Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHN SPENCER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

John Spencer in 1984

Periode

1945 - heden

Genre

amusementsmuziek, rock'n'roll

Pseudoniemen

Billboard Band, Johnny Rock, Rockin' Ronnie

John Spencer

Tilburgse rock 'n' roll-liefhebber (echte naam: Henk van Broekhoven) die als zanger in de jaren tachtig een indrukwekkende rits hits scoort en zich ook opwerpt als discjockey, producer en liedjesschrijver. Inmiddels woonachtig in België.
Volledige biografie...

Bezetting

Henk van Broekhoven   gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1975   Jacques Verburgt
1976   Tom Peters

Biografie John Spencer

Tilburgse rock 'n' roll-liefhebber (echte naam: Henk van Broekhoven) die als zanger in de jaren tachtig een indrukwekkende rits hits scoort en zich ook opwerpt als discjockey, producer en liedjesschrijver. Inmiddels woonachtig in België.

1958

Zanger/gitarist Henk van Broekhoven's eerste groep heet The Dynamic Rockers. Dit Tilburgse kwartet speelt een decennium lang voornamelijk bekende hits na, waaronder Kom Van Dat Dak Af en Sophietje. Succes in het lokale live-circuit is het gevolg. De groep brengt begin jaren zestig vier singles uit op het Belgische Helia-label en treedt op in het populaire tv-programma Tienerklanken (met presentator Rik van Abbele). De groep bestaat uit twee Elvis Presley- en twee Cliff Richardfanaten en blijft hits naspelen totdat Elvis-fanaat Van Broekhoven er in 1968 genoeg van krijgt en stopt.

The Dynamic Rockers

1971

Van Broekhoven wordt aangenomen als discjockey in de roemruchte Tilburgse Combi Bar, waar hij zijn 'gouwe ouwe' draait.

1974

Van Broekhoven is inmiddels vertegenwoordiger bij de Belgische platenfirma Monopole Records, waar hij voor de grap een eigen single uitbrengt met de titel Jealous Fool. Van Broekhoven doopt zijn naam om in John Spencer, direct ontleend aan het telefoonboek van Memphis. Spencer groeit uit tot een soort Jack Jersey van België, maar dan iets stoerder. Jealous Fool wordt een hitje in België, evenals de opvolger Corina, Corina. De langspeelplaat John Spencer Sings American Hits bevat voor de helft eigen nummers.

1975

Samen met stadsgenoot Henny Vrienten schrijft Spencer het liedje Call It Love, dat in België de top tien haalt en ook uitkomt in Nederland, Scandinavië, Duitsland, Zwitserland, Hongarije en Italië. Spencer krijgt daarna een contract aangeboden bij de grote platenmaatschappij Phonogram, maar het succes in Nederland blijft uit.

Henny Vrienten

1980

Na gedumpt te zijn door Phonogram, probeert Spencer het opnieuw via het Telstar-label. De plaat Songs For A Rainy Day flopt. Spencer geeft het echter niet op. Bovendien vergaart hij wat centjes en goodwill met productie- en componeerwerk. Het nummer Hello Goodmorning van de Nederlandse zanger Nick MacKenzie is door Spencer geschreven en geproduceerd.

Nick Mackenzie

1983

Het jaar van Spencer's doorbraak. Eerst wil hij Roy Orbison's liedje Lana uitbrengen in het Engels, maar een vriend attendeert hem erop dat de mensen dan toch terug zullen grijpen op het origineel. Vlak voor de opname maakt Spencer een tekst in het Nederlands. Het wordt zijn grootste hit. In de jaren die volgen blijft Spencer een geziene gast in de Nederlandse hitlijsten. Na het succes met Lana wijdt Spencer zich volledig aan de muziek. Hij treedt veelvuldig op door het hele land, onder begeleiding van orkestbanden.

1984

John Spencer in 1984 De John Spencer TV-cd bereikt met 72000 verkochte exemplaren de gouden status en de tweede plaats in de LP top 50.

1991 - 1994

Na veel top 40-hits en geslaagde album-odes aan Elvis Presley en Buddy Holly beginnen de hitsuccessen langzaam af te nemen. Spencer hangt zijn artiestendom aan de wilgen en legt zich volledig toe op het produceren en componeren. Hij is de man achter de schermen bij het populaire Holland Duo en heeft ook een belangrijke vinger in de pap bij de Twee Pinten en zangeres Roos.

De Twee Pinten Het Holland Duo

1995

Van Broekhoven scoort met The La-la Song van Talk of the Town en even later met Alleen Vannacht van Corry Konings.

Corry Konings

1997

Na een afwezigheid van een aantal jaren, maakt Spencer zijn come-back met de single Buono Sera. Een hit levert hem dit echter niet op. Er verschijnt ook een verzamel cd met zijn grootste successen.

2000 - 2005

Van Broekhoven treedt nog steeds af en toe op als John Spencer en is actief als songschrijver, onder meer voor Het Holland Duo (het album Duizend Sterren, 2004), zanger Theo van Cleeff uit Nijmegen (de single Adios Signorita, 2004) en zanger Bouke Scholten uit Emmen (het album Dit Gaat Nooit Meer Over, 2005).

2011

Op het label B.J.G. Records van Chris Geurts verschijnt de vinylsingle Judy met op de B-kant het nummer Jukebox.

Discografie John Spencer

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's John Spencer

Audio/Video John Spencer

Video John Spencer

John Spencer - Je Maakte ...
John Spencer - Je Maakte Me Gek
John Spencer - Lana
John Spencer - Lana
John Spencer - Oh Judy
John Spencer - Oh Judy
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
John Spencer - Je Maakte Me Gek

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer