Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOS BRINK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Portretfoto TROS 1971 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

19-06-1942 - 17-08-2007

Genre

amusementsmuziek, Gouden Harp, luisterlied, musical, Nederlandstalig, tekstschrijver, zang

Online

Beeld en Geluidwiki
Officiële website

Pseudoniemen

Tekstpierement

Jos Brink

Jos Brink is cabaretier, musicalster, acteur, schrijver, predikant, hoorspelacteur en televisiepresentator. Na de cabaretgroep Tekstpierement is hij vanaf 1979 samen met zijn vriend en latere echtgenoot Frank Sanders succesvol producent en uitvoerder van musicals. Jos Brink is actief als pastorpredikant en verbonden als voorganger van de Oecumenische Basisgemeente De Duif ...
Volledige biografie...

Instrumenten

tekstschrijver, zang

Genoemd in de biografie van

1929   Max Teawhistle
1965   Joke de Kruijf
1970   Gerard Stellaard
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jos Brink

Jos Brink is cabaretier, musicalster, acteur, schrijver, predikant, hoorspelacteur en televisiepresentator. Na de cabaretgroep Tekstpierement is hij vanaf 1979 samen met zijn vriend en latere echtgenoot Frank Sanders succesvol producent en uitvoerder van musicals. Jos Brink is actief als pastorpredikant en verbonden als voorganger van de Oecumenische Basisgemeente De Duif in Amsterdam. Hij schrijft columns in Privé en Trouw en publiceert een vijftigtal boeken variërend van kinderboeken, bundels korte verhalen en verhandelingen over o.a. poezen, theologie, rouwverwerking, ouderdom en dementie. Jos Brink is Ridder in de Orde van Oranje Nassau en krijgt de Medaille van Verdienste van het Ministerie van Cultuur van België. Hij wint in België ook tweemaal een Gouden Oog en de Humo TV Prijs. Van de gemeente Amsterdam ontvangt hij de Frans Banninck Cocq Penning. Brink maakt zich sterk voor de acceptatie van homoseksualiteit.

1942 - 1961

Jos Brink wordt als Josephus Gerardus Brink op 19 juni 1942 geboren in het Noord-Hollandse Heiloo. Hij groeit op in Rotterdam en is kind van twee enthousiaste theaterbezoekers. Op zijn achtste ziet hij Tramlijn Begeerte met Ank van der Moer. Ook de uitvoering van het toneelstuk De Wereld Heeft Geen Wachtkamer (Maurits Dekker, 1950) maakt veel indruk op de jonge Brink. Jaarlijks nemen zijn ouders hem mee naar de revue in Carré. Na de middelbare school volgt hij de toneelopleiding. Op zestienjarige leeftijd start Jos Brink met een cursus radiotoneel bij de Nederlandse Radio Unie. In 1961 debuteert hij als cabaretier met de voorstelling Luchtballonnen. Zijn grote voorbeeld is Wim Sonneveld.

Wim Sonneveld

1962 - 1969

Onder toeziend oog van producer Skip Voogd presenteert Jos Brink op de radio in de vroege jaren zestig het jongerenprogramma Tussen 10+ en 20-. Hij interviewt The Beatles tijdens hun bezoek aan Nederland in juni 1964 en verzorgt in hetzelfde jaar ook de presentatie tijdens het beruchte concert van The Rolling Stones op 8 augustus in het Kurhaus. Zijn eerste soloprogramma in het theater heet Wobbewaf (1969).

1970 - 1979

Jos Brink breekt in 1970 door bij het grote publiek dankzij de Jos Brink Show bij de TROS. Hij presenteert ook Atent Op Talent waarin onder meer een hele jonge Tineke Schouten haar opwachting maakt. De presentator vervolgt zijn televisiewerkzaamheden bij de AVRO. Wim Ibo rekent in zijn naslagwerk 75 Jaar Nederlands Cabaret (1970) Jos Brink niet tot de eredivisie, maar dat is twee jaar voordat de cabaretier samen met zijn vriend Frank Sanders de cabaretgroep Tekstpierement opricht. Voor het toneel schrijft Jos Brink de stukken Marijntje, Het Wonderkind (1971) en Laat Dat (1972). Op 3 en 4 december 1974 wordt het programma Wit Op Zwart van Tekstpierement opgenomen in theater Tingel Tangel te Amsterdam en vastgelegd op LP. Tekstpierement bestaat dan verder uit vocalisten Sytha Bolt en Guuske Kotte en pianist Henk Bokkinga. Later voegt ook Lucie de Lange zich bij het gezelschap. Brinks eerste soloalbum Leven Kan Je Leren verschijnt eind 1978. De plaat bevat composities van o.a. Henk Bokkinga en Joop Stokkermans en arrangementen van Erik van der Wurff. Het Parool omschrijft Brinks luisterliedjes als 'vaak heel persoonlijk en subtiel en door hem ingehouden en overtuigend gezongen'. Maskerade (1979) is de eerste van een reeks succesvolle musicals van Jos Brink en Frank Sanders. In de op televisie uitgezonden galashow Alstublieft Majesteit, ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van koningin Juliana, geeft Jos Brink geheel tegen het protocol in de koningin een zoen. Hij schrijft de tekst voor het liedje Juliana dat, gezongen door kinderkoor Kinderen Van Nederland, de tiende plaats behaalt in de Top 40. In september 1979 krijgt Jos Brink voor Avro's Puzzeluur uit handen van Wim Kan de Televizierring.

Erik van der Wurff Joop Stokkermans Tineke Schouten

1980 - 1989

Jos Brink blijft een bekend gezicht op de Nederlandse televisie o.a. als panellid in Babbelonië (vanaf 1981) en als presentator in o.a. Cum Laude en Wedden Dat… (met Sandra Reemer). Wedden Dat… levert hem in 1986 een tweede Televizierring op. De musical Evenaar gaat 15 oktober 1983 in première in de Stadsschouwburg Haarlem. De door Jos Brink en Frank Sanders geschreven en gespeelde musical Amerika, Amerika (1984) speelt zich af in de jaren dertig aan boord van de Nieuw Amsterdam op weg naar de Verenigde Staten. De regie is in handen van John Schelfhout en de overige rollen worden vertolkt door o.a. Fred Butter, Caroline Kaart, Simone Kleinsma, Lucie de Lange en Barrie Stevens. Amerika, Amerika wordt gevolgd door Madame Arthur (1985). Jos Brink verzorgt het voorwoord in de biografie Sonneveld (Quintessence, 1987) van journalist Henk van Gelder over Wim Sonneveld. Jos Brink schrijft Een Nieuwe Dood (1986), een toneelstuk over AIDS dat ook op televisie wordt uitgezonden. De zanger staat op het toneel met een bewerking van Max Havelaar (1987), zijn minst favoriete musical.

Sandra Reemer

1990 - 2000

De terugkeer van het door Brink gepresenteerde spelletjesprogramma Een Van De Acht heeft niet het succes van het origineel met Mies Bouman. Samen met Frank Sanders runt Brink Domizia Theaterproducties. Voor hun producties doen ze inspiratie op tijdens bezoeken aan theaters in Londen en New York. Brink speelt de rol van Ber Reuver in Revue Revue (1991), een musical over de wederopbouw van de revue. Zzinderella (première: 19 oktober 1995 in Haarlem) is een muzikaal sprookje over Assepoester, onder regie van Barrie Stevens en met muziek van Henk Bokkinga. Bij de NCRV is Brink presentator van het programma Zondagskinderen. De presentator is in de documentaire Zij Gelooft In Mij (1999) over André Hazes te zien in een cruciale scène waarbij hij Hazes telefonisch interviewt.

André Hazes

2001 - 2002

Jos Brink kruipt in de huid van zijn held Wim Sonneveld in de door hemzelf geschreven musical Sonneveld, Haal Het Doek Maar Op! (oktober 2001). In de cast onder meer Gerrie van der Klei als Connie Stuart, Herman Boerman als Friso Wiegersma en Marc Dollevoet als Joop Doderer. Het is dit jaar overigens niet de enige musical over Sonneveld. Theatergroep Toetssteen oogst meer lof met Sonneveld, Angst, Illusie En Muziek waarin Jan Ad Adolfsen de rol van Sonneveld vertolkt. Jos Brink speelt in 2001 een gastrol in De Cock En De Moord Op De Catwalk uit de politieserie Baantjer. Tijdens zijn veertigjarig jubileumfeest in Carré krijgt Jos Brink van de gemeente Amsterdam de Frans Banninck Cocq Penning uitgereikt, een prijs toegekend aan mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam gedurende een periode van minstens tien jaar.

2003 - 2004

Het Hemelbed is een musical met muziek van Tom Jones en Harvey Schmidt. Het verhaal gaat over de trouwdag van Michael (Jos Brink) en Agnes (Liesbeth List). Het Hemelbed wordt gevolgd door Hello Dolly (première: 21 november 2004), een Nederlandse bewerking van de musical uit 1964 van Jerry Herman met naast Jos Brink ook hoofdrollen voor Willeke Alberti en Jamai. Jos Brink is te zien als museumdirecteur in de Nederlandse jeugdfilm Sinterklaas En Het Geheim Van De Robijn (2004) van regisseur Martijn van Nellestijn.

Jamai Liesbeth List Willeke Alberti

2005 - 2007

Voor de NCRV presenteert Jos Brink TV Toppers, een nostalgisch programma waarin hij bekende Nederlanders ontvangt en samen met hen favoriete oude televisieprogramma's bekijkt. Eind 2005 vertolkt Jos Brink in Als Op Het Leidseplein de rol van tekstschrijver Jacques van Tol. Het levert hem de Award op voor Beste Mannelijke Hoofdrol in een kleine Musicalproductie. Vanaf mei 2006 speelt hij bij mee in het jubileumprogramma Purper 100 van cabaretgroep Purper. In hetzelfde jaar werkt hij mee aan Samen Tegen Kanker met Mieke van der Weij en Jochem van Gelder. De cabaretier is ook betrokken bij de try-outs van het programma Purper 101. Brink speelt zijn laatste voorstelling op 26 mei 2007 in Woerden. Eind juli 2007 wordt bekend gemaakt dat Jos Brink zijn optredens moet staken omdat hij lijdt aan darmkanker met uitzaaiingen in de longen, de lymfe en in zijn been. Hij overlijdt op vrijdagmiddag 17 augustus 2007 op 65-jarige leeftijd in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. In oktober verschijnt de 2-dvd-set Jos Brink In Purper 100 - Zijn Laatste Voorstelling.

2008

Op 4 februari opent Frank Sanders in Carré officieel de in memoriam website van Jos Brink als onderdeel van www.eenlevenlangtheater.nl. Jos Brink wordt in september tijdens een gala-uitreiking in het Amsterdamse hotel Krasnapolsky postuum onderscheiden met een Glamour Award. Hij krijgt de prijs voor zijn 'uitmuntende creativiteit en zijn bijzondere verdiensten in de Nederlandse theaters'.

Discografie Jos Brink

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jos Brink

Audio/Video Jos Brink

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer