Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHN THE REVELATOR

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

John the Revelator

Periode

1968 - heden

Genre

blues, Loosdrecht Jazz Award

Online

Officiële website

John the Revelator

John the Revelator is een bluesband uit Haarlem, vernoemd naar een a capella uitgevoerde bluestraditional van Son House. In 2013 viert de band het 45-jarig bestaan.
Volledige biografie...

Bezetting

Paul Dammers   gitaar
Erwin Aubroeck   achtergrondzang, orgel, piano, synthesizer
Cor Dijkhuizen   achtergrondzang, drums
Tom Huissen   basgitaar, zang
Frans ten Kleij   gitaar, mondharmonica

Overige muzikanten

Willem Smit (1)   achtergrondzang, fluit, klarinet, saxofoon
Hans Kol   zang
Charles van den Heuvel   piano
Henno van Donselaar   altsaxofoon
Hans van den Dries   gitaar, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1982   The Sundance Kid

Biografie John the Revelator

John the Revelator is een bluesband uit Haarlem, vernoemd naar een a capella uitgevoerde bluestraditional van Son House. In 2013 viert de band het 45-jarig bestaan.

1966 - 1968

Tijdens een bezoek aan Londen in 1966 ontmoet bassist/zanger Tom Huissen de Britse bluesmuzikant Peter Green. In 1968 sluit hij zich aan bij John the Revelator, de bluesband van onder meer pianist Charles van den Heuvel en slidegitarist Jos de Wilde, die is geïnspireerd door Peter Greens band Fleetwood Mac.

1970

De band wint de Loosdrecht Jazz Award en brengt bij Phonogram het eerste album Wild Blues uit. Op de plaat staan drie eigen nummers, met naast het titelnummer ook Charlie's Drive-In en No Woman, plus nummers van onder meer Albert King, B.B. King en Elmore James. De bezetting op de plaat bestaat in deze periode naast Van den Heuvel, Huissen en De Wilde uit Frans ten Kleij (gitaar, mondharmonica), Henno van Donselaar (altsaxofoon), Charles van der Steeg (baritonsaxofoon, tenorsaxofoon) en Fred Huissen (drums). Er volgen intensieve tournees door Nederland, België, Duitsland en Zwitserland.

1971 - 1973

John the Revelator kent meerdere bezettingswijzigingen. Begin 1972 maakt saxofonist Hille van der Galiën ook deel uit van de band. Het voorlopig laatste optreden is op een festival van het Rode Kruis in Akersloot. Drummer Fred Huissen en saxofonist Willem Smit stoppen om muzikale redenen en ook gitarist Paul Dammers verlaat de band. Tom Huissen en Frans ten Kleij gaan samen met pianist Fred Ligt verder met de melodieuze rockgroep Hellhound waarmee ze een eigen rockopera uitvoeren over het leven op een kostschool in de jaren zestig.

1978 - 1981

In 1978 wordt John the Revelator heropgericht. Het album Empty Road komt in 1981 uit in eigen beheer en verschijnt in een oplage van ongeveer 500 exemplaren.

1984 - 1989

Op 28 december 1984 presenteert de band in café de Gooth aan de Haarlemse Botermarkt een vernieuwde bezetting met de achttienjarige zangeres Patricia Noek als blikvanger. De overige bandleden zijn Tom Huissen, Frans ten Kleij, Hans van den Dries (gitaar, zang), Cor Dijkhuizen (drums) en Wim Jutjens (toetsen). De ontwikkeling van de band in de periode 1969-1989 staat vastgelegd op de cd Bluesproof met daarop zowel liveopnamen als in de studio opgenomen blues plus de twee nieuwe nummers It Ain't That I Don't Love You en End Game, samen met zanger Hans Kol. De plaat wordt in oktober 1989 uitgereikt door journalist Ferry Tromp tijdens het 20-jarig jubileumfeest dat wordt gevierd met een optreden in een uitverkochte Haarlemse Jazz Club.

1994

John the Revelator viert het 25-jarig bestaan met het studioalbum Cahow, vernoemd naar een bedreigde stormvogel uit Bermuda. Op de plaat staan naast eigen songmateriaal ook bewerkingen van Elmore James en Duster Bennett. Op achtergrondzang onder meer de Mississippi Twins oftewel Jolanda van Bezooijen en Hetty Koopman.

1997

John the Revelator Het livealbum The Tamalone Blues Tapes is vernoemd naar de locatie in IJmuiden waar de plaat zonder enige overdubs is opgenomen. Ter gelegenheid van de eerste editie van het festival Bluestrain To Thalia in IJmuiden brengt de band een gelijknamige semi-akoestische single uit.

1999

Ook de cd Seven Blue Seas bevat bewerkingen van Elmore James (Shake Your Moneymaker) en Duster Bennett (Jumping At Shadows). Naast blues maakt de band een uitstapje naar cocktail lounge jazz met het door Tom Huissen geschreven nummer Little Snake Drive. Tijdens een jamsessie in het Witte Theater in IJmuiden vormen zanger/bassist Tom Huissen en drummer Cor Dijkhuizen samen met gitarist Henk Schippers het gelegenheidstrio Blues Of Zo.

Blues Of Zo

2000

John the Revelator doet dit jaar voor het eerst een jamsessie met zanger Kaz Lux van Brainbox. Het optreden is het begin van een terugkerende samenwerking.

Kaz Lux

2002

Tijdens een ontmoeting met grote inspiratiebron Peter Green in het Thalia Theater in IJmuiden, waar de band jaarlijks optreedt, worden afspraken gemaakt voor een gezamenlijke jamsessie. Die wordt echter tegengehouden door de overige leden van Peter Greens band The Splinter Group, omdat de Britse bluesmuzikant volgens hen vanwege zijn psychiatrische verleden alleen maar muzikaal kan functioneren als hij wordt omringd door zijn vertrouwde vrienden van The Splinter Group.

2003

Pseudonym Records brengt het debuutalbum Wild Blues (1970) uit op cd, in een nieuwe mix en aangevuld met outtakes en bonustracks.

2004

John the Revelator viert op 17 april het 35-jarig bestaan in het Thalia Theater. De band wordt op het muzikale feest vergezeld door The Alabama Horns (Bert Baars, Dirk Beets en Pieter Engels), Kaz Lux, Frank Kraayeveld (Bintangs), Jacques Kloes (ex-Dizzy Man's Band), Han van Dam (Barrelhouse, Oscar Benton) en Gus Laporte (Barrelhouse). Het concert wordt opgenomen voor een dvd-uitgave.

Barrelhouse Bintangs Dizzy Man's Band Oscar Benton

2005

John the Revelator De gasten tijdens het jubileumoptreden maken ook hun opwachting op de cd Down In The Mud. De uitgebreide blaasarrangementen van The Alabama Horns geven de plaat een uitgesproken New Orleans-sfeer. Down In The Mud wordt in april gepresenteerd in het Thalia Theater. Op dezelfde avond speelt John the Revelator als begeleidingsgroep voor de Britse gitarist Snowy White.

2007

De dvd en cd met de registratie van het jubileumoptreden uit 2004 worden in maart gepresenteerd in een uitverkocht Thalia Theater. De gelimiteerde deluxe uitvoering bevat een individueel genummerd fotoboek. Een van de hoogtepunten in de carrière van de band is het optreden in juli 2007 op het blues- en rockfestival in Torreperogil, in de Spaanse provincie Andalusië. John the Revelator blijkt veel Spaanse fans te hebben die graag met de band op de foto willen.

2008

De bezetting in deze periode bestaat uit Tom Huissen, Frans ten Kleij, Cor Dijkhuizen, Erwin Aubroeck (toetsen, zang), en Paul Dammers (gitaar, slidegitaar). Voor John the Revelator gaat een lang gekoesterde wens in vervulling als de band in het Thalia Theater een optreden mag doen met de Britse soulzanger Chris Farlowe. Een aantal leden van de band reist in de zomer opnieuw naar Andalusië voor een optreden tijdens het festival Torreperogil.

2009

Het 40-jarig jubileum wordt op 3 september gevierd in het Patronaat te Haarlem. Ter gelegenheid van dit feest brengt de band een exclusieve EP Old Man Rock ´n Roll uit met vier eigen nummers, die avond verkrijgbaar voor slechts 40 Eurocent. Tijdens een Australische tournee speelt John the Revelator op het Sydney Blues Festival, in diverse bluesclubs in het westen van Australië en op het prestigieuze Bridgetown Blues Festival dat jaarlijks 16.000 bezoekers trekt.

2010 - 2012

Het album Underway (2012) is opgenomen in 2009 en 2010 in de IJmuidense Popbunker. Het titelnummer is van Peter Green, maar verder bevat de plaat voornamelijk eigen werk. De band produceert Underway samen met Henk Suurling die ook bas speelt in het nummer Dreamtime. Het optreden op 24 maart 2012 in Thalia, samen met The Alabama Horns en Frank Kraayeveld, is getiteld Addicted To Greeny, verwijzend naar muzikale held Peter Green.

2013

Op 3 oktober viert John the Revelator het 45-jarig jubileum in het Patronaat te Haarlem. Bij deze gelegenheid presenteert de band de dvd Looking Back met daarop een registratie van een twee uur durend concert dat de band in maart heeft gegeven in het Thalia Theater. De Amerikaanse bluesband The Nighthawks verzorgt het voorprogramma.

Discografie John the Revelator

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's John the Revelator

Audio/Video John the Revelator

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer