Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LAURENS VAN ROOYEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Laurens van Rooyen

Periode

1935 - heden

Genre

easy listening, filmmuziek, Gouden Harp, instrumentaal, klassiek, piano

Online

Website

Laurens van Rooyen

Laurens van Rooyen is klassiek geschoold pianist, (film)componist en muziekpedagoog. Zijn carrière is onder meer bekroond met de Gouden Harp.
Volledige biografie...

Instrumenten

piano

Genoemd in de biografie van

1968   Herman van Veen
1971   Herman van Veen
1971   Liselore Gerritsen
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Laurens van Rooyen

Laurens van Rooyen is klassiek geschoold pianist, (film)componist en muziekpedagoog. Zijn carrière is onder meer bekroond met de Gouden Harp.

In bezetting van

Herman van Veen   piano

1935 - 1967

Laurens van Rooyen wordt in 1935 geboren te Utrecht. Op zijn vijfde zit hij al achter de piano. Na het gymnasium studeert hij aan het Utrechts conservatorium waar hij onder meer Herman van Veen ontmoet.

Herman van Veen

1968 - 1972

Samen met Herman van Veen richt hij het bedrijf Harlekijn-Holland BV op. Van Rooyen componeert liedjes voor de cabaretier en begeleidt hem tijdens diverse optredens.

1973

Eind 1973 trekt de pianist samen met zangeres Liselore Gerritsen en gitarist Harry Sacksioni door het land met het programma Een Klein Concert.

Harry Sacksioni Liselore Gerritsen

1976

Het album Kaleidoskoop bevat vele gastbijdragen, onder meer van Herman van Veen, Harry Sacksioni en violiste Vera Beths. De productie is in handen van Ruud Jacobs. De composities op de plaat zijn zowel van Van Rooyen zelf als bewerkingen van Michel Colombier, François Couperin, Jean-Baptiste Lully en Sergei Rachmaninoff. In recensies wordt Kaleidoskoop vergeleken met de easy listening op platen van Thijs van Leer.

Thijs van Leer

1977

Het album Laurens van Rooyen & Scarlatti bevat bewerkingen van klavecimbelcomposities van de Italiaan Domenico Scarlatti (1685-1757). Van Rooyen profileert zich als filmcomponist. Zijn is eerste score voor een speelfilm is die voor Rembrandt Fecit 1669 van Jos Stelling, gevolgd door Mysteries (Paul de Lussanet, 1978) met Rutger Hauer en Sylvia Kristel.

1978

Samen met begeleiders (waaronder gitarist Jan Akkerman) staat de pianist in Nederlandse en Belgische theaters met het programma In Concert.

Jan Akkerman

1979 - 1998

Van Rooyen is bij meerdere films betrokken als componist: Een Vrouw als Eva (Nouchka van Brakel, 1979), Lieve Jongens (Paul de Lussanet, 1980), Een Vlucht Regenwulpen (Ate de Jong, 1981), Brandende Liefde (Ate de Jong, 1983), Eline Vere (Harry Kümel, 1991), Affair Play (Roeland Kerbosch, 1995) en Serengeti Symphony (Hugo Van Lawick, 1998). Sommige soundtracks verschijnen ook op plaat. Het album Dichter bij Water (1997) is een ode aan het Nederlandse waterlandschap en geproduceerd in samenwerking met Natuurmonumenten. Samen met Louis van Dijk, Tonny Eyk, Pim Jacobs, Pieter van Vollenhoven en Daniël Wayenberg vormt Laurens van Rooyen Gevleugelde Vrienden, een gezelschap dat vanaf 1988 in de loop der jaren meer dan 45 concerten speelt.

Tonny Eyk

1999 - 2007

De pianist geeft regelmatig speciale concerten, waaronder Kasteelconcerten, zomerconcerten in een Koetshuis aan de Vecht, Hartenwensconcerten en verhalende concerten bij jubilea of afscheidsceremonieën van topmannen en -vrouwen. Een van zijn compositieopdrachten is de Domcantate (2004), uitgevoerd ter gelegenheid van het 750jarige bestaan van de Dom in Utrecht. Hij gaat de theaters in met diverse programma's, waaronder De Verdwenen Minnares (2005), een muzikale ode aan de Romantiek waarbij Van Rooyen wordt begeleid door Sanne Dia (dans/cello) en Sonja Volten (viool/zang). Op 27 oktober 2005 gaat de danceopera Orfeo in première als opening van het Amsterdam Dance Event in de Beurs van Berlage. Orfeo is een samenwerking met de elektronische componist Geert Huinink.

2008

Ter gelegenheid van het Europees voorzitterschap van Slovenië, en in het kader van een culturele uitwisseling, wordt in mei in Den Haag een compositie van Van Rooyen uitgevoerd op tekst van de Sloveense dichter Dane Zaje. De pianist bereidt met de Turkse citerspeler Tahir Aydogu een gezamenlijke tournee voor door Nederland en Turkije.

2017

Laurens van Rooyen is te zien in het tv-programma 'Gouden Jaren: Indonesië' van Omroep Max. Met zeven oudere bekende Nederlandse (onder wie Sandra Reemer) bezoekt hij Indonesië om te kijken hoe het zou zijn om daar je gouden jaren door te brengen.

Sandra Reemer

Discografie Laurens van Rooyen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Laurens van Rooyen

Audio/Video Laurens van Rooyen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer