Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LAVALU

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1979 - heden

Genre

jazz, pop

Online

Officiële website

Lavalu

Lavalu is zangeres, toetsenist en actrice Mariëlle Woltring uit Arnhem, geboren in de Verenigde Staten maar opgegroeid in Eindhoven. In eerste instantie is Lavalu de naam van de band met drummer Yonga Sun, saxofonist Miguel Boelens en cellist Jörg Brinkmann, maar bij het verschijnen van het album Hope Or Liquid ...
Volledige biografie...

Bezetting

Daniel Rose   basgitaar
Mariëlle Woltring   componist, tekstschrijver, toetsinstrumenten, zang
Bram Hakkens   drums, percussie
Paul Willemsen   gitaar

Overige muzikanten

Jörg Brinkmann   cello
Miguel Boelens   saxofoon
Yonga Sun   drums

Genoemd in de biografie van

2005   Oene van Geel
2013   Qeaux Qeaux Joans

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

8-4-22, Concertgebouw, Amsterdam
1-5-22, Musis, Arnhem

Biografie Lavalu

Lavalu is zangeres, toetsenist en actrice Mariëlle Woltring uit Arnhem, geboren in de Verenigde Staten maar opgegroeid in Eindhoven. In eerste instantie is Lavalu de naam van de band met drummer Yonga Sun, saxofonist Miguel Boelens en cellist Jörg Brinkmann, maar bij het verschijnen van het album Hope Or Liquid Courage (2009) is het de artiestennaam van Woltring. De avontuurlijke popmuziek op het tweede album Fighting Wildfires (2013) is minder door jazz beïnvloed dan op het debuut het geval is.

In bezetting van

Ladies of The Lowlands   zang

1979 - 2005

Mariëlle Woltring wordt op 9 april 1979 geboren in Cleveland, Ohio en groeit op in Nederland. Ze krijgt vanaf haar vierde klassieke pianolessen. Artiesten als Radiohead, Róisín Murphy (Moloko) en Björk inspireren haar om halverwege haar opleiding aan de toneelschool zelf te gaan componeren en teksten te schrijven. Onder haar eigen naam brengt Woltring enkele demo's uit, zoals 7 Jaar Gesloten (1998) en een titelloze demo die in 2004 gerecenseerd wordt in onder meer de bladen Alles Op 10, Fret en LiveXS. In de liedjes is ook de invloed te horen van singer-songwriter Tori Amos. In 2004 vormt Woltring de band Lavalu, eerst met jazzdrummer Yonga Sun aangevuld met gastviolist Oene van Geel. In 2005 wint Lavalu het Juttersfestival in het Noord-Hollandse kustdorp Wijk aan Zee. Het trio speelt op verschillende jazz- en poppodia en tourt mee met het rondreizende popfestival de Popronde. Van Geel is ook te horen op de Anxiety EP.

Oene van Geel

2006 - 2009

Lavalu wint in 2006 de Park Open Publieksprijs van het festival Park Open in Sonsbeek, Arnhem. In november 2007 verschijnt de EP Lavalu Now bestaande uit twee studiotracks en vijf live-opnamen. De band bestaat dan naast Mariëlle Woltring en Yonga Sun uit saxofonist Miguel Boelens en cellist Jörg Brinkmann. De plaat bevat een mix van singer-songwriter, pop, drum & bass, triphop en jazz. 'We noemen onze muziek nu pop,' legt Woltring uit in muziekblad Fret, 'omdat grenzen vervagen, ook de grenzen van muziek, door internet, globalisering en cultuurvermenging.' De plaat is bedoeld ter promotie, maar belandt in de winkels. De band speelt onder meer op de Uitmarkt, in het Vondelpark, het Bimhuis en op Noorderslag, Oerol en het Montreux Jazz Festival. Het nummer Building Castle komt uit op single. Lavalu wordt door Muziek Centrum Nederland in 2009 geselecteerd voor een editie van de cd-serie Unsigned en levert twee tracks aan de compilatie Take 6: When Pop Meets Jazz. Op 24 september 2009 presenteert Lavalu in Paradiso het debuutalbum Hope Or Liquid Courage, geproduceerd door Woltring en Boelens.

2012 - 2013

Na vijf jaar touren neemt Woltring afscheid van haar band, omdat ze met haar muziek meer de popkant op wil. Ze werkt anderhalf jaar met producer Stefan Schmid, de toetsenist van Zuco 103, aan haar tweede album en neemt de cd op met onder anderen drummer Bram Hakkens (Kyteman), bassist Daniel Rose (C-mon & Kypski), gitarist Paul Willemsen (Lefties Soul Connection) en Daniel James van de Deense band Efterklang. De opnamen van Fighting Wildfires blijven een half jaar liggen, omdat Woltring na het mixen van het album bevalt van een dochter. Dankzij crowdfunding via de website Voordekunst.nl komt de cd uit op 1 maart 2013. Sponsors mogen kiezen tussen een gesigneerd exemplaar of een huiskamerconcert. Naar aanleiding van die actie doet Lavalu een tournee van veertien huiskamerconcerten, vergezeld door singer-songwriters Miriam Moczko en Peter Lada. In de zomer van 2013 doet ze met een volledige band enkele Nederlandse festivals aan.

C-Mon & Kypski Kyteman Lefties Soul Connection Zuco 103

2014 - 2016

Ze is te zien in de musical 'De Witt of Oranje' over de broers Johan en Cornelis de Witt.

2017

Woltring schrijft de muziek voor de theatervoorstelling 'Het Pauperparadijs'. In november verschijnt het nieuwe album 'Solitary High'. Op de plaat combineert ze een popgeluid met klassiek pianospel.

Discografie Lavalu

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Lavalu

Audio/Video Lavalu

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer