Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KRISTINA FUCHS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

13-03-1970 - heden

Genre

hedendaags, impro, jazz, mezzosopraan, percussie, wereldmuziek, zang

Online

Officiële website

Kristina Fuchs

De van oorsprong Zwitserse zangeres Kristina Fuchs (Biel-Bienne, Zwitserland, 13 maart 1970) verhuist in 1992 naar Nederland. Sindsdien behoort ze tot de eigenzinnigste vocalistes die ons land rijk is. Met haar beheerste, fluwelen stem improviseert ze op een speelse manier. Haar stembuigingen verwijzen naar onder meer Indiase raga, boventoonzang, Pygmeeënklanken, ...
Volledige biografie...

Instrumenten

mezzosopraan, percussie, zang

Genoemd in de biografie van

2000   Hans Hasebos
2009   Albert van Veenendaal

Biografie Kristina Fuchs

De van oorsprong Zwitserse zangeres Kristina Fuchs (Biel-Bienne, Zwitserland, 13 maart 1970) verhuist in 1992 naar Nederland. Sindsdien behoort ze tot de eigenzinnigste vocalistes die ons land rijk is. Met haar beheerste, fluwelen stem improviseert ze op een speelse manier. Haar stembuigingen verwijzen naar onder meer Indiase raga, boventoonzang, Pygmeeënklanken, jodelen en Zwitserse volksmuziek. Voor haar band Sonic Unit componeert ze muziek die raakvlakken heeft met zowel jazz als nieuwe muziek in de Europese klassieke traditie. Soms begeleidt zij zichzelf met sampler of met het melodische slaginstrument hang, een Zwitserse vinding uit 1998. Haar oeuvre omvat samenwerkingsprojecten met onder anderen Eric Vloeimans en Theo Loevendie.

In bezetting van

Axyz Ensemble   zang
Ensemble Zerafin   mezzosopraan
Lackritz   elektronica, vocalen
Ziggurat   mezzosopraan

1978 - 1989

Kristina Fuchs groeit op in een muzikaal gezin. Op achtjarige leeftijd begint ze met vioollessen bij conservatoriumdocenten. Ze leert zelfstandig piano en gitaar te spelen. Ze treedt op met orkesten en koren en schrijft een musical, die in 1985 wordt uitgevoerd. Na het gymnasium studeert ze jazzviool bij Martin Abbuehl.

1990

Op de Swiss Jazz School Bern volgt ze zanglessen bij Rachel Gould. Ze vormt haar eigen ensemble waarmee ze onder meer op het festival Pod'Ring in Biel optreedt.

1992 - 1998

Kristina Fuchs verhuist naar Den Haag om verder te studeren bij Gould, die lesgeeft aan het Koninklijk Conservatorium. Fuchs neemt als bijvak klassieke zang. Van 1996 tot 1998 is Jeanne Lee haar belangrijkste lerares. Over de grens volgt ze masterclasses bij Norma Winstone (1993) en Lauren Newton (1994) en workshops bij onder anderen Mark Murphy. Ze vormt haar eigen band. In 1997 zingt ze op I Am Rose, de debuut-CD van Susanne Abbuehl. In 1998 slaagt ze cum laude in Den Haag. Ze begint met lesgeven aan het Koninklijke Conservatorium Antwerpen.

1999 - 2002

Het debuutalbum Portrait Of A Woman van haar band Kristina Fuchs Sonic Unit, waarop trompettist Eric Vloeimans meespeelt, wordt positief ontvangen in de Nederlandse media. De groep heeft veel optredens op zowel jazz- als klassieke podia, met als hoogtepunten North Sea Jazz (2000) en het Amsterdamse Concertgebouw (2001). Daarnaast voert Fuchs regelmatig hedendaagse gecomponeerde muziek uit, van onder anderen Luciano Berio. Ze wordt in 1999 vaste docent op het conservatorium in Antwerpen en geeft vanaf 2001 ook les aan het Lemmens Instituut in Leuven en de jaarlijkse Jazz Summer School in Dworp.

2003

Kristina Fuchs Sonic Unit brengt een tweede CD uit met voornamelijk composities van Fuchs zelf. Whence And Whither verschijnt op EWM, het label van de Tilburgse bassist Eric van der Westen. Vooral in het in Zwitsers dialect gezongen Guggisberglied verwijst ze naar de muzikale tradities van haar geboorteland. Componist-saxofonist Theo Loevendie vraagt haar voor zijn nieuwe Ensemble Ziggurat.

2005

Fuchs wordt betrokken bij steeds meer projecten van Loevendie, onder meer Six Turkish Folk Poems, dat ze in maart 2005 uitvoert met het Residentie Orkest onder leiding van Jaap van Zweden. Op 28 juni reikt het Prins Bernhard Cultuurfonds het Margit Widlund Stipendium voor jonge talentvolle zangeressen uit aan Kristina Fuchs. Op North Sea en in het Bimhuis treedt ze op met Sonic Unit en Theo Loevendie ter gelegenheid van diens 75ste verjaardag. Op het repertoire staan oude jazzstukken van Loevendie. De samenwerking resulteert in de CD Bayram. Samen met enkele Indiase percussionisten werkt ze mee aan een CD van het Axyz Ensemble.

2006 - 2007

Fuchs vervolgt de samenwerking met Loevendie in het Ensemble Ziggurat. Daarnaast werkt ze met verschillende andere formaties, waaronder Eric van der Westen Quadrant Extended en het Ear Massage Percussion Quartet. Uit deze laatste groep ontstaat haar duo Pi met percussionist Diego Espinosa.

2008 - 2010

In eigen beheer verschijnt de CD Im Rösaligarte, met een selectie uit de gelijknamige bloemlezing uit 400 jaar Zwitserse volksliedjes. Deze bundel is oorspronkelijk verschenen in vier delen, tussen 1908 en 1925, en wordt in 2008 opnieuw gepubliceerd. Fuchs geeft een persoonlijke draai aan de liedjes met behulp van onorthodoxe vocale technieken, elektronica en spaarzame instrumentatie. Ze voert ze live uit met saxofonist Mete Erker en pianist Jeroen van Vliet.

Discografie Kristina Fuchs

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Kristina Fuchs

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer