Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KARA DARA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Kara Dara in 2009

Periode

2000 - heden

Genre

jazz, Suriname, wereldmuziek

Kara Dara

Kara Dara maakt een feestelijk klinkende, Caribische kruisbestuiving van jazz, funk, pop en Afrikaanse muziek. De band laat invloeden horen uit de Surinaamse kawina, winti en kaseko, Senegalese mbalax, Nigeriaanse juju, Malinese afropop, Amerikaanse funk en gospel, en diverse Caribische muziekstijlen waaronder rumba, bomba, afoxe en pambiche.
Volledige biografie...

Bezetting

Andro Biswane   gitaar, percussie, zang
Udo Demandt   drums, percussie
Tico Pierhagen   toetsinstrumenten
Icatya Sedney   zang
John Leysner   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Kara Dara

Kara Dara maakt een feestelijk klinkende, Caribische kruisbestuiving van jazz, funk, pop en Afrikaanse muziek. De band laat invloeden horen uit de Surinaamse kawina, winti en kaseko, Senegalese mbalax, Nigeriaanse juju, Malinese afropop, Amerikaanse funk en gospel, en diverse Caribische muziekstijlen waaronder rumba, bomba, afoxe en pambiche.

2000 - 2002

Kara Dara wordt in 2000 opgericht door gitarist Andro Biswane (Fra Fra Sound). In zijn loopbaan heeft hij samengespeeld met onder anderen kora-speler Toumani Diabaté en ngoni-speler Bassekou Kouyaté uit Mali, de Amerikaanse jazztrompettist Lester Bowie, de Amerikaanse jazzsaxofonist David Murray, Karim Ziad (Algerijnse drummer (Chaled, Cheb Mami) en artistiek leider van het Essaouira-festival in Marokko), Billy Haynes (voormalige bassist van Tina Turner) en Ray Appleton (de vroegere drummer van John Coltrane). De naam Kara Dara is afkomstig uit het Yoruba (Nigeria) en betekent bloementuin. De basisbezetting bestaat uit muzikanten uit Suriname, waaronder zangeres-danseres Icatya Sedney, aangevuld met bandleden met wortels in Senegal, Gambia, Zuid-Amerika en de Cariben. In de beginperiode bestaat de band naast Biswane en Sedney uit Patrick Lauwerends (bas), Arndt Beckmann (percussie), Udo Demandt (drums) en de vocalisten Achmed Tidian Samba (ex-Ifang Bondi) en Betty Pieterse.

Fra Fra Sound

2003 - 2008

Kara Dara speelt met grote regelmaat op de Nederlandse podia en is te zien op festivals als Zomerterras in Vlaardingen en het African Festival Delft (2003), het African Spirits Festival in het Afrika Museum te Berg en Dal (2005), Dunya te Rotterdam, het Terra Festival in Alkmaar (2006), het Awana Festival in Dordrecht, Let's Meet Africa in Eindhoven, en Roots Open Air in Amsterdam (2008). Door de jaren heen wisselt de bezetting regelmatig. Rond 2008 bestaat de band naast Biswane, Sedney en Demandt uit John Leysner (bas), Ebou Mada Gaye (percussie, zang), Michael Foendoe (toetsen) en Franklin 'Ceasar' Breeveld (saxofoon, fluit, percussie).

2009

Kara Dara in 2009 Pas negen jaar na de oprichting verschijnt in 2009 het titelloze debuutalbum, geproduceerd door Iwan van Hetten. De Volkskrant noemt het album “verzorgd, met veel variatie, aantrekkelijke melodielijnen en smaakvol ingezette keyboards. Een sterke combinatie van verfijning en aardse grooves”. In de zomer is Kara Dara meerdere malen headliner op zomerfestivals.

Discografie Kara Dara

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Kara Dara

Audio/Video Kara Dara

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer