Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JULES DE CORTE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Jules de Corte in 1957

Periode

29-03-1924 - 16-02-1996

Genre

cabaret, componist, Gouden Harp, luisterlied, Nederlandstalig, piano, tekstschrijver, zang

Online

Beeld en Geluidwiki
Officiële website

Jules de Corte

De carrière van de blinde muzikant, dichter en kleinkunstenaar Jules de Corte beslaat vijftig jaar. Hij begeleidt zijn komische en filosofisch/politiek getinte liedjes op piano en schrijft daarnaast ook voor anderen. Zijn bekendste nummer Ik Zou Wel Eens Willen Weten wordt al in 1957 op single uitgebracht. De Corte is ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, piano, tekstschrijver, zang

Genoemd in de biografie van

1948   Martine Bijl
1965   Bert van den Brink
1970   Gerard Stellaard
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jules de Corte

De carrière van de blinde muzikant, dichter en kleinkunstenaar Jules de Corte beslaat vijftig jaar. Hij begeleidt zijn komische en filosofisch/politiek getinte liedjes op piano en schrijft daarnaast ook voor anderen. Zijn bekendste nummer Ik Zou Wel Eens Willen Weten wordt al in 1957 op single uitgebracht. De Corte is zeer regelmatig te gast op radio en televisie. Naast het uitbrengen van tientallen albums schrijft hij gedichten, verhalen en non-fictie. Ruim twaalf jaar lang is zijn stem dagelijks een minuut te beluisteren via de Cortefoon, een gesubsidieerde telefonische luisterlijn met actuele commentaren. Zijn werk wordt bekroond met de Visser Neerlandia-prijs, de Louis Davids-prijs, de Gouden Harp en een Edison. Hij is tevens lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

1924

Jules de Corte wordt op 29 maart 1924 in Deurne geboren.

1925 - 1944

Op eenjarige leeftijd krijgt De Corte een huiduitslag die na een verkeerde diagnose op zijn ogen slaat. Hij wordt blind en brengt zijn jeugd door in het streng katholieke blindeninstituut te Grave. De Corte neemt deel aan de muzieklessen, leert orgel- en pianospelen en wordt kerkorganist in Grave.

1945 - 1955

De Corte verlaat het blindeninstituut en gaat in Delft wonen. Op 15 augustus 1945 treedt hij voor het eerst op als professioneel musicus. In het begin van zijn carrière verdient hij zijn brood voornamelijk als pianist op bruiloften en partijen. Door zijn blindheid is het voor hem niet mogelijk een theaterartiest te worden, maar via de radio (vanaf 1946) en grammofoonplaten (vanaf 1955) vindt hij zijn publiek. Hij begint bij de ziekenuitzendingen van Alex van Wayenburg en is daarna prime-time te horen in het radioprogramma Negen Heit De Klok van Jan de Cler en Alexander Pola waarin hij uiteindelijk een eigen rubriek krijgt. Jules de Corte treedt in 1953 op voor de televisie tijdens de manifestatie Beurzen Open Dijken Dicht in de Rivièrahal waar geld wordt ingezameld voor de slachtoffers van de overstromingsramp in Zeeland.

Alexander Pola

1956

In december verbiedt werkgever KRO Jules de Corte op te treden voor een kerstviering van het Amsterdamse COC. Enkele jaren later schrijft De Corte Romeo en Julio, een liedje waarmee hij sympathiseert met de homo-emancipatie.

1957

Jules de Corte in 1957 De single Ik Zou Wel Eens Willen Weten is een van de eerste platen die Jules de Corte uitbrengt. Het filosofische liedje over de zin van het bestaan wordt een van zijn bekendste.

1960

De bundel Liedjes bij uitgeverij Donker bevat een inleiding door Simon Carmiggelt.

1962

Het album Liedjes Die Eigenlijk Niet Mogen levert hem een Edison op die hij tijdens het Grand Gala du Disque krijgt uitgereikt uit handen van Wim Sonneveld.

Wim Sonneveld

1965

Bij uitgever De Lanteern komt in de serie Lampionboekjes een liedjesbundel uit onder de titel Het Draaiorgeltje.

1969

In de Pretreeks van uitgever Gottmer verschijnt van Jules de Corte de bundel Pret Met Vogels Thuis. Jules de Corte krijgt een Gouden Harp uitgereikt.

1971

Een van de optredens van Jules de Corte is voor 20.000 jongeren tijdens Palaver in de Utrechtse Jaarbeurshallen. De religieuze manifestatie is georganiseerd door de Stichting Jeugd en Bijbel. De Corte is gelovig (en ook tientallen jaren werkzaam voor de KRO), maar noemt zichzelf in een interview in 1977 'zeer onkerkelijk'. Volgens De Corte hebben 'kerk en God niets met elkaar te maken'. Hallo Koning Onbenul wordt geschreven uit frustratie en 'vanuit mijn klem-zitten met het mensdom,' zoals De Corte het in Het Parool omschrijft. De single is de enige grote hit van De Corte. Het liedje staat twee weken in de Top 40 en behaalt de 37ste plaats. De Corte had zijn album Voor Wie Luisteren Wil zelf liever Hard Tegen Zachtjes genoemd. De plaat is gearrangeerd door Wolgang Geri en Wim Jongbloed en bevat, naast luchtig werk, vooral maatschappijkritische teksten (de Corte noemt het zelf 'cultuurkritisch') en liedjes over de onrechtvaardigheid in het leven. De muzikant woont ondertussen in Helmond.

1972

De bundel Vissen Achter Het Net komt uit bij de Apeldoornse uitgever Semper Agendo. Jules de Corte viert zijn zilveren jubileum. Als eerbetoon brengt zanger/acteur Frits Lambrechts het album Frits Lambrechts Zingt Jules De Corte uit. De orkestraties zijn van Rogier van Otterloo en in de begeleiding is ook het Trio Louis van Dijk te horen. De Corte vertaalt een Latijns-Amerikaans nummer dat als Mijn Ziel, Mijn Leven op het album Accent Op Thérèse van Thérèse Steinmetz verschijnt. De zanger treedt in juli ondermeer op tijdens een humorfestival in de Belgische plaats Heist. Jules de Corte is een van de vele bekende Nederlandse artiesten die in december optreden tijdens de afscheidsshow voor volkszanger Johnny Jordaan.

Frits Lambrechts Johnny Jordaan Rogier van Otterloo Thérèse Steinmetz

1973

Aan het begin van het jaar treedt de Vlaming Miel Cools in Nederland op. Hij was in eerste instantie te horen als onderdeel van het commerciële duo Nina & Frederik. Dankzij George Brassen en Jules de Corte maakt Cools furore als zanger van serieuze chansons. Op het album Vrijblijvend van Gerard Cox staat De Cortes compositie Romeo en Julio. Op de plaat zingt De Corte met Cox het duet Wat Jammer Dat Alles Overgaat.

Gerard Cox

1974

Een versie van het liedje Waar Blijft De Tijd verschijnt op het eerste album van Peter Blanker Consort. Rogier van Otterloo verzorgt de arrangementen op het album Miniaturen.

Peter Blanker Rogier van Otterloo

1975

Jules de Corte is te horen op de compilatie Wie In Nederland Wil Zingen, het eerste deel van Een Kroniek Van 15 Jaar Kleinkunst en Kabaret met daarop liedjes uit de periode 1960-1965. Samensteller Han Peekel draagt de compilatie op aan Jules de Corte.

1976

Vlak na de boekenweek verschijnt Poesiealbum, een compilatie samengesteld door Bart de Groot met ondermeer een nummer van Jules de Corte. De plaat wordt in De Volkskrant afgedaan als 'een beetje wonderlijke, bijeengeharkte verzameling' met 'versjes die maar beter in een stoffige kast kunnen blijven liggen'. Op het album Bij Leven En Welzijn klinkt niet alleen een heel orkest. Arrangeurs Thijs van Leer en Gerard Stellaard maken ook gebruik van elektronische instrumenten als synthesizer, Fender Rhodes en Hammondorgel. Niet geheel naar de smaak van De Corte, die niets moet hebben van elektronisch versterkte muziek. Een van de liedjes op het album is een aanklacht tegen de pophysterie.

Thijs van Leer

1977 - 1993

Bij de verhalenbundel Het Locomotiefje En Andere Verhalen (uitgever Westers, 1979) van Godfried Bomans zitten enkele versjes van Jules de Corte. Het repertoire vindt steeds minder aansluiting met de tijd. In interviews laat hij zich telkens kritisch uit over de Amerikanisering van de muziek en het naar zijn mening veel te seksueel openhartige karakter van de teksten. In de loop van de jaren tachtig worden de optredens steeds minder. In 1990 is hij op 5 mei een van de artiesten tijdens De Bevrijdingsrevue in Carré. De revue geeft een overzicht van de veranderingen die de samenleving sinds 1945 heeft ondergaan. De NOS maakt een rechtstreekse uitzending van het programma. Er verschijnen enkele verhalenbundels: Een Hart Onder Het Harnas : Verhalen Voor 365 En 1 Dag (Fontein 1981), Kom, Kom, Niet Zo Negatief! (Atalanta Pers 1981, in een genummerde oplage van 90 exemplaren) en Dromen & Verhalen (Fontein 1989).

1994

De zeventigjarige De Corte vertelt in De Volkskrant van 2 april 1994, in een van zijn laatste grote interviews, dat hij uit angst is gestopt met optredens. 'Ik had het gevoel dat ik moest verschijnen met indrukwekkende boxen, dat ik meer moest zijn dan er is. Ze gaven me het gevoel dat ik niet meer mezelf mocht zijn. (…) Als je speelt voor een zaal, moet het circuit volstromen. Er moet iets op gang komen. Hoe langer hoe meer kreeg ik het idee dat het mij niet zou lukken.' De door Cees van der Pluijm samengestelde bundel Ik Ben Je Reisgenoot komt uit bij uitgever Nijgh & Van Ditmar.

1995

Jules de Corte viert zijn vijftigjarige carrière in zijn woning te Helenaveen. Gerard Cox neemt als eerbetoon aan de De Corte een album op onder titel Uit Liefde En Respect… Voor Zoveel Moois. Cox noemt De Corte 'de Schubert van het Nederlandse lied'.

Gerard Cox

1996

Jules de Corte overlijdt op 16 februari in Eindhoven op 71jarige leeftijd.

1997

In mei zendt de KRO de documentaire De Erfenis Van Jules de Corte, gemaakt door Hans Wijnants en Christoph van Basten Batenburg. Regisseur Pieter van Empelen maakt een voorstelling over het leven en werk van Jules de Corte. Het stuk Jules de Corte - Hij Zag Het Scherp bevat spel en zang van Frits Lambrechts, Josee Koning en Ko van Diemen. De in Nederland woonachtige Franse zanger Philippe Elan neemt onder productionele leiding van Cor Bakker een Franstalige versie op van Ik Zou Wel Eens Willen Weten. Het nummer Dites-moi Pourquoi staat op het drietalige album Tricolore. Willem Wilmink speelt in zijn literair-muzikale theaterprogramma Ernstig Genoeg als ode aan Jules de Corte het liedje Grote Jules, een variatie op het liedje Kleine Anita.

Cor Bakker Willem Wilmink

1999

Ruth Jacott zet een versie van Ik Zou Wel Eens Willen Weten op haar album Vals Verlangen.

Ruth Jacott

2003

Een van de drie nummers op de single van Bob Fosko (Raggende Manne) samen met de Amsterdam Klezmer Band is een coverversie van De Reuzen Van De Middelmaat.

Amsterdam Klezmer Band De Raggende Manne

2004

Maarten van Roozendaal voert Jules de Corte's liedje Als Je Overmorgen Oud Bent uit in het programma Oude Meuk!

Maarten van Roozendaal

2005

Op 29 maart verschijnen onder de titel Ik Zou Weleens Willen Weten de verzamelde liedteksten van Jules de Corte bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Ter gelegenheid van deze uitgave stelt de blinde pianist/producer Bert van den Brink een cd samen met nooit eerder uitgebrachte opnames. Het materiaal op Over The Rainbow is begin jaren negentig opgenomen in de studio van Joop Timmer. Naast liederen bevat de cd piano-improvisaties en eigen bewerkingen van evergreens als Over The Rainbow en Au Claire De La Lune. Bij voldoende belangstelling wordt de compilatie in eigen beheer uitgebracht. Het Amsterdams kleinkunstfestival wijdt in april een reeks voorstellingen aan het werk van De Corte onder de titel Jules de Corte? Zo Kende Ik Hem Niet!

Bert van den Brink

2006

De dvd Ik Zou Wel Eens Willen Weten, samengesteld door De Corte's tweede vrouw Thea samen met Shishir Bestebreur, bevat historische opnamen vanaf 24 juli 1957 tot en met januari 1996.

2011 - 2012

Cees van der Pluijm schrijft het script voor Wij Nederlanders, een cabareteske muziektheatervoorstelling met liedjes van Jules de Corte die vanaf januari 2012 in de Nederlandse theaters is te zien. De cast bestaat uit Dick Cohen, Daphne Groot en Rick Sessink en de regie is in handen van Paul Klooté. Non-profituitgeverij De Stiel in Nijmegen verzamelt 52 liedjes van Jules de Corte in de 154 pagina’s bladmuziek tellende bundel Wie In Nederland Wil Zingen. De pianisten Bert van den Brink en Bram Strijbis hebben maandenlang gewerkt aan het invoeren en transcriberen van de liedjes. Tegelijk met boek verschijnt bij Fonos in Hilversum de dubbel-cd Ons Nederlandje met veelal niet eerder uitgebracht werk van Jules de Corte, samengesteld door Jules’ weduwe Thea de Corte.

Discografie Jules de Corte

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jules de Corte

Audio/Video Jules de Corte

Video Jules de Corte

Jules de Corte - Ik zou w...
Jules de Corte - Ik zou wel eens willen weten
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Jules de Corte - Ik zou wel eens willen weten

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer