Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KLAAS HOEK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1949 - heden

Genre

componist, harmonium, hedendaags, impro, klassiek, klavichord, orgel

Online

Officiële website

Klaas Hoek

Klaas Hoek is een Nederlandse organist en componist die zich vooral toelegt op muziek voor harmonium en klavichord, met nadruk op hedendaags werk. Als muziekhistoricus is hij gespecialiseerd in harmoniumbouw. Ook is hij ontwerper van een windharmonium, een in Friesland gesitueerde geluidsinstallatie. Hoek speelt veel samen met improviserend zangeres Greetje ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, harmonium, klavichord, orgel

Genoemd in de biografie van

2010   Greetje Bijma

Biografie Klaas Hoek

Klaas Hoek is een Nederlandse organist en componist die zich vooral toelegt op muziek voor harmonium en klavichord, met nadruk op hedendaags werk. Als muziekhistoricus is hij gespecialiseerd in harmoniumbouw. Ook is hij ontwerper van een windharmonium, een in Friesland gesitueerde geluidsinstallatie. Hoek speelt veel samen met improviserend zangeres Greetje Bijma. Hij was als organist verbonden aan de Grote Kerk in Harlingen en directeur van de Muziekschool Westerkwartier in Leek.

1949 - 1978

Klaas Hoek wordt in Bellingwolde geboren. Hij volgt aanvankelijk de opleiding tot officier artillerie aan de Koninklijke Militaire Academie te Breda. Vervolgens studeert hij orgel aan het Maastrichts Conservatorium bij Kamiel d'Hooghe (Prix d'Excellence in 1978), klavecimbel bij Ton Koopman en muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam.

Ton Koopman

1987

Klaas Hoek is mederedacteur van het boek Nieuwe Muziek In De Liturgie (uitg. Stichting Horizon, Harlingen). Hij publiceert in juni over dit onderwerp in het tijdschrift Het Orgel.

1990

Klaas Hoek begint met het spelen van de bambuso sonoro, een door Hans van Koolwijk ontworpen bamboe-orgel.

1993 - 1994

Klaas Hoek treedt op met het Amsterdams Blazers Collectief.

2000

Hoek neemt deel aan het Fries Festival met het project Tongen yn 'e Wyn, waarbij op het Friese platteland een windharmonium geplaatst wordt, bestaande uit een aantal palen met daarbovenop harmoniumtongen. Als die wind vangen ontstaat er een toon. Bezoekers kunnen van de ene paal naar de andere lopen en zo een melodie samenstellen. Hoek werkt hierbij samen met beeldend kunstenaar Gerrit Terpstra. Ook neemt hij deel aan het Oerol festival, met de compositie Wind, Riet, Bourdon, voor vier groepen doedelzakspelers en harmonium.

2001

Hoek schrijft een compositie voor beiaard, stem en harmonium waarmee het festival Musica Sacra geopend wordt. Ook voert hij het project Bambuso Sonoro & Talking Machine uit samen met geluidskunstenaar Hans van Koolwijk en stemkunstenares Greetje Bijma.

Greetje Bijma

2002 - 2007

Klaas Hoek werkt regelmatig samen met improviserend zangeres Greetje Bijma in een programma met improvisatie, poëzie en Engelse volksliedjes. In 2005 komt de cd Winterlûd uit. De Meppeler Courant schrijft:'Klaas Hoek volgde Bijma in haar expressiviteit, liet het harmonium grommen en huilen en zoals in het wiegenliedje Suze Nane Poppe een geluid maken als een tikkende klok. Maar ook was er bij beiden een totale verstilling in het ontroerende In Memoriam'.

Greetje Bijma

2008

Hoek neemt deel aan het Fries Festival met de compositie Leginde Van It Ljocht naar het gelijknamig gedicht van Tjebbe Hettinga, voor spreekstem, strijkkwartet, tuba, harmonium, cornemuse en sopraan. Met Greetje Bijma maakt hij een programma Finster op it Suden / Summer Songs waarin muzikale bewerkingen van poëzie centraal stonden. Het duo zingt gedichten van onder meer de 19e-eeuwse Engelse dichter William Yeats en van de moderne Friese dichters Simon Oosting en Abe de Vries. 'Klassiek en soul omarmen elkaar', schrijft het Haarlems Dagblad.

2009

Hoek speelt tijdens het Holland Festival de orgelcomposities Gmeeoorh van Iannis Xenakis en Feria van Franco Donatoni. Ook voert hij het project Airgame uit met Laurens Tan (blokfluit) en Alan Laurillard (sampler/oerinstrumentarium). Hoek werkt mee aan een vierdaags festival in de Oosterpoort in Groningen rond de componist Wolfgang Rihm.

2010

Klaas Hoek publiceert het artikel 'Het Duits zuigwindharmonium: een herwaardering' in het julinummer van het tijdschrift Vox Humana.

Discografie Klaas Hoek

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Klaas Hoek

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer