Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHNNY MEIJER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Johnny Meijer standbeeld (door Rob Cerneüs) op de Amsterdamse Elandsgracht

Periode

01-10-1912 - 08-01-1992

Genre

amusementsmuziek, jazz, levenslied

Pseudoniemen

Johnny Meyer

Johnny Meijer

Johnny Meijer (Amsterdam, 1 oktober 1912 - Amsterdam, 8 januari 1992) staat bekend als verstokt Jordanees, vertolker van meezingers en meedeiners, en de muzikale rechterhand van Manke Nelis. Dat de accordeonist tevens een begaafd jazzsolist is, wordt in Nederland (en zeker daarbuiten) veelal over het hoofd gezien. 'Ik speel alles, ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1919   Manke Nelis
1970   Dutch Swing College Band
1977   Max Teawhistle
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Johnny Meijer

Johnny Meijer (Amsterdam, 1 oktober 1912 - Amsterdam, 8 januari 1992) staat bekend als verstokt Jordanees, vertolker van meezingers en meedeiners, en de muzikale rechterhand van Manke Nelis. Dat de accordeonist tevens een begaafd jazzsolist is, wordt in Nederland (en zeker daarbuiten) veelal over het hoofd gezien. 'Ik speel alles, behalve klaverjas', zei hij ooit in een interview. Slechts af en toe kan hij laten horen waartoe hij in staat is. Tussen twee meezingers in speelt hij dan een vlot Sweet Georgia Brown of een slepend Polka Dots And Moonbeams. Dan vliegen zijn vingers met Art Tatum-achtig gemak over zijn knoppenaccordeon. Hij zwiert in en uit de reguliere akkoorden, verdubbelt en verdriedubbelt het tempo en verweeft zonder met zijn ogen te knipperen complete Bach-passages in zijn solo's.

1912 - 1933

Jan Cornelis 'Johnny' Meijer wordt op 1 oktober 1912 geboren in de Jordaan. Hij krijgt van een oom een accordeon en speelt er al snel allerlei melodieën op. Zijn moeder dwingt hem zich te concentreren op dit instrument, hoewel hij zelf liever piano speelt. In een interview door Jeroen de Valk in het Parool zegt hij: 'Een piano heb meer mogelijkheden.' Maar zijn moeder is zo vastbesloten, dat ze met een nijptang enkele snaren van de piano kapot trekt om hem te ontmoedigen. Op zijn veertiende treedt hij toe tot het accordeontrio Van Dijks Origineele Volendammers. In 1928 wordt Meijer, die zich dan Johnny noemt, lid van het accordeonkwartet The Four Serenades. Behalve in Nederland speelt het kwartet ook met veel succes in Duitsland. Enkele jaren later gaat Meijer solo verder, trouwt, wordt vader en verdient de kost op vele manieren: als solist in cafés en op bruiloften en partijen, maar ook als begeleider van buitenlandse artiesten in theaters en nachtclubs.

1934 - 1945

In de loop van de jaren dertig begint Meijer furore te maken als jazzmuzikant. Hij treedt op als solist bij The Ramblers en werkt met de combo van gitarist Ab de Molenaar, die later The Millers opricht. Meijer speelt veel in Amsterdamse cafés, ook tijdens de bezetting. Als de bezetter hem in 1943 vraagt op te treden voor de in Duitsland te werk gestelde Nederlanders, laat hij naar verluidt even over de grens zijn accordeon kapotvallen. Het instrument kan alleen worden gerepareerd in Amsterdam, beweert hij. Hij pakt zijn leven als muzikant in de cafés weer op en de Duitsers laten hem opvallend genoeg met rust.

Millers

1946 - 1979

Meijer speelt een aantal keren in Zwitserland en neemt er een plaat op met Gershwin-medleys. In 1953 wordt hij op een concours in Parijs uitgeroepen tot Koning van de Accordeon. Terug in Nederland maakt Meijer veel radio-opnames en maakt hij een aantal platen waaronder, in 1955, enkele duetten met de Engelse accordeonist Tito Burns. Ook begeleidt hij Josephine Baker en Maurice Chevalier. Na de jaren vijftig verzandt hij weer in het café- en feestcircuit, waar hij zich steeds meer moet beperken tot het Nederlandse meezingrepertoire. Een aanbod om in de Verenigde Staten te gaan werken, slaat hij af. 'Ik had nog kleine kinderen, ik dorst 't niet aan.' Maandenlang in New York wachten op een werkvergunning trekt hem ook niet aan. Vanaf de jaren zestig werkt Meijer samen met zijn zwager Cor Pieters, beter bekend als Manke Nelis, in cafés op het Amsterdamse Rembrandtplein, waaronder San Remo en de Shorts Of London. Ook zijn ze geregeld te horen in Café Nol in de Jordaan ('Altijd lol in Café Nol'). Manke Nelis kan aardig zingen en entertainen, maar van de jazz komt weinig terecht. Door allerlei ergernissen, versterkt door beider alcohol inname, komt het midden jaren tachtig tot een breuk tussen de zwagers, die veel publiciteit krijgt.

1980 - 1992

Na het overlijden van zijn tweede vrouw in 1980 gaat het slechter met Johnny Meijer. Hij komt afspraken niet na, waardoor hij contracten misloopt. Hij blijft niettemin optreden, speelt jazz en meezingers, laat zich begeleiden door topmuzikanten en dilettanten en doet, kortom, alles om zijn karige AOW aan te vullen. De Amsterdamse loodgieter Chris Huissen begeleidt hem vaak onbeholpen op de bas, terwijl diens vrouw Olga het management verzorgt. Voor zijn 75ste verjaardag wordt hem een groot concert in het Bimhuis aangeboden. Kort daarna wordt hij gefilmd in de jazzclub Bij Max in Den Oever, waar hij zijn overrompelende virtuositeit en stuwkracht demonstreert. In 1990 maakt Johnny Meijer nog de CD Body And Soul. In december 1991 heeft hij in het Concertgebouw een kort, succesvol optreden met het Amsterdam Saxophone Quartet. Hij is dan al danig verzwakt en overlijdt de volgende maand, op 8 januari 1992. In 1996 wordt op de Elandsgracht in Amsterdam een standbeeld van Johnny Meijer onthuld, gemaakt door Rob Cemeüs. Dochter Ingrid Simons en kleindochter Eva Simons hebben later succesvolle muzikale carrières.

Eva Simons

Discografie Johnny Meijer

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Johnny Meijer

Audio/Video Johnny Meijer

Video Johnny Meijer

Studio Hilversum: Hommage...
Studio Hilversum: Hommage aan Johnny Meijer (1912-1992)
Johnny Meijer Swing Jazz ...
Johnny Meijer Swing Jazz Accordionist [Archief Mokum TV deel 2]
Johnny Meijer Swing Jazz ...
Johnny Meijer Swing Jazz Accordionist [Archief Mokum TV deel 3]
Johnny Meijer - 'Take the...
Johnny Meijer - 'Take the A Train'
Johnny Meijer Swing Jazz ...
Johnny Meijer Swing Jazz Accordionist [Archief Mokum TV deel 1]
Johnny Meijer - Sweet Geo...
Johnny Meijer - Sweet Georgia Brown
Johnny Meijer - ' 's Wond...
Johnny Meijer - ' 's Wonderful'
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Johnny Meijer Swing Jazz Accordionist [Archief Mokum TV deel 2]

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer