Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LAIDBACK LUKE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

22-10-1976 - heden

Genre

DJ, draaitafels, house, producer, sampler, techno

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Boom!, Iso Starr, Jahmirrahman, Laidback Luke, Riot Society, Three

Laidback Luke

DJ en producer Laidback Luke (Lucas van Scheppingen) maakt toegankelijke housemuziek die door critici geprezen wordt om de artistieke kwaliteiten. Luke is geboren op Manilla (Filippijnen) en komt op zijn vierde in Nederland wonen, omdat zijn vader Nederlander is. In zijn muziek maakt hij veel gebruik van invloeden uit andere ...
Volledige biografie...

Instrumenten

draaitafels, producer, sampler

Genoemd in de biografie van

1988   Hardwell
1991   The Prophet
1996   Jamez
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

26-8-21, Creamfields, Daresbury

Biografie Laidback Luke

DJ en producer Laidback Luke (Lucas van Scheppingen) maakt toegankelijke housemuziek die door critici geprezen wordt om de artistieke kwaliteiten. Luke is geboren op Manilla (Filippijnen) en komt op zijn vierde in Nederland wonen, omdat zijn vader Nederlander is. In zijn muziek maakt hij veel gebruik van invloeden uit andere genres: van pop tot techno. Anno het nieuwe millennium schudt hij zijn house/techno image van zich af en zint hij op een nieuwe term voor de omschrijving van zijn nieuwe geluid.

1991 - 1994

Via een vriend met een Amiga computer komt Luke in aanraking met het maken van electronische muziek. Zo ontdekt hij dat er ook op die manier muziek kan worden gecomponeerd. Het voelt voor hem aan als een roeping en hij gaat zich verdiepen in het maken van muziek.

1994

Dobre - van The Goodmen - komt draaien op het eindexamenfeest van Luke's middelbare school. Luke biedt hem een demotape aan. Ze houden contact en Dobre wijst hem in de juiste richting.

Dj Dobre The Good Men

1995

Luke krijgt via het management van Dobre een platencontract aangeboden. Aan het eind van dat jaar heeft hij al twee platen uitgebracht: Laidback Luke presents: Loud Flava Volume 1 & 2, op het door Dobre nieuw opgerichte label Groove Alert.

1996

Luke krijgt internationale erkenning met zijn 12" Act The Fool, op het label Touché. Dat wordt nog versterkt met zijn remix van The Stalker voor Green Velvet op Music Man. Deze release wordt opgepakt door grote internationale DJ's als Carl Cox. Dat jaar begint Luke ook zelf met DJ'en. Zodat hij weet hoe hij als producer het beste zijn platen kan aanpassen aan de behoeften van de DJ. Het blijkt al snel verslavend.
Remixen in 1996: Green Velvet - The Stalker (Music Man 12")/Underground Baseheads - Bit of love (Groove Alert 12")/Heavy Weather - Love Can't Turn Around (MT Air 12")/T-Ragga - Lo Lo (Vintage 12")/H2O Featuring Billie - Nobody's Business (Vintage 12")/Green Velvet - The Stalker (Music Man 12")/Moodymann - Don't Be Misled (After Midnight 12")/Mel O'Ween - The King (12")

1997

Het jaar van zijn internationale doorbraak als DJ. Dat begint in Reading, net buiten Londen, in een club genaamd Checkpoint Charlie. Al snel vliegt hij elke maand naar een ander land, van Amerika tot Zwitserland. Op het Fact II mix-album van Carl Cox wordt hij samen met DJ HMC genoemd als de nieuwe lichting talenten die house en techno weten samen te smelten. Als producer krijgt Luke het ook steeds drukker met remixen, voor onder anderen Moodymann, 4th Measure Men, Denki Groove en Victor Calderone (zie de waslijst remixen aan het eind van deze biografie).
Remixen in 1997: 4th Measure Men - The Need (Groove Alert 12")/Tata Box Inhibitors - Ribosomal (Touché 12")/Denki Groove - Asunaro Sunshine (Sony 12")/Victor Calderone - Give It Up (Cyber 12")/The Pussycuts - I Know What I Like (Tag 12")/Lambda - Hold On Tight (Multiply/Red 12")/Green Velvet - Land Of The Lost (Music Man 12")/F-Action - Thanks To You (Push & Pull 12")/Damon Wild & Tim Taylor - Bang The Acid (Missile 12")/Logique - Vuture Shoque (Casseopaya/Subspace 12")/Stone Factory - New Sunset (Crescendo 12")/Hole In One - Ride The Moon (Nutrition 12")

1998

Het DJ'en gaat internationaal gewoon door, met nu ook boekingen in Hongarije. Ook in Nederland begint het succes eindelijk te komen. Dat jaar draait hij voor het eerst op feesten als HQ in de Amsterdamse Melkweg, Planet Rose in Doornroosje te Nijmegen en Eye On The Future op de Amsterdamse Hemkade. Intussen is Luke begonnen met de productie van zijn eerste album.
Remixen in 1998: Jamie Anderson - Secret Weapon (Artform 12")/Tribes Of Krom - Blue Outlines (Urban Sound Of Amsterdam 12")/Argonic - Adobes (Future Frontier 12")/DJ Hyperactive - Wide Open (EC 12")/Patrick Lindsey - Sax Attack (Groove Alert 12")Lisa Hall - I Know I Can Do It (F111 12")/Da Goose - Materialistik (A1 12")/Lexicon - Don't Give The Love (Plastic City 12")/René et Gaston - Soirée Dansante (Pssst 12")

1999

Luke's doorbraak als DJ in Nederland. Dankzij zijn boekingen op Awakenings (de maandelijkse technofeesten in de Gashouder op het Amsterdamse Westergasfabriekterrein) bereikt hij een groter publiek. Firm Bookings wordt verantwoordelijk voor zijn boekingen, zoals ze dat ook voor ondermeer DJ Remy doen. Dat jaar staat hij op I Love Techno en voor het eerst op Dance Valley en Fast Forward. In maart verschijnt zijn album Psyched-up, The Early Works. Naar aanleiding van een eerdere 12" (Laidback Luke - 156 EP op Groove Alert) heeft hij aan het eind van dat jaar een meeting met Virgin. Zijn Rocking With The Best is dan al limited uit op promo.
Remixen in 1999: The Pump Panel - Tunnel Vision (Missile 12")/Colourful Karma - For The Music (3345 12")/Cofusion - Zit'r Bug (Reef 12")/LSG - Quickstar (Superstition 12")/Big Ron - Let The Freak (Manifesto 12")

2000

Luke start met het produceren van zijn tweede album. Voorbereidingen worden getroffen om dit album bij Virgin uit te brengen. Tijdens zijn DJ-set op Lowlands wordt de videoclip van Rocking With The Best geschoten. Superfunk vraagt hem hun nieuwe single Last Dance te remixen. Hij maakt de remix voor Rocket Base van Jark Prongo, die later door Sister Bliss en Fatboy Slim gedraaid zal worden. Luke besteedt veel tijd aan het voorbereiden van zijn eerste live optreden. Op uitnodiging van Junior Sanchez en Armand van Helden gaat hij naar New York om nader kennis te maken met deze grootheden uit de dancewereld.
Remixen in 2000: Jark Prongo - Rocket Base (Pssst Music 12")/ Superfunk - Last Dance (Labels 12")

Jark Prongo

2001

Het live debuut van Luke vindt plaats op Noorderslag. Rocking With The Best komt nationaal uit met videoclip. Direct gevolg: veel draaien en optreden (ook op tv: bij zowel TMF als MTV) in Nederland. Hij stopt met Awakenings, omdat hij afscheid wil nemen van zijn techno-image. Luke stopt veel tijd in het afronden van zijn tweede album, dat in 2002 moet verschijnen. Hij wordt verblijd met maar liefst drie nominaties op de Lucky Strike Dance Awards: beste producer, beste techno/techhouse DJ en grootste doorbraak.

2002

In juni verschijnt het tweede album Electronic Satisfaction met ondermeer een gastbijdrage van J.Perkin. In de zomer verschijnt van Laidback Luke een remix van Crescendolls, een track van het Franse danceformatie Daft Punk.

Perkin

2003

Samen met Junior Sanchez brengt Laidback Luke onder de naam Riot Society in maart in Engeland en de VS de single Understand Me uit. De eigen single Celebrate komt uit vlak voor de Winter Music Conference, een grote muziekbeurs in Miami. De DJ draait op 20 maart tijdens het Dancevalley feest in Opium Gardens. Laidback Luke maakt samen met Ronald Molendijk, Joost van Bellen, Lemon8, Steve Rachmad en Aardvarck een remix maken van Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. Het muziekstuk wordt op 17 april in de Melkweg te Amsterdam uitgevoerd. De makers omschrijven het project als een avontuur in geluid, waarbij sommige stukken dansbaar worden en andere een mix zijn van complexe structuren en vernieuwende ritmes. In de eerste week van september brengt Laidback Luke zijn eerste mix-album uit. Het album Windmill Skill wordt een complete live mix met onder meer zijn hit We Can Not Get Enough. Om het album te promoten tourt Laidback Luke langs verschillende poppodia in Nederland. We Can Not Get Enough wordt de Dance Valley Theme 2003. Vanaf september draait Laidback Luke een keer in de twee maanden als vaste DJ in Nighttown te Rotterdam.

Aardvarck Lemon8 Steve Rachmad

2004

Op 19 februari staat Laidback Luke samen met klassieke musici op het podium van het Amsterdamse Concertgebouw in het kader van MTV Fusion. De DJ mixt oosterse invloeden en klassieke samples en combineert die met klassieke muziek. Op basis van optreden wordt ook een single gemaakt. Op 23 februari verschijnt de single More Than Special, de eerste uitgave op Laidback Luke's eigen label MixMash Records. Zijn eerste, succesvolle Duitse optreden in april levert een samenwerking op met een Duits boekingskantoor. In Engeland draait hij tijdens Fatboy Slim's Big Beat Boutique te Turnmills en op het prestigieuze Homelands festival. Andere internationale optredens zijn DJ-sets in Japan, het Tribu Festival in Malta en Roskilde in Denemarken. Hij verzorgt remixen van tracks van Murk, Patrick Alavi, Steve Angello en Superchumbo. In november verschijnt F*ck The Revolution, de tweede uitgave op zijn eigen Mixmash label.

2005

Laidback Luke maakt een remix voor de single Everything's Alright van de Tilburgse supergroep The Original Soundtrack. Onder de naam Jahmirrahman brengt Laidback Luke op het label Mixmash de 12" Jahmirrahman Part II uit.

The Original Soundtrack

2006

Laidback Luke levert in april een bijdrage aan Matthäus Passion New Generation Remix 2006, de danceversie van het beroemde muziekstuk van Johann Sebastian Bach.

2007

Laidback Luke maakt remixen voor o.a. Juice String, Dragonette, David Guetta en Tom Stephan. Zijn bewerking van Do You Love Me van The Dominatorz belandt in de top van de Britse Cool Cuts Chart. In opdracht van Roger Sanchez maakt Laidback Luke het mixalbum Afterdark Volume 3 dat verschijnt op Sanchez' label Stealth Records.

2008

De DJ staat in juli op het housefeest Sensation White 2008 in de Amsterdam ArenA. Voor het Britse danceblad Mixmag stelt Laidback Luke het mixalbum Ibiza Closing Party samen. Zijn volgende uitgave op Stealth is de mixplaat Stealth Live (november).

2009

De producer remixt het nummer Dance It Off van de dancegroep Matik. De remix is de afsluiter van Matiks titelloze debuutalbum.

2013

Laidback Luke is een van de tien Nederlandse acts die staan geprogrammeerd op het Ultra Music Festival. Dit grote Amerikaanse dancefestival vindt plaats in Miami op de twee laatste weekenden van maart.

Discografie Laidback Luke

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Laidback Luke

Video Laidback Luke

MY SON THE DJ - AFL. 12: ...
MY SON THE DJ - AFL. 12: LAIDBACK LUKE
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
MY SON THE DJ - AFL. 12: LAIDBACK LUKE

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer