Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHNNY AND JONES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Johnny and Jones

Periode

1934 - 1945

Genre

amusementsmuziek, Nederlandstalig, tieneridolen

Pseudoniemen

two kids and a guitar

Johnny and Jones

In de jaren dertig van de 20ste eeuw is het Amsterdamse duo Nol (Arnold Siméon) van Wesel (3 augustus 1918 - 15 april 1945) en Max (Salomon Meyer) Kannewasser (24 september 1916 - 20 maart 1945), alias Johnny and Jones, razend populair - onder meer dankzij hun eerste single Mijnheer ...
Volledige biografie...

Bezetting

Max Kannewasser   gitaar, zang
Nol van Wesel   gitaar, zang

Biografie Johnny and Jones

In de jaren dertig van de 20ste eeuw is het Amsterdamse duo Nol (Arnold Siméon) van Wesel (3 augustus 1918 - 15 april 1945) en Max (Salomon Meyer) Kannewasser (24 september 1916 - 20 maart 1945), alias Johnny and Jones, razend populair - onder meer dankzij hun eerste single Mijnheer Dinges Weet Niet Wat Swing Is. Zichzelf begeleidend op gitaar zingen de muzikanten hun swingende popliedjes met vlotte teksten in semi-Amerikaans accent. Aan hun carrière komt een einde wanneer de twee Joodse muzikanten in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers worden opgepakt en ze omkomen in concentratiekamp Bergen-Belsen.

1934

De Amsterdammers Nol van Wesel en Max Kannewasser werken beiden in de Bijenkorf in Amsterdam. Ze worden ontdekt naar aanleiding van een optreden met het kwartet The Bijko Rhythm Stompers tijdens een personeelsfeestje van het warenhuis.

1936 - 1938

Van Wesel en Kannewasser zeggen hun baantjes op en treden op onder de naam Johnny and Jones. Het duo speelt vanaf eind 1937 regelmatig voor de VARA-radio. Dankzij Ramblers-leider Theo Uden Masman komen ze in contact met het label Decca/Panachord waar ze in 1938 hun eerste single opnemen. Mijnheer Dinges Weet Niet Wat Swing Is (Hij Weet Niet Wat Een Saxofoon Voor Een Ding Is) wordt hun allergrootste hit. Johnny and Jones nemen tot 1940 zeven platen op. Hun grote voorbeeld is het Amerikaanse duo Slim and Slam, bestaande uit multi-instrumentalist en zanger Slim Gaillard (1916-1991) en bassist-zanger Slam Stewart (1914-1987). Johnny and Jones nemen onder meer de grote Slim and Slam-hit Flat Foot Floogie op. De meeste eigen liedjes worden gecomponeerd door jazzpianist Joop de Leur. In hun teksten verwerken Johnny and Jones regelmatig op humoristische wijze verwijzingen naar actuele situaties. Ook doen ze parodieën, onder meer op de liedjes van de Amerikaanse orkestleider/zanger Cab Calloway. In het najaar van 1938 treden Johnny & Jones op in het cabaret Louis Davids te Scheveningen.

The Ramblers

1940 - 1945

Tijdens de Duitse bezetting kan het duo tot ver in 1941 blijven spelen. Daarna is het voor Joden verboden op te treden.Van Wesel en Kannewasser worden samen met hun echtgenotes opgepakt en overgebracht naar het Drentse doorgangskamp Westerbork. Daar werken ze op de vliegtuigsloperij en treden ze in maart 1944 één keer op onder de naam Johnny und Jones. Voor hun sloopwerkzaamheden verlaten ze regelmatig het kamp om neergestorte vliegtuigen te bergen. Buiten het kamp zijn ze zelfs in staat zes liedjes op te nemen. Op 4 september 1944 worden ze met hun familie op transport gesteld en belanden ze uiteindelijk in concentratiekamp Bergen-Belsen, waar ze kort voor het eind van de oorlog door uitputting overlijden: Nol van Wesel op 20 maart 1945 en Max Kannewasser op 15 april 1945.

2001

Het Holland Festival opent met de op het duo geïnspireerde opera Johnny & Jones, gecomponeerd door Theo Loevendie en op tekst van Carel Alphenaar. Naar aanleiding van de opera is in het Verzetsmuseum een tentoonstelling te bezichtigen over het leven en werk van de eerste tieneridolen van Nederland. In hetzelfde jaar brengt het Nederlands Jazz Archief de CD Maak Het Donker In Het Donker uit, met nooit eerder uitgebrachte opnamen uit de periode 1938-1944.

2004

In februari richt het Historisch Museum Amsterdam permanent een speciale vitrine in ter nagedachtenis aan het duo met onder meer originele vinyluitgaven, foto's, bladmuziek, een van hun gitaren en programmaboekjes.

2009

Op 16 april gaat tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival in Theater Bellevue Meneer Dinges in première. In deze muzikale theatervoorstelling onderzoeken een docent en zijn studenten het lot van Johnny en Jones met als centrale vraag: waarom gingen zij in 1944 terug naar kamp Westerbork? Meneer Dinges is geschreven door Lars Boom en wordt gespeeld door Rob van de Meeberg, Martin van Dijk, Theun Plantinga en Victor Mentink. De regie is in handen van Marcel Sijm. In dezelfde periode presenteert het Joods Historisch Museum een verzameling bladmuziek onder de naam Lach En Vergeet.

Discografie Johnny and Jones

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Johnny and Jones

Audio/Video Johnny and Jones

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer