Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KLEZMOKUM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Klezmokum

Periode

1989 - heden

Genre

klezmer

Online

Officiële website

Klezmokum

In 1989 opgerichte, van origine Amsterdamse band die een kruising brengt van alle wereldwijd voorkomende vormen van klezmer en geïmproviseerde jazz.
Volledige biografie...

Bezetting

Perry Robinson   klarinet
Roberto Haliffi   drums
Larry Fishkind   tuba
Patricia Beysens   flugelhorn, tuba, zang
Burton Greene   piano
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Marcel Salomon   klarinet
Hans Mekel   klarinet
Sofie Van Lier   zang
Michael Moore   klarinet
Akos Laki   klarinet, saxofoon

Genoemd in de biografie van

2007   Shtetl Band Amsterdam

Biografie Klezmokum

In 1989 opgerichte, van origine Amsterdamse band die een kruising brengt van alle wereldwijd voorkomende vormen van klezmer en geïmproviseerde jazz.

1989

De van origine van Amerikaanse componist, sessiemuzikant, arrangeur en pianist Burton Greene richt samen met Marcel Salomon (klarinetist) de groep Klezmokum op.

1990

De in Nederland woonachtige Amerikaan Larry Fishkind (tuba) en Libanees Roberto Haliffi (drums) komen bij de groep.

1991

Marcel Salomon verlaat de band en Michael Moore (klarinet) vervangt hem. De band treedt veel op, en begint met het opnemen van haar eerste CD.

1992

De groep brengt de CD Klezmokum uit. Daarop slaagt de groep erin om klezmer als jazz te laten klinken, en jazz als klezmer, zonder dat er sprake is van een echte fusie van beide muzieksoorten. Michael Moore verlaat de band.

1993

Hans Mekel (tarragot, altsaxofoon, klarinet) treedt tot de groep toe. De band doet een internationale tournee.

1994

Perry Robinson (klarinet) treedt toe tot de groep. Later in het jaar komt Patricia Beysens (zang, tuba, flugelhorn) als vast lid bij de groep.

1995

De groep brengt de CD Jew-azzic Park uit, muzikaal een perfectionering van de op de eerste CD ingeslagen wegen.

1996 - 1997

De band doet een internationale tournee, die haar onder andere op het vermaarde Klezmer Festival van de Knitting Factory te New York brengt. De band valt er in de smaak en zal de komende jaren op het festival terugkeren.

1998

Klezmokum brengt de CD ReJew-venation uit met jazzimprovisaties van zeer oude klezmer uit de omgeving van Turkije, Israël en het Balkangebied. Later in het jaar staat de groep op festivals als Mitte Europa en Klap Op de Vuurpijl.

1999

De band doet een wereldwijde tournee en staat onder andere op het International Jewish Music Festival.

2000

Gesubsidieerd door de Nederlandse overheid doet Burton Greene onderzoek naar het werk van in Nederland woonachtige Joodse componisten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Dit levert een schat aan onbekend werk op. Greene besluit dat deze muziek voor een breder publiek toegankelijk moet worden, voorziet de oude composities van hedendaagse arrangementen, en brengt ze met Klezmokum via een wereldwijde tournee ten gehore. Later in het jaar brengt de groep de op dit werk gebaseerde CD Le Dor Va Dor uit. Op deze plaat fungeren Sofie van Lier (zang) en Stanislav Mitrovic (basklarinet, saxofoon) als gastmuzikanten. Na het verschijnen van de CD blijven beiden vast groepslid. Later dit jaar treedt Akos Laki (klarinet, tenorsaxofoon) uit Panchito tot de band toe.

Panchito

2001

Stanislav Mitrovic verlaat de groep.

2002 - 2009

Naast de cd Ancient & Newer Roots (2005) van Klezmokum verschijnen de albums Calistrophy (2003) van Klez-thetics en Ancestors, Mindreles, NaGila Monsters (2008) onder de naam Klez-Edge. Klez-thetics is Klezmokum als kwartet, zonder vocalisten, maar met de Hongaarse klarinettist en tenorsaxofonist Akos Laki en pure improvisatie, op basis van composities in Balkan Swing-maatsoorten als 9/8, 10/8 en 11/8. De afsplitsing Klez-Edge bestaat uit Burton Greene, Perry Robinson, Larry Fishkind, Roberto Haliffi, saxofonist Lior Kuperberg en de Poolse vocalist Marek Balata, en is gefocust op Joodse, Balkan en andere Semitische folk die zich leent voor een swingende jazzuitvoering. Ancestors, Mindreles, NaGila Monsters komt uit op het Amerikaanse label Tzadik van John Zorn. Tzadik brengt in 2009 ook een cd uit van Two Voices In The Desert, dat bestaat uit pianist Burton Greene en klarinettist Perry Robinson.

2010 - 2011

Naar aanleiding van het album Where We Come From… Where We're Going onderneemt Klezmokum de tournee Know Where We Come From… Know Where We're Going. Op het programma moderne arrangementen en composities gebaseerd minder bekend werk van Joodse en Balkancomponisten actief sinds de Tweede Wereldoorlog. De cd opent met een chassidisch liedje en bevat verder werk van onder anderen Mikhl Gelbart, Schneyer/Bialik, Bill Averbach (Austin Klezmorim) en composities van Burton Greene samen met Silke Rollig. De bezetting bestaat in deze periode naast Greene en Robinson uit drummer Roberto Haliffi, tubaspeler Larry Fishkind, Patricia Beysens (zang, flügelhorn), saxofonist Lior Kuperberg en Marek Balata.

Discografie Klezmokum

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Klezmokum

Audio/Video Klezmokum

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer