Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JORIS ROELOFS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Joris Roelofs

Periode

21-02-1984 - heden

Genre

basklarinet, cool jazz, fluit, jazz, klarinet, saxofoon

Online

Officiële website

Joris Roelofs

Als Joris Roelofs (Aix-en-Provence, 21 februari 1984) in de vijfde klas van het Amsterdamse Barlaeus-gymnasium zit, meldt hij zich aan voor de vooropleiding van het Amsterdamse conservatorium. Hij wordt aangenomen en krijgt saxofoonles van Albert Beltman en Ferdinand Povel. Tijdens de hoofdopleiding krijgt hij al zoveel uitnodigingen voor gastoptredens in ...
Volledige biografie...

Instrumenten

basklarinet, fluit, klarinet, saxofoon

Genoemd in de biografie van

2000   Joris Teepe
2010   Jesse van Ruller

Biografie Joris Roelofs

Als Joris Roelofs (Aix-en-Provence, 21 februari 1984) in de vijfde klas van het Amsterdamse Barlaeus-gymnasium zit, meldt hij zich aan voor de vooropleiding van het Amsterdamse conservatorium. Hij wordt aangenomen en krijgt saxofoonles van Albert Beltman en Ferdinand Povel. Tijdens de hoofdopleiding krijgt hij al zoveel uitnodigingen voor gastoptredens in het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, het Vienna Art Orchestra en New Cool Collective, dat hij soms nauwelijks aan studeren toekomt. In januari 2004 krijgt Joost Roelofs een beurs om zes weken in New York te studeren bij de saxofonisten Chris Potter, Seamus Blake en Mark Turner. In 2007 vindt hij de tijd om cum laude af te studeren.

In bezetting van

Chambertones trio   klarinet, saxofoon

1997

Tijdens de naschoolse opvang hoort de twaalfjarige Joris Roelofs een plaat van Charlie Parker. Hij is er ondersteboven van. De leraar geeft hem een cassettebandje met de muziek mee en Roelofs ontwikkelt zich tot Parker-adept. Hij leert het volledige Charlie Parker Omnibook uit zijn hoofd en beluistert al diens platen. Een jaar later hoort fluitist, saxofonist en big band-leider Peter Guidi hem tijdens een wandeling door het Vondelpark en denkt een volwassen man te horen spelen. Als hij ontdekt dat de saxofonist dertien is, vraagt hij hem in zijn jazzworkshop. Roelofs blijkt zo getalenteerd dat hij al snel promoveert tot solist in Guidi's Jazzmania Big Band, een orkest voor jonge jazzmusici.

1999

Roelofs speelt voor het eerst mee met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en wordt ook bij een groter publiek als wonderkind onder de aandacht gebracht. Jeroen de Valk schrijft in Het Parool: 'Wie morgen naar het Bimhuis gaat, kan de rest van zijn leven vertellen dat hij erbij was toen een groot talent debuteerde op het concertpodium. Daar treedt namelijk Joris Roelofs op, een knaap van net vijftien die altsaxofoon speelt alsof hij vijftig is.'

2000

Hij speelt de klarinetsolo in Gershwins Rhapsody in Blue bij het Orkest van het Oosten onder leiding van Jaap van Zweden. Bij het Jazz Orchestra of the Concertgebouw maakt hij zijn debuut als solist.

2001

Joris Roelofs treedt geregeld op in de Nederlandse jazzclubs met drummer Flin van Hemmen en bassist Clemens van der Feen.

2002

Hij vormt een kwartet met pianist Karel Boehlee, drummer Joost van Schaik en bassist Jos Machtel.

2003

Als eerste niet-Amerikaan wint Roelofs de Clifford Brown/Stan Getz Fellowship, een onderscheiding van de National Foundation for Advancement in the Arts. De NFAA steunt jonge getalenteerde kunstenaars op het gebied van de podiumkunst, de literatuur en de beeldende kunst. Hij wordt uitgenodigd om in de Stan Getz/Clifford Brown All Stars te spelen, een band van leeftijdgenoten waarmee hij in Toronto debuteert. Roelofs zegt daarover in een interview: 'Fantastisch daar in Toronto, in een supergrote Constitution Hall met drummer Elvin Jones op de eerste rij.'

2004

De 20-jarige saxofonist/klarinettist Roelofs wint de Deloitte Jazz Award. Juryvoorzitter Peter Krom noemt Joris Roelofs een lyrisch en swingende speler, die zich de traditie goed eigen heeft gemaakt en eigentijdse invloeden hiermee smaakvol weet te verweven. Een onderdeel van de prijs is dat Roelofs in het Concertgebouw mag optreden met pianist Chick Corea. Roelofs krijgt dat jaar ook een beurs om zes weken in New York te studeren bij Chris Potter, Seamus Blake en Mark Turner.

2005

Roelofs wordt gevraagd als lid van het prestigieuze Vienna Art Orchestra onder leiding van Matthias Ruegg.

2007

Hij formeert het Joris Roelofs-trio met Jesse van Ruller op gitaar en Clemens van der Feen op bas. De Oostenrijkse gitarist Wolfgang Muthspiel stelt Roelofs voor een cd te maken voor zijn platenlabel Material Records. De saxofonist heeft al materiaal, maar dat is steeds minder representatief geworden. Op aanraden van Muthspiel gaat hij in New York de studio in met een Amerikaanse band, bestaande uit pianist Aaron Goldberg, bassist Matt Penman en drummer Ari Hoenig. Roelofs neemt onder de titel Introducing Joris Roelofs… drie eigen stukken op, en verder composities van Dave Holland en Aaron Goldberg alsmede de ballads I Fall In Love Too Easily en Skylark.

2008

De cd Introducing Joris Roelofs… komt in oktober uit; de kritieken zijn onverdeeld lovend. Roelofs knoopt een Europese tournee vast aan het album, waarbij bassist Johannes Weidenmüller de vervanger is van Matt Penman. Naast de tournee met zijn eigen kwartet vliegt Roelofs ook af en toe over uit New York om met het Ensemble à l'Improviste improvisaties op Debussy te spelen. Daarnaast treedt hij op met het Joris Roelofs-trio.

2009

Vanaf mei maakt Roelofs opnieuw deel uit van het Vienna Art Orchestra, dat nu niet langer een big band is, maar een kamerorkest met drie jazzsolisten. Roelofs speelt hierin klarinet, altsax en basklarinet. Hij gaat op tournee door Europa met Reginald Veal bas, Aaron Goldberg piano en Greg Hutchinson drums. Het Joris Roelofs-trio gaat de studio in om een album op te nemen en zoekt een platenmaatschappij om het uit te brengen.

2011

In september verschijnt het album Live At The Bimhuis, wat in november 2010 is opgenomen. Tegelijkertijd kondigt hij aan een tournee voor te bereiden met een nieuw trio dat verder bestaat uit de New Yorkers Mat Penman (contrabas) en Ted Poor (drums).

2012

Voor het tweede album van het Chambertones trio componeert Roelofs het titelnummer The Ninth Planet. De compositie is geïnspireerd op de negende planeet Pluto die later werd gedegradeerd naar dwergplaneet. Met het trio, wat naast Roelofs bestaat uit gitarist Jesse van Ruller en bassist Clemens van der Feen, speelt hij onder onder andere in Het Concertgebouw. Een bekende locatie voor de saxofonist want hij behoort inmiddels tot de vaste bezetting van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Jazz Orchestra of the Concertgebouw Jesse van Ruller

2013

Met de Nieuw-Zeelandse bassist Matt Penman en Amerikaanse drummer Ted Poor toert Roelofs in januari door Nederland, België en Duitsland

2014

In februari komt het album Aliens Deliberating uit bij het Duitse label Pirouet. Roelofs speelt basklarinet en wordt begeleidt door Matt Penman op bas en Ted Poor op drums.

Discografie Joris Roelofs

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Joris Roelofs

Audio/Video Joris Roelofs

Video Joris Roelofs

Joris Roelofs Quartet spe...
Joris Roelofs Quartet speelt Background Music
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Joris Roelofs Quartet speelt Background Music

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer