Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KAYAK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Opname 14 april 1980 voor de AVRO (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

1972 - heden

Genre

symfonische rock

Online

Officiële website

Kayak

Toonaangevende symfonische-rockformatie uit de jaren zeventig. In 1972 opgericht in 't Gooi. Vanaf de eerste single gelijk succesvol, wat per plaat uitgebouwd wordt. Na een identiteitscrisis en enkele personeelswisselingen beleeft de band haar commerciële hoogtepunt met de elpee Starlight Dancer.
Volledige biografie...

Bezetting

Joost Vergoossen   gitaar
Ton Scherpenzeel   toetsinstrumenten, zang
Edward Reekers   zang
Rob Vunderink   gitaar, zang
Jan Van Olffen   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Michel Marion   basgitaar
Johan Slager   gitaar, zang
Bert Heerink   zang
Pim Koopman   drums
Charles Schouten   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1954   Ernst Reijseger
1972   Ton Scherpenzeel
1974   Western Justice
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Kayak

Toonaangevende symfonische-rockformatie uit de jaren zeventig. In 1972 opgericht in 't Gooi. Vanaf de eerste single gelijk succesvol, wat per plaat uitgebouwd wordt. Na een identiteitscrisis en enkele personeelswisselingen beleeft de band haar commerciële hoogtepunt met de elpee Starlight Dancer.

1972

Ton Scherpenzeel en Pim Koopman, beiden afkomstig uit High Tide Formation (met toetsenist Chiel van Praag), richten samen met Max Werner, Johan Slager (ex-Gallery) en Michel Marion (bas) Kayak op. De symfonische rockmuziek van met name de Britse band Yes vormt de inspiratie. Nog hetzelfde jaar wordt Marion vervangen door Cees van Leeuwen.

Cees van Leeuwen Chiel Van Praag Gallery High Tide Formation

1973

De eerste single Lyrics haalt gelijk de Top 40 en de debuut-LP See See The Sun wordt ook goed ontvangen. De vermelde Yes-invloed is heel goed hoorbaar, maar Kayak is iets meer op sfeer en ingetogenheid gericht. Scherpenzeel en Koopman zijn de belangrijkste componisten. De tweede single Mammoth doet het nog een stukje beter en de band begint duidelijk naam te maken. Eind van het jaar verschijnt See See The Sun op single, maar dit wordt geen hit.

1974

Als de tweede langspeler Kayak in mei verschijnt, blijkt de groep al aardig gegroeid; de overmatige Yes-invloeden nemen af. Kayak begint zich ook meer als een albumgroep op te stellen. Aanvankelijk komt er geen single van de plaat uit. Pas in september verschijnt Wintertime, een bescheiden hitje.

1975

Cees van Leeuwen wordt vervangen door Bert Veldkamp (ex-Kangaroo).
Van Leeuwen belandt in de advocatuur en specialiseert zich in muziekrecht. In het voorjaar verschijnt van de LP Kayak een tweede single, We Are Not Amused. Dit schijfje komt niet verder dan de tipparade. Aan het eind van het jaar verschijnt het album Royal Bed Bouncer, een voorlopig hoogtepunt in het oeuvre van de groep. De pers is enthousiast over de kwaliteit van de langspeler, wat tot opgeklopte verhalen leidt dat Kayak na Focus ook de wereld zal gaan veroveren. Het van de plaat afkomstige Chance For A Lifetime wordt weer een hitje.

1976

De door de pers geschapen verwachtingen blijken niet uit te komen, reden voor manager Frits Hirschland om flink ruzie te schoppen met platenmaatschappij EMI. Hij verwijt concern niet genoeg voor Kayak te doen. De band stapt over naar Vertigo, een label van Philips. The Last Encore wordt Kayaks meest geslaagde plaat. De twee van deze langspeler getrokken singles, Still My Heart Cries For You en Do You Care, doen weinig, maar het album verkoopt goed. Pim Koopman verlaat de band en wordt producer bij EMI; daarnaast richt hij de formatie Diesel op. Zijn vervanger is Charles Schouten. Ook Bert Veldkamp houdt het voor gezien. Hij wordt opgevolgd door Theo de Jong.

Diesel

1977

Aan het begin van het jaar doet de groep in het voorprogramma van de Jan Akkerman/Kaz Lux Band een aantal optredens in Engeland. Dit brengt niet het verwachte succes, mede doordat de tour voortijdig wordt afgebroken. De aan de gelijknamige LP voorafgaande single Starlight Dancer doet het weer ouderwets goed in de Top 40.

Jan Akkerman Kaz Lux

1978

Promotiefoto 1978 (Bron: Collectie Popinstituut, UvA Bijzondere Collecties) Starlight Dancer verdeelt de muziekpers. Een deel vindt het geluid te commercieel. De verkoop aantallen zijn echter hoger dan ooit. Rick van der Linden (Ekseption) levert op het album een gastbijdrage in het nummer May. De single Want You To Be Mine wordt verrassenderwijs zelfs een hit in Amerika. De band wordt ingrijpend gewijzigd: drummer Schouten stapt over naar Kaz Lux, terwijl Max Werner diens plaats inneemt. De broer van Ton, Peter Scherpenzeel (die al jaren bij de groep zit als bediener van het licht) neemt de bas over van Theo de Jong, die naar de formatie Taurus doorschuift. De nieuwe zanger is Edward Reekers, een langdurige fan van de groep. Ook wordt nog een dameskoor-tje toegevoegd, the Kayettes, bestaande uit Irene Linders (de vrouw van Ton Scherpenzeel) en Kathreen Lapthorn. De nieuwe bezetting markeert de evolutie van symfonische rock naar een meer AOR-getint geluid. Ton Scherpenzeel benut de tijd die overblijft voor zijn solo-LP Le Carnaval Des Animaux. Zijn echtgenote Irene Linders verzorgt in de periode 1978-1981 samen met de Britse vocaliste Katherine Lapthorne de achtergrondzang in Kayak. Daarna zet Linders haar beroep als journalist voort voor onder meer de Hitkrant, Toppop Yeah en TROS Mega Top 50. Op de achtergrond blijft ze actief in de band als co-auteur van songteksten.

Ekseption Taurus

1979

De veranderingen qua geluid leggen de groep geen windeieren. Het in januari verschijnende Phantom Of The Night groeit uit tot Kayaks commercieel meest succesvolle LP. De gelijknamige single doet weinig, maar Ruthless Queen wordt een knoeperd van een hit, zowel in eigen land als in Frankrijk, en ook in de USA doet het plaatje het heel aardig, evenals de langspeler zelf. Het Amerikaanse vakblad Record World roept Kayak uit tot meest veelbelovende band van 1979. Drummer Max Werner maakt als zanger de solo-LP Rainbow’s End.

Max Werner

1980

Opname 14 april 1980 voor de AVRO (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Het als single uitgebrachte thema van de succesvolle Nederlandse speelfilm Spetters levert de groep geen hit op. In februari verschijnt Periscope Life, de opvolger van het inmiddels met platina bekroonde Phantom Of The Night. De plaat stelt teleur - er wordt teveel voortgeborduurd op de succesformule en het materiaal is minder sterk. Fans van het eerste uur haken massaal af, maar de met Phantom Of The Night opgebouwde nieuwe doelgroep lijkt er niet mee te zitten en koopt massaal de nieuwe LP. Met Anne is er weer een bescheiden hit, maar de twee eveneens van het album gehaalde opvolgende singles brengen het niet verder dan een plaats in de tipparade. Edward Reekers maakt de soloplaat The Last Forest.

Edward Reekers

1981

Het conceptalbum Merlin, verkoopt weliswaar wat dan de twee voorgangers, maar nog altijd aanzienlijk. De single Seagull haalt de Top 40. Max Werner doet aan een ernstige vorm van plagiaat door Phil Collins’ wereldsucces In The Air Tonight vrijwel te kopiëren in zijn solosingle Rain In May. Het levert hem een dikke hit op, tot in Amerika toe. De bijbehorende langspeler Seasons verkoopt bijna net zo veel als Merlin. Eind van het jaar verschijnt van Kayak de live-LP Eyewitness.

1982

Eyewitness blijkt het afscheid van Kayak te zijn. De groep wordt opgedoekt als Edward Reekers met medeneming van de Kayettes de groep verlaat. Ton Scherpenzeel en Johan Slager beginnen de formatie Europe (niet te verwarren met de latere Zweedse naamgenoot), waarbij oude bekende Bert Veldkamp zich aansluit. Reekers en Werner concentreren zich op hun solocarrières.

Europe

1986

Gitarist/zanger Johan Slager vormt samen met zangeres Dorien Teeuwisse de formatie Plus Doreen. De groep is actief tot en met 1996 en brengt ondermeer de cd It's Got To Be Love uit.

Plus Doreen

1990

Reekers zingt mee op de Nederlandse versie van Tom Parker's The Commandments.

1999

Pim Koopman en Ton Scherpenzeel maken al enkele jaren samen demo's als Kayak door De Kast wordt gevraagd mee te spelen bij De Vrienden van Amstel Live. Dit blijkt het duwtje in de rug dat de band nodig heeft om weer bij elkaar te komen.

De Kast

2000

Kayak speelt het nummer Ruthless Queen tijdens het Gelredome concert van De Kast. Op 22 mei wordt het nieuwe album Close To The Fire gepresenteerd in Paradiso te Amsterdam. De band ontvangt de eerste exemplaren uit handen van cabaretier Youp van het Hek. Kayak bestaat nu uit Ton Scherpenzeel, Pim Koopman, Max Werner, Bart Veldkamp en Rob Winter (als vervanger van Johan Slager). Tijdens concerten wordt de band bijgestaan door Bert Heerink. Een deel van de opbrengst van de cd gaat naar Jeugdtheater hofplein. Scherpenzeel is lid van de artistieke staf van het in 1999 door brand verwoeste theater dat wordt herbouwd. De eerste concerten van Kayak worden afgelast vanwege ziekte van Max Werner. Max Werner verlaat nog tijdens de tour de heropgerichte band. Volgens eigen zeggen is hij uit de band gezet, volgens de band is het zijn eigen beslissing geweest. De beslissing zou in ieder geval te maken hebben met de gezondheid van de zanger. Werner wordt vervangen door Bert Heerink die al ter ondersteuning meetourde.

Bert Heerink De Kast Youp van 't Hek

2001

In het voorjaar verschijnt een live-registratie op de cd Chance For A Live Time. De band gaat in de zomer weer de studio in voor het twaalfde album Night Vision. Eind oktober brengt Universal een dubbel-cd uit met de grootste hits van Kayak.

2002

In juli wordt oud-bassist Cees van Leeuwen Staatssecretaris van Cultuur in het kabinet Balkenende. Joost Vergoossen vervangt gitarist Rob Winter.

2003

Op 10 februari verschijnt het album Merlin - Bard of the Unseen. De plaat is het vervolg op de suite Merlin uit 1980. De groep heeft het werk nogmaals opgenomen en met een flink aantal nummers uitgebreid tot een volledige rockopera die wordt begeleid door een orkest en gezongen door drie vocalisten: Bert Heerink (Merlin), gitarist Rob Vunderink (Mordred) en gastzangeres Cindy Oudshoorn uit de First Show Band (in de rol van Morgan LeFay). Merlin is gebaseerd op de legendes rond de Engelse magiër Merlijn en Koning Arthur. Op het album combineert Kayak symfonische rock, Keltische elementen, moderne musical en klassieke muziek. Tegelijk met de release van de plaat start de band met een theatertournee. De concerten gaan vergezeld van videobeelden, dansers en speciale effecten. Bert Heerink is op 22 februari ingedeeld in de voorronde van het Nationale Songfestival. Op die datum wordt hij tijdens de theatershow van Kayak in de Kring te Roosendaal vervangen door oud-Kayakzanger Edward Reekers. Reekers fungeert bij drie voorstellingen van de Rockopera Merlin Bard of the Unseen als special guest. 20 augustus speelt Kayak de rockopera Merlin in de duinen bij het Zuid-Hollandse Ter Heijde tijdens het Trompfestival. De groep speelt dan met het North Sea Philharmonic Orchestra. Ongeveer 150 mensen zijn bij de uitvoering betrokken, waaronder Bobby Kimball, de leadzanger van de Amerikaanse rockband Toto. Toetsenist Ton Scherpenzeel gaat in oktober op tournee door Europa met de van oorsprong Britse groep Camel.

First Show Band

2005

Jan van Olffen neemt de basgitarist over van Bert Veldkamp. Kayak gaat op tournee met de rockopera Nostradamus : The Fate of Man. De première is op 29 april in Theater de Flint te Amersfoort. De rolverdeling is: Bert Heerink als Nostradamus, Syb van der Ploeg (Spanner) als de geleerde Jules-Cezar, Monique van der Ster (Jody's Singers) als Catherina de Medici, Edward Reekers als Yves de Lessines, Cindy Oudshoorn (First Show Band) als Anne Ponsarde, Rob Vunderink als criticus en Marjolein Teepen (uit de musicalgroep Opus One) als de eerste vrouw van Nostradamus. Teepen zingt ook mee in het achtergrondkoor en is verantwoordelijk voor de choreografie.

First Show Band Jody's Singers Spanner

2006

Act Of Despair, aangevuld met twee andere nummers uit de rockopera Nostradamus, verschijnt op single ter promotie van de KAYAKoustic Tour 2006. Het van Kayak is de eerste single sinds vijf jaar. De semi-akoestische tournee is een intieme, persoonlijke show zonder grote decors, kostuums of choreografie. De bezetting bestaat uit zeven bandleden met naast Ton Scherpenzeel, Pim Koopman, Rob Vunderink, Edward Reekers en Cindy Oudshoorn ook gitarist Joost Vergoossen en bassist Jan van Olffen. Het eerste optreden van de tournee is op 24 augustus te Harlingen. Tijdens de concerten in Hoogezand (23 november) en Ermelo (31 januari) worden opnamen gemaakt voor een livealbum. In september zet zangeres Petra Berger Kayaks hit Ruthless Queen in een Italiaanse vertaling (Grande Amore Mio) op haar album Here And Now.

2007 - 2008

De liveopnamen van de KAYAKoustic Tour verschijnen in april 2007 op cd. Kayak gaat de studio in voor het album Coming Up For Air. In het najaar van 2007 gaat Kayak op tournee met The Anniversary Tour naar aanleiding van het 35jarig bestaan van de band. De jubileumshow wordt visueel ondersteund door videobeelden uit het rijke verleden. Van het concert op 7 oktober 2008 in Paradiso worden audio- en beeldopnames gemaakt voor de Anniversary Box 1973-2008. Naast de registratie bevat deze box twee cd's met het volledige concert en twee cd's met daarop de keuze van de fans aangevuld met drie nog niet eerder in Europa uitgebrachte tracks en een nieuw nummer dat is opgenomen tijdens de sessies voor het album Coming Up For Air. Tijdens het Paradisoconcert wordt Kayak bijgestaan door onder meer Syb van der Ploeg, Monique van der Ster en Marjolein Teepen.

2009

Na het verschijnen van het dubbelalbum Letters From Utopia (september) volgt een najaarstournee, de laatste in de huidige bezetting. Op maandag 23 november overlijdt drummer Pim Koopman op 56jarige leeftijd.

2010

Ter nagedachtenis aan Pim Koopman geeft Kayak 22 november een speciaal concert in Paradiso, Amsterdam, met Hans Eijkenaar op drums en gastoptredens van onder meer Pussycat, Alides Hidding (Time Bandits), Okkie Huysdens, Doetie de Vries (Maywood), Syb van der Ploeg, José Hoebee, Jeroen Englebert en Rob Vunderink (Diesel) en Michael Robinson. Een registratie van de avond verschijnt op dvd. Hans Eijkenaar wordt Koopmans opvolger in de band.

Hans Eijkenaar Maywood Michael Robinson Okkie Huysdens Time Bandits

2011

Promotiefoto Kayak, 2011 (Bron: officiële website) Kayak werkt aan het album Anywhere But Here dat in september verschijnt. Het album is opgedragen aan Pim Koopman en het nummer November Morning gaat over zijn onverwachte overlijden.

2014

In oktober komt het conceptalbum Cleopatra - The Crown of Isis uit. Op het dubbelalbum zijn vooral de stemmen van Cindy Oudshoorn en Edwin Reekers te horen, Ton Scherpenzeel heeft de meeste composities voor zijn rekening genomen.

Discografie Kayak

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Kayak

Audio/Video Kayak

Video Kayak

Kayak - Wintertime (live ...
Kayak - Wintertime (live 1975)
Kayak - Ruthless Queen (H...
Kayak - Ruthless Queen (Hendra's Video)
Onderscheiding voor popgr...
Onderscheiding voor popgroep Kayak (1979)
Kayak - Merlin (live)
Kayak - Merlin (live)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Kayak - Ruthless Queen (Hendra's Video)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer