Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KEES HAZEVOET

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Kees Hazevoet

Periode

15-03-1948 - heden

Genre

impro, jazz, klarinet, piano, trompet

Kees Hazevoet

Kees Hazevoet (Amsterdam, 15 maart 1948) hoort als pianist en klarinettist tot de pioniers van de free jazz in Nederland. Hij speelt in de groepen van Willem Breuker en Hans Dulfer; daarnaast leidt hij zijn eigen bands. Een kwartet met saxofonist Kris Wanders, bassist Arjen Gorter en drummer Louis Moholo ...
Volledige biografie...

Instrumenten

klarinet, piano, trompet

Biografie Kees Hazevoet

Kees Hazevoet (Amsterdam, 15 maart 1948) hoort als pianist en klarinettist tot de pioniers van de free jazz in Nederland. Hij speelt in de groepen van Willem Breuker en Hans Dulfer; daarnaast leidt hij zijn eigen bands. Een kwartet met saxofonist Kris Wanders, bassist Arjen Gorter en drummer Louis Moholo maakt zoveel indruk dat hem in 1972 de Wessel Ilcken Prijs ten deel valt. In 1980 besluit hij te stoppen met spelen, om zich op de biologie toe te leggen.

1964 - 1965

Onder de indruk van het eerste Nederlandse optreden van het kwartet van saxofonist Albert Ayler besluit Kees Hazevoet zich aan de free jazz te wijden. Hij begint zijn eerste eigen groepen.

1966 - 1967

In 1966 vraagt Willem Breuker aan Kees Hazevoet om zitting te nemen in het 23-koppige orkest waarmee hij onder andere op het Loosdrecht Jazzconcours de compositie Litany For The 14th Of June, 1966 uitvoert. Het optreden wekt veel opschudding en de verdeelde jury besluit om Breuker niet als winnaar aan te wijzen. Hazevoet is ook te horen op de plaatopname van het stuk, die in datzelfde jaar verschijnt. Een jaar later schrijft Breuker zich weer in voor het concours, ditmaal in de categorie traditionele jazz/dixieland. Hij presenteert een potpourri met de bekendste liedjes van zanger Max van Praag, organisator van het Loosdrechtse festival. Arjen Gorter begeleidt de saxofonist daarbij op gitaar en Hazevoet speelt voor het eerst van zijn leven contrabas, waarbij hij aan de verkeerde kant van het instrument staat. In 1967 speelt Hazevoet tevens in de groep For Adolphe Sax van saxofonist Peter Brötzmann, met bassist Peter Kowald en drummer Sven Ǻke Johansson. Ook maakt hij deel uit van een kwintet met onder anderen saxofonist Hans Dulfer en vibrafonist Carl Schulze.

Arjen Gorter Carl Schulze Willem Breuker

1967 - 1970

Kees Hazevoet is de pianist in de groep van Hans Dulfer. Hij is te horen in de tienkoppige formatie die in 1970 de LP Candy Clouds maakt. Tegelijkertijd speelt Dulfer in 1967-'68 in de groepen van Hazevoet, waarin ook drummer Han Bennink meedoet. Met Bennink vormt Hazevoet in 1969 een duo. Daarnaast begint hij op te treden met de in Antwerpen wonende Nederlandse saxofonist Kris Wanders en de Amsterdamse drummer Eugène Broekhoven. Hazevoet ontwikkelt een steeds eigener, percussieve pianostijl, die hem een zekere roemruchtheid oplevert. Na een mislukte toer door Duitsland (zonder Hazevoet) weigert Wanders om nog met Broekhoven te spelen. Hazevoet heeft inmiddels voor zijn groep een opnamesessie in het Amsterdamse Stedelijk Museum geregeld, waaraan de Zuid-Afrikaanse drummer Louis Moholo deelneemt. Arjen Gorter, die hij al sinds de middelbare school kent, speelt bas. Het resultaat is de LP Pleasure. Omdat het niet altijd mogelijk is de in Londen wonende Moholo voor concerten te laten overkomen, wordt de drumplek in het kwartet soms ingenomen door Han Bennink, Paul Lovens, Noel McGhee of Martin van Duynhoven. Ook breidt Hazevoet de groep soms uit met de trombonisten Willem van Manen en Radu Malfatti, violist-cellist Jean Vandenplas en de Luxemburgse bassist Robert Scholler.

Han Bennink Hans Dulfer Willem Van Manen

1972

De Stichting Jazz en Geïmproviseerde Muziek in Nederland (SJIN) kent Kees Hazevoet de Wessel Ilcken Prijs toe.

1975 - 1976

In 1975 toert het Kees Hazevoet-septet met de Zuid-Afrikaanse trompettist Mongezi Feza, saxofonist Peter Bennink, de Britse saxofonist Evan Parker, bassist Maarten van Regteren Altena, de Amerikaanse bassist-klarinettist Donald Rafael Garrett en Louis Moholo. Moholo is ook de drummer van de groep Haazz & Company, waarmee Hazevoet in 1976 in het Amsterdamse Bimhuis speelt. De gebroeders Bennink, Brötzmann, en de Zuid-Afrikaanse bassist Johnny Dyani improviseren er lustig op los, zoals te horen op de live-LP die het label KGB uitbrengt. Hazevoet is ook de pianist in het kwartet van saxofonist Luc Houtkamp, met saxofonist Jan Winter en drummer Fred van Duynhoven.

Luc Houtkamp Maarten Altena Peter Bennink

1977 - 1979

Het eerdere duo met Han Bennink krijgt een geregelder vorm. Ze repeteren vaak dagen achtereen in Benninks oefenruimte en maken in 1978 de LP Calling Down The Flevo Spirit. De opnamen vinden plaats in de oefenruimte in Loenen, maar ook in Amsterdan en in de openlucht in Flevoland.

1980

Kees Hazevoet stopt met spelen. In december 1979 heeft hij zijn laatste concert gegeven. Hij vindt dat het tijd wordt voor andere, interessantere dingen. Ook trekt het vooruitzicht hem niet aan om de rest van zijn leven van subsidie te moeten bestaan. Hij gaat biologie studeren en promoveert in 1996 aan de Unversiteit van Amsterdam. In 1998 vestigt hij zich in Portugal. Vanaf 1986 heeft hij een groot deel van zijn tijd als biologisch onderzoeker doorgebracht op de Kaapverdische Eilanden. De laatste jaren werkt hij ook aan een biografie van saxofonist Don Byas.

Discografie Kees Hazevoet

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Kees Hazevoet

Audio/Video Kees Hazevoet

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer