Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JORIS TEEPE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

portretfoto Joris Teepe

Periode

1962 - heden

Genre

basgitaar, contrabas, impro, jazz

Online

Officiële website

Joris Teepe

Bassist en componist Joris Teepe (Den Haag, 1962) verhuist begin jaren negentig naar New York, waar hij aansluiting vindt in het clubcircuit. Hij specialiseert zich in moderne, aan bebop verwante jazz en werkt samen met onder anderen saxofonist Don Braden, drummer Rashied Ali en de trompettisten Tom Harrell en Randy ...
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, contrabas

Genoemd in de biografie van

2003   Ben van Gelder

Biografie Joris Teepe

Bassist en componist Joris Teepe (Den Haag, 1962) verhuist begin jaren negentig naar New York, waar hij aansluiting vindt in het clubcircuit. Hij specialiseert zich in moderne, aan bebop verwante jazz en werkt samen met onder anderen saxofonist Don Braden, drummer Rashied Ali en de trompettisten Tom Harrell en Randy Brecker. Hij tekent bij het Amerikaanse muzieklabel Arkadia en speelt veel in de jazzclub Smalls. In 2001 wordt hij hoofd jazz van het Noord-Nederlands Conservatorium in Groningen, later omgedoopt tot Prins Claus Conservatorium. Hier zet hij een uniek studieprogramma op waarin New Yorkse musici elkaar afwisselen als gastdocenten. Met dit programma en de bijbehorende concertreeks New York Comes To Groningen realiseert Teepe een levendige wisselwerking tussen internationale jazzcircuits. Eind 2011 verhuist hij naar Amsterdam, maar hij houdt een werkadres aan in New York.

1962 - 1991

Joris Teepe groeit op in een muzikaal gezin. Hij speelt aanvankelijk piano, gevolgd door een aantal jaren klarinet. Aan het eind van de middelbare school speelt hij basgitaar in verschillende bands en raakt hij geïnteresseerd in jazz. Hij studeert kort politicologie en meldt zich rond zijn twintigste aan bij het Hilversums Conservatorium, waar hij klasgenoot is van Yuri Honing, Michiel Borstlap en Benjamin Herman. Tijdens zijn studie treedt hij veel op en gaat hij op tournee door Duitsland met trombonist Slide Hampton. Hij studeert in 1991 af als uitvoerend en docerend musicus.

Benjamin Herman Michiel Borstlap Yuri Honing

1992 - 1995

Na voltooiing van zijn conservatoriumopleiding krijgt Teepe een beurs om vier maanden in New York te studeren. Hij volgt lessen bij Ron Carter en Peter Washington en besluit te blijven, aanvankelijk onder moeilijke omstandigheden. 'New York is mijn uitvalsbasis en inspiratiebron', verklaart hij in een interview met NRC Handelsblad. 'Als je traditioneel getinte jazz wilt spelen - en dat vind ik zelf helemaal het einde - dan moet je daar zijn.' Hij leidt een kwartet samen met tenorsaxofonist Don Braden. In 1994 verschijnt hun eerste CD en gaat het kwartet op tournee door Nederland. Teepe werkt ook samen met de Amsterdamse tenorist Barend Middelhoff.

Barend Middelhoff

1996 - 1999

In 1996 verschijnt Bottom Line, Teepe's eerste geheel eigen CD, met Tom Harrell trompet. Teepe woont afwisselend in Queens en Amsterdam. Geregeld onderneemt hij internationale tournees, onder meer met het Intercontinental Jazz Trio met de Amerikaanse saxofonist Tim Armacost en de Japanse drummer Shingo Okudaira. Een live-opname uit het Bimhuis van dit trio verschijnt op CD. In 1998 neemt Teepe opnieuw een CD onder eigen naam op, nu met bijdragen van Randy Brecker en Chris Potter. In 1999 brengt hij een CD uit van zijn kwartet, dat op North Sea speelt. Hij tekent een contract bij het Amerikaanse label Arkadia. Op zijn eerste CD voor Arkadia, For Adults Only, speelt Chris Potter mee.

2000 - 2003

Teepe betrekt een koopwoning in Brooklyn. Hij begeleidt de Nederlandse zangeressen Mathilde Santing en Fay Claassen bij hun CD-opnamen in New York. In de zomer van 2001 wordt hij hoofd jazz van het Noord-Nederlands Conservatorium in Groningen. Onder het motto New York Comes To Groningen begint hij een internationaal georiënteerde jazzopleiding, waarbij Amerikaanse musici elkaar afwisselen als gastdocenten. Teepe is zelf tien perioden per jaar aanwezig. Hij organiseert sessies, workshops, optredens en tournees met de Amerikaanse gasten. Een belangrijk onderdeel is een concertserie met studenten in De Oosterpoort, waar talenten als Joris Roelofs en Ben van Gelder zich profileren.

Fay Claassen Joris Roelofs Mathilde Santing

2004 - 2010

In 2004 verschijnt Teepe's CD Going Dutch, met Randy Brecker op trompet. Het Noord-Nederlands Conservatorium heet vanaf september 2005 Prins Claus Conservatorium. Voor de officiële opening componeren Teepe en Braden muziek gebaseerd op een citaat van de prins. In 2006 treedt de bassist op met het Rashied Ali Quintet in het Bimhuis. In 2007 speelt zijn kwartet met het Noord-Nederlands Orkest. Dit optreden leidt tot een compositieopdracht voor de Radio Big Band in Boekarest. De muziek vormt de basis van de CD We Take No Prisoners van de Joris Teepe Big Band, met een gastbijdrage van Rashied Ali. Teepe verhuist naar een grotere woning met studioruimte in New Jersey.

Noord Nederlands Orkest

2011 - 2012

Op het festival Swingin' Groningen begeleidt Teepe saxofonist Benny Golson, samen met pianist Rob van Bavel en drummer John Engels. In 2011 vestigt hij zich met zijn gezin in Amsterdam en kondigt hij aan meer in Europa te gaan optreden. Hij houdt een werkadres in New York. In 2012 verschijnt A Beautiful Friendship, een nieuwe CD in de serie New York Comes To Groningen, met bijdragen van trombonist Robin Eubanks en drummer Ralph Peterson.

John Engels Rob van Bavel

2013

In de zomermaanden begeleidt Joris Teepe in verschillende New Yorkse clubs, en een enkele keer buiten de stad, diverse Amerikaanse muzikanten, zoals gitaristen Ray Khalil en Freddie Bryant en pianisten Jeremy Manasia, Jon Davis, Dre Barnes, Alex Collins en Greg Murphy. Na de zomer keert de cellist terug naar Europa, onder meer voor een paar festivals in Slovenië. Hij leidt van september tot en met december een reeks concerten met diverse gastmuzikanten tijdens Jazz At Blijburg. Terug van het Jazzfestival in het Poolse Katowice, samen met saxofonist Don Braden en drummer Steve Altenberg, gaat hij eind oktober de studio in om opnamen te maken met het kwartet van pianist Jan Reinen. De laatste twee maanden van 2013 doet Teepe een uitgebreide Europese tournee met het kwintet van saxofonist Sonny Fortune.

2014

De bassist reist in de eerste twee maanden van het jaar op en neer tussen Europa en de Verenigde Staten. In de VS legt hij acht eigen composities vast op het album Workaholic. Halverwege maart start een serie Europese optredens met het Intercontinental Jazz Trio dat naast Teepe bestaat uit saxofonist Tim Armacost en drummer Shingo Okudaira. Hij geeft in april een week workshops en concerten in Sofia, Bulgarije. Verspreid over het jaar is Teepe op het podium te zien met onder anderen zangeressen Thaïsa Olivia en Julie Michels, drummer John Engels en trompettisten Michael Varekamp en Ulli Jünemann. Met Rinus Groeneveld staat hij met grote regelmaat in het Amsterdamse jazzcafé Alto. Hij presenteert ook meerdere avonden in de Oosterpoort onder de noemer New York Comes To Groningen (NYCTG). Teepe doet in september in Rusland drie optredens met het Yakov Okun’s International Jazz Trio aangevuld met zangeres Deborah Brown en drummer Roberto Gatto. De laatste uitgebreide tournee van het jaar is in december door Duitsland en Italië als begeleider van drummer Yoron Israel uit Chicago.

2015

Joris Teepe trekt in februari met zijn eigen New Yorkse formatie door Nederland. De groep bestaat uit Adam Kolker (saxofoon), Warren Byrd (piano) en Steve Altenberg (drums). Direct daarna reist hij naar Polen voor twee optredens in het kwartet van trompettist Piotr Wojtasik met wie hij in april een uitgebreidere Poolse tournee doet en in november een Europese. De band wordt aangevuld door drummer John Betsch en de saxofonisten Viktor Tóth en Sylwester Ostrowski. Naast de vele andere optredens doet de bassist tournees met het Italian Jazz Quartet, het kwartet van Jan Reinen en het Mike LeDonne Trio. Van het Intercontinental Jazz Trio verschijnt het acht composities tellende album Evidence (2015).

2016

Teepe treedt in Europa en de Verenigde Staten op met zijn eigen groep in wisselende bezettingen. Net als voorgaande jaren is hij meer dan eens op podia te zien met trombonist Bart Lust, Thaïsa Olivia, Piotr Wojtasik, Jan Reinen en Deborah Brown. De bassist reist in oktober naar Korea voor één optreden op het Yongin Global Jazz Festival met Phil Yoon (drums) en Don Braden (saxofoon). The Trio Of Liberty (Teepe, Braden en drummer Gene Jackson) doet in november enkele shows in Nederland en Polen.

Discografie Joris Teepe

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Joris Teepe

Audio/Video Joris Teepe

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer