Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KARSU

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Single Sonunda (2021, bron: officiële website Karsu)

Periode

19-04-1990 - heden

Genre

arrangeur, componist, jazz, piano, pop jazz, tekstschrijver, Turkije, zang

Online

Officiële website

Karsu

Karsu Dönmez is een zangeres uit Amsterdam met Turkse roots. Haar popjazzrepertoire wordt in recensies vaak vergeleken met dat van Norah Jones.
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur, componist, piano, tekstschrijver, zang

Overige muzikanten

Catalin Milea   fluit, saxofoon
Christian Hülsmann   drums
Orville Breeveld   gitaar
Dave Breidenbach   basgitaar

Biografie Karsu

Karsu Dönmez is een zangeres uit Amsterdam met Turkse roots. Haar popjazzrepertoire wordt in recensies vaak vergeleken met dat van Norah Jones.

1990 - 2006

Karsu (19 april 1990) is vernoemd naar het Turkse geboortedorp van haar vader. Thuis in Osdorp speelt ze vanaf haar jeugd klassieke pianostukken van componisten als Chopin, Mozart, Bach en Beethoven, aangevuld met jazz en traditionele Turkse liedjes. Ze schrijft haar eigen Engelstalige songmateriaal en treedt vanaf haar veertiende regelmatig op in het Turkse restaurant Kilim van haar vader aan de Ceintuurbaan in Amsterdam. Karsu's moeder is haar manager.

2007 - 2010

The Netherlands American Community Trust nodigt Karsu in 2007 uit voor een eerste optreden in Carnegie Hall, New York. Het optreden levert haar aandacht op in onder meer de populaire televisieprogramma's De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman en optredens in Nederland, Indonesië, Duitsland, België, Suriname en Groot-Brittannië. De zangeres behaalt haar HAVO-diploma op het Calandlyceum en volgt een jazzopleiding aan de DJAM, een particulier opleidingsinstituut in Amsterdam voor Jazz en Lichte Muziek. In het kader van 400 jaar New York Amsterdam treedt ze in 2009 een tweede keer op in Carnegie Hall. Het optreden met band op 26 februari 2010, tijdens het festival Turkey Now! in Muziekgebouw aan 't IJ, verschijnt op de cd Live Aan 't IJ. De zangeres staat in juli op North Sea Jazz met Yuri Honing als speciale gast en sluit 2010 af met een optreden in Paradiso.

Yuri Honing

2011 - 2013

Tijdens haar eerste officiële tournee in 2011-2012 staat Karsu onder meer in een uitverkocht Concertgebouw. Ze treedt ook op in het geboorteland van haar ouders en is te gast in het populaire Turkse televisieprogramma Seffaf Oda van presentator Guneri Givaoglu. Karsu wordt drie jaar lang gevolgd door filmmaakster Mercedes Stalenhoef, onder meer bij het tweede optreden in Carnegie Hall, bij een auditie voor het Conservatorium van Amsterdam en besprekingen met het label Sony. De documentaire Karsu: I Hide A Secret is in november 2012 voor het eerst te zien tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam en draait een paar maanden later in de Nederlandse filmhuizen. Op het eerste studioalbum Confession, geproduceerd door het Rotterdamse duo Nelson & Djosa, wisselt Karsu Engelstalige pop en jazz af met eigentijdse bewerkingen van Turkse volksliedjes. Met het programma Van New York Tot Istanbul gaat ze op tournee langs de Nederlandse theaters.

2014

18 januari opent Karsu een bijzondere hotelkamer in het Amsterdamse Lloydhotel. Deze kamer is gewijd aan de campage Music Above Fighting van vredesorganisatie MasterPeace waar de zangeres ambassadrice voor is.

2016

Voor haar album 'Colors' krijgt Dönmez de Edison Jazzism Publieksprijs.

2017 - 2018

Ze speelt twee programma's in de Nederlandse theaters en treedt ook regelmatig in het buitenland op.

2019

Het album 'Karsu' verschijnt, met daarop zelfgeschreven teksten in het Engels en het Turks. Ter promotie van het album maakt ze voor het eerst een clubtour.

2020

Door de coronapandemie kan de geplande wereldtournee niet doorgaan. Karsu stort zich op het geven van online optredens en het maken van kookvideo's op YouTube.

2021

Ze krijgt haar eigen kookprogramma op de zender 24Kitchen en een eigen column in het tijdschrift &C. Nederland leert haar nog beter kennen door haar deelname aan het televisieprogramma Beste Zangers. Ondertussen heeft ze ook een muziekshow op de Turkse televisie. In ‘Karsu’nun odasi’ ontvangt ze bekende Turkse artiesten met wie ze praat en zingt.

2022

Ze maakt opnieuw een clubtour door Nederland en treedt ook op in Duitsland.

Discografie Karsu

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Karsu

Audio/Video Karsu

Video Karsu

Karsu - Empty Concertgebo...
Karsu - Empty Concertgebouw Sessions
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Karsu - Empty Concertgebouw Sessions

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer