Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LAURA JANSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Laura Jansen in 2009

Periode

04-03-1977 - heden

Genre

piano, singer-songwriter, ukelele, zang

Online

Officiële website

Laura Jansen

Laura Jansen is een singer-songwriter die zichzelf begeleidt op piano. Haar grote voorbeelden zijn Joni Mitchell en Emmylou Harris. De zangeres begint haar carrière in de Verenigde Staten, bouwt via websites als MySpace en Twitter een fanbasis op en breekt in 2009 door in Nederland dankzij de inspanningen van songschrijver ...
Volledige biografie...

Instrumenten

piano, ukelele, zang

Genoemd in de biografie van

2013   Armin van Buuren

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

23-11-21, De Oosterpoort, Groningen
2-12-21, Muziekgebouw Eindhoven, Eindhoven

Biografie Laura Jansen

Laura Jansen is een singer-songwriter die zichzelf begeleidt op piano. Haar grote voorbeelden zijn Joni Mitchell en Emmylou Harris. De zangeres begint haar carrière in de Verenigde Staten, bouwt via websites als MySpace en Twitter een fanbasis op en breekt in 2009 door in Nederland dankzij de inspanningen van songschrijver en fan John Ewbank. Haar debuutalbum Bells verschijnt september 2009 bij Universal. In januari 2011 krijgt Jansen uit handen van Marco Borsato een platina plaat voor Bells, waarvan meer dan vijftigduizend exemplaren zijn verkocht. In november 2012 neemt ze een Buma Zilveren Harp 2011 in ontvangst.

1977 - 2000

Laura Jansen (Breda, 4 maart 1977), dochter van een Nederlandse vader en een Amerikaanse moeder, woont tijdens haar jeugd in verschillende Europese en Amerikaanse steden en gaat naar de middelbare school in Oegstgeest. Ze zingt met de Tilburgse coverband Blow Your Mind op bruiloften en partijen. Jansen studeert anderhalf jaar politicologie, maar kiest toch voor een loopbaan in de muziek. Na een paar jaar conservatorium in Rotterdam meldt ze zich in 2000 aan het Berklee College of Music in Boston.

2001 - 2008

Na haar studie in Boston verhuist Jansen via Nashville, waar ze twee jaar woont, in 2005 naar Los Angeles. Ze speelt maandelijks in club Hotel Café in Hollywood, ontmoetingsplek voor muzikanten als Sara Bareilles, John Mayer, Jason Mraz en Joshua Radin. Gebruikmakend van websites Facebook, MySpace, Hyves en Twitter bouwt de zangeres gestaag een fanbasis op. Een deelnemer aan de Canadese versie van de talentenjacht Idols behaalt de finale met een liedje van Laura Jansen. Haar liedjes zijn ook te horen in onder anderen de MTV-series Newport Harbour en The Real World. Via de website van het label MillieBean Music brengt ze haar eerste EP Trauma (2007) uit, geproduceerd door Rob Giles. Jansen tourt zes weken met Joshua Radin door de VS en wordt samen met hem gevraagd op 16 augustus 2008 op te treden tijdens het huwelijk van de Amerikaanse comédienne en actrice Ellen DeGeneres met Portia de Rossi.

2009

Laura Jansen in 2009 In maart staat de zangeres op South By Southwest in Austin, Texas. De EP Single Girls komt uit via MillieBean Music en is een productie van Bill Lefler. Butterfly Boucher en Cary Brothers verzorgen gastvocalen. Songschrijver John Ewbank is onder de indruk van de talenten van de zangeres. Dankzij zijn inspanningen doet Jansen 12 mei een optreden in het populaire culturele praatprogramma De Wereld Draait Door. Later in dezelfde maand tekent ze een contract bij Universal. Haar debuutalbum Bells (verwijzend naar kerkklokken in Nashville) is een samenvoeging van de twee Amerikaanse EP's. De cd-presentatie vindt op 4 september plaats in de bovenzaal van Paradiso. In november verzorgt Jansen het voorprogramma van Novastar in de Heineken Music Hall en gaat ze op tournee door Europa in het voorprogramma van de Amerikaanse singer/songwriter William Fitzsimmons. In december doet de zangeres een korte tournee van zes optredens in Nederland, onder meer in de Effenaar te Eindhoven, de Melkweg te Amsterdam en de Oosterpoort te Groningen. Op de setlist staat naast eigen werk ook een liedje van het Koekiemonster uit Sesamstraat (gespeeld op ukelele) en haar hitsingle Use Somebody, een cover van Kings Of Leon.

John Ewbank

2010

Laura Jansen staat in januari op het programma van Noorderslag in Groningen. Half april start haar Nederlandse clubtournee, voor het eerst met volledige band. Ze doet in het voorjaar enkele grote televisieoptredens: tijdens de tweede liveshow van X Factor, tijdens de uitreiking van de 3FM Awards in april en in de laatste aflevering van het programma van Paul de Leeuw, met wie ze Use Somebody als duet uitvoert. 31 mei zingt ze een duet met zanger Gary Lightbody tijdens het optreden van Snow Patrol in de Heineken Music Hall. De single Wicked World is de titelsong van de serie Floor Faber op televisiezender Net 5.

Paul de Leeuw

2011

Laura Jansen en Marco Borsato Laura Jansen zingt het duet Duizend Scherven met Marco Borsato, te vinden op diens album Dromen Durven Delen. In week 7 staat haar single Use Somebody een jaar lang in de GFK Dutch Single Top 100 genoteerd. Na een uitverkochte Nederlandse clubtournee in 2010 en een optreden tijdens de dertiende editie van De Vrienden Van Amstel Live! in Ahoy' keert Jansen in april terug op de Nederlandse podia voor concerten in ondermeer Paradiso, Tivoli, De Oosterpoort, 013 en het Paard van Troje. De zangeres is speciale gast tijdens de optredens van Marco Borsato in het GelreDome op 7, 10, 11 en 13 mei.

Marco Borsato

2012 - 2013

Het duet Same Heart met Tom Chaplin van Keane is in december 2012 het themanummer van de 3FM-actie Serious Request. Het nummer is terug te vinden op Jansens tweede album Elba (maart 2013). De cd is geproduceerd door Matt Hales van de band Aqualung en vernoemd naar het eiland waar Napoleon in de periode 1814-1815 in ballingschap verbleef. De cd wordt in februari voorafgegaan door de single Queen Of Elba. De zangeres start haar tournee op 7 april in Doornroosje te Nijmegen. Op 17 oktober geeft Laura Jansen haar eerste show in Parijs, in club Le Dandy aan de rue Pierre-Fontaine. Jansen zingt in de studio van duo Morgan Avenue de nieuwe versie in van het nummer Stapje Terug. De oorspronkelijke versie staat op het solodebuutalbum van de Amsterdamse rapper Fit (Glen Faria).

Glen Faria

2015 - 2018

Jansen gaat voor vluchtingenwerk naar het Griekse eiland Lesbos, waar veel vluchtelingen (o.a. uit Syrië) via Turkije aankomen. Aanvankelijk gaat ze voor tien dagen, maar uiteindelijk blijft ze drie jaar. Haar muzikale carrière komt op een lager pitje te staan. In 2018 werkt ze aan nieuw materiaal.

Discografie Laura Jansen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Laura Jansen

Audio/Video Laura Jansen

Video Laura Jansen

Laura Jansen - Use Somebo...
Laura Jansen - Use Somebody (Kings of Leon cover)
Laura Jansen - Golden
Laura Jansen - Golden
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Laura Jansen - Use Somebody (Kings of Leon cover)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer