Instrumenten

bariton, zang

Biografie John Bröcheler

Al ruim dertig jaar staat John Bröcheler met grote rollen in 's werelds meest prominente operahuizen. Hij begint zijn zangersloopbaan als concertzanger, maar legt zich daarnaast ook toe op het liedrepertoire. Vervolgens groeit hij uit tot operaster. Bröcheler beheerst een grote verscheidenheid aan stijlen: van de intieme liedkunst van Franz Schubert tot de indrukwekkende klankwereld van Richard Wagner. Zijn repertoire reikt van Johann Sebastian Bach, Johannes Brahms en Ludwig van Beethoven tot twintigste-eeuwers als Hans Werner Henze, Gottfried von Einem, Paul Hindemith en Frank Martin. John Bröcheler's eerste plaatopname (met o.a. Robert Schumann's 'Dichterliebe') wordt bekroond met de Preis der Deutschen Schallplattenkritik.

1964

John Bröcheler (21 februari 1945) geeft op 19-jarige leeftijd zijn eerste liedrecital in Utrecht. Op het Maastrichts Conservatorium, waar hij les krijgt van Leo Ketelaars, wordt hem verteld dat zijn stem niet geschikt is voor opera. Hij vertelt later: “Ik voelde me altijd een liedzanger. Ik stond in de operaklas naast baritons en bassen die veel dramatischer waren. Als zij de bek opentrokken, zong een heel mannenkoor. Bij mij was dat dan hoogstens een mannenkwartet” (Het Parool, 29 januari 1998).

1969 - 1972

Bröcheler behaalt de eerste prijs bij het Landelijk Concours van Nederlandse Vocalisten in 's-Hertogenbosch. In 1970 slaagt hij met uitmuntende resultaten voor solozang akte C. Daarna volgt hij nog lessen bij Pierre Bernac in Parijs. Hij krijgt een aanstelling als leraar solozang bij de Stedelijke Muziekschool in Maastricht. In maart 1972 ontvangt Bröcheler de Prix d'Excellence als bekroning op zijn topprestaties aan het Maastrichts Conservatorium.

1973

Bröcheler debuteert bij de Nederlandse Operastichting als Sid in Benjamin Brittens 'Albert Herring'. Hierna schittert hij in rollen als Don Giovanni (Mozart), Germont-père (in 'La Traviata' van Giuseppe Verdi), Marcello (in 'La Bohème' van Giacomo Puccini) en Mandryka (in Richard Strauss' 'Arabella').

1974 - 1976

John Bröcheler zingt in 'Die Erprobung des Petrus Hebraïcus' (1974) van Henri Pousseur die tijdens de Berliner Festwochen in wereldpremière gaat. Maurizio Kagel, geïmponeerd door de bariton, nodigt hem uit voor de wereldpremières van 'Mare Nostrum' (in Berlijn, Parijs en Avignon) en 'Die Umkehrung Amerikas'. Via de avant-garde leert Bröcheler zichzelf kennen: “Vooral Kagel heeft daarbij een essentiële rol gespeeld. Die man leerde mij iets over mezelf, waardoor ik vrijer kon werken” (Het Parool, 29 januari 1998). Bij de wereldpremière van 'Mare Nostrum' krijgt Bröcheler de gelegenheid om zijn rol helemaal zelf te maken, uit het niets: “Dat was een bevrijdende ervaring” (Het Parool, 29 januari 1998).

1979

Na een optreden in Amsterdam met Joan Sutherland wordt Bröcheler door verschillende Amerikaanse operahuizen uitgenodigd. Hij werkt mee aan de wereldpremière van Gian Carlo Menotti's 'La Loca' bij de opera van San Diego, waar hij ook met diverse andere rollen op het podium staat. In New York en Los Angeles zingt Bröcheler de titelrol in 'Nabucco' van Giuseppe Verdi.

1980 - 1981

Bröcheler vertolkt de titelrol in de opera 'Thijl' (1940) van Jan van Gilse bij de première tijdens het Holland Festival 1980. In een uitzending van de VARA zingt Bröcheler 'Sechs Monologe aus Jedermann' van Frank Martin.

1984

John Bröcheler treedt regelmatig op bij de opera van Stuttgart, zoals in 'König Hirsch' van Hans Werner Henze en als Amfortas in Wagners 'Parsifal'. Hij zingt zijn glansrol, Mandryka, van Strauss op het Glyndebourne Festival 1984.

1998

John Bröcheler behaalt grote successen met verschillende Wagnerrollen. Hij staat als Wotan in 'Der Ring des Nibelungen' na een aanvankelijke terughoudendheid jegens de rol te hebben overwonnen: “Ik dacht dat Wotan voor mij te dramatisch was” (Het Parool, 29 januari 1998). Naderhand noemt hij het echter de interessantste rol die hij ooit heeft ingestudeerd.

2001

Bröcheler zingt de hoofdrol in Aribert Reimanns opera 'Lear' (1978), een zangtechnisch extreme en ingewikkelde rol: “Als je naar de orkestpartij kijkt, zie je een heleboel flageoletachtig gedoe, alsof een hele groep strijkers aan het stemmen is. Het effect is fascinerend, maar als zanger moet je die atonale muziek wel eerst in jezelf als tonaal gaan ervaren, voordat je er steun aan ontleent. En dat duurt lang, heel lang” (Trouw, 2 november 2001). Volgens een criticus behaalt Bröcheler met deze rol een persoonlijk triomf.

2004

John Bröcheler zingt de Ring-cyclus in Adelaide, Australië.

2005

Op 16 mei benoemt burgemeester Geraedts van de gemeente Gulpen-Wittem John Bröcheler tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

2006

In maart verschijnt van de hand van Hans Toonen de biografie 'Levenslang zingen' over de carrière en het leven van John Bröcheler. Peter van der Lint schrijft over de biografie: “Het boek is soms taai, maar levert uiteindelijk toch een mooi portret op van een gedreven, altijd twijfelende man. Een man die zich - ten onrechte volgens mij - miskend voelt en die een eeuwige strijd is aangegaan met het populair willen zijn, maar het niet kunnen” (Trouw, 13 mei 2006). In het laatste decennium geeft Bröcheler meermalen aan zijn zangcarrière te willen afbouwen, maar gestopt is hij nog niet.

Discografie John Bröcheler

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's John Bröcheler

Audio/Video John Bröcheler

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer