Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LAWN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Lawn

Periode

1997 - heden

Genre

alternative, indie

Online

Officiële website

Lawn

De alternatieve rock en postrock van het Groningse kwartet Lawn vindt zijn weerklank in zowel thuishonk Vera als ver daarbuiten. Naast gitaren is er in de melancholische en soms noisy nummers ruimte voor Fender Rhodes, theremin en samples.
Volledige biografie...

Bezetting

Titus van 't Veer   gitaar, toetsinstrumenten, zang
Sietse Dost   basgitaar, gitaar
Job Van 't Veer   gitaar, toetsinstrumenten, zang
Okkie Bult   drums

Overige muzikanten

André Gubbels   drums
Thys Veenstra   drums

Biografie Lawn

De alternatieve rock en postrock van het Groningse kwartet Lawn vindt zijn weerklank in zowel thuishonk Vera als ver daarbuiten. Naast gitaren is er in de melancholische en soms noisy nummers ruimte voor Fender Rhodes, theremin en samples.

1997 - 1999

Lawn laat voor het eerst van zich horen op twee, door Jan 'Pet Sound' Heddema geproduceerde demo's. In dezelfde periode doet Lawn een cover van Motorpsycho's Manmower. Het nummer verschijnt op een internationale Motorpsycho-tribute album waarop ook de Nederlandse bands 35007 en Zea zijn terug te vinden. Eind 1999 wint Lawn de Groningse Pop = Prima prijs. Het levert de groep een finaleplaats op in de Grote Prijs van Nederland. Lawn maakt indruk in de Oude Zaal van de Melkweg, maar de hoofdprijs gaat naar de hoofdstedelijke Mindmenders.

35007 Mindmenders zea

2000

Lawn doet optredens in Nederland en Duitsland, ondermeer met enkele anders bands die in de finale van de Grote Prijs hebben gespeeld. Het eerste album heeft echter voorrang. Lawn-dro-mat wordt in oktober en november opgenomen in The Void, de studio van producer Pieter Kloos in 'rock city' Eindhoven. Enkele oude tracks halen de plaat de niet, omdat het geluid van de band minder zwaar is geworden.

2001

De band vindt na enig zoeken in het Haagse Grond Records een geschikt label. Lawn-dro-mat komt uit in de hele Benelux. Het Belgische muziekblad Rif Raf vergelijkt de 'ingetogen pareltjes' met de rustige tracks van Sonic Youth en de 'bliksemende gitaarerupties' met Motorpsycho. Muziekblad Oor is vooral overtuigd door de instrumentale passages. De positieve reacties leveren optredens op in ondermeer VPRO's Club Lek op Radio 3 en tijdens Eurosonic. Lawn verzorgt ook optredens in de voorprogramma's van J. Mascis, Fireside en Henry Rollins. Aan het eind van het jaar brengt het label Blunoise het debuutalbum uit in Duitsland.

2002

De verkiezing tot Local Hero in het muziekblad LiveXS, naar aanleiding van Lawn-dro-mat, levert Lawn automatisch een eigen videoclip op. Lawn wordt als enige Nederlandse band uit honderden Europese inzendingen uitgekozen om te spelen op het Duitse festival Haldern. Noodgedwongen speelt de band met twee invalbassisten. Ondanks het naar eigen zeggen meest gammele optreden in de bandgeschiedenis weet Lawn toch een Duits boekingskantoor geïnteresseerd te krijgen. Lawn speelt met succes op de Gentse feesten en vindt een Belgische boeker. Drummer Thys Veentra maakt plaats voor Andre Gubbels.

2003

In januari duikt Lawn, wederom met Pieter Kloos, voor een nieuwe, eerste sessie de studio in. Als Andre het te druk krijgt met zijn band Cochon Bleu wordt hij opgevolgd door Okkie Bult (sevenHz, ex-Mobile). Door deze bezettingswijziging duurt het tot de zomer voordat het tweede album Backspace is voltooid. De plaat bevat gastbijdragen van Anneke van Giersbergen (The Gathering), Carmenkata en Andreas Willemse (violist/toetsenist van Audiotransparent). Het album verschijnt in oktober bij My First Sonny Weissmuller Recordings. Het titelnummer is ook te horen op de compilatie Silent Minority Sampler Volume 1.

The Gathering

2004

In januari speelt Lawn op Noorderslag. In februari verschijnt de covercompilatie More Than A Woman. De bijdrage van Lawn is het nummer Fast Car van Tracy Chapman. Eind mei verschijnt Fix op single naar aanleiding van de positieve respons die het nummer in de media heeft gekregen. Op de single-cd staat ook een remix en een videoclip. Op 1 oktober brengt het label Supermodern het album Backspace uit in Duitsland, Oostenrijk en Italië. Lawn ondersteunt de release met een Duitse tournee in het najaar.

2005

Lawn Als bassist Sietse Dost vanwege zijn verhuizing naar de Randstad niet meer voldoende energie in Lawn kan stoppen moet Lawn in het voorjaar op zoek naar een vervanger. De tweede helft van het jaar staat in het teken van het schrijven van nieuwe nummers.

2006

In de periode april/mei doet de groep enkele optredens in Duitsland. Eind mei gaat Lawn voor het eerst de studio in voor de opnamen van het derde album. Voormalige bassist Sietse Dost maakt deel uit van het trio Winterpain. Lawn doet in december enkele shows als support voor The Gathering.

2007

Lawn doet optredens met onder meer de bands Anathema en Agua de Annique. Titus van 't Veer is naast Lawn actief als popconsulent bij Friesland Pop in Leeuwarden.

2008

Het derde album Silver (maart) is met de Britse producer Phil Vinall (o.a. Placebo, Radiohead, Snow Patrol en dEUS) opgenomen in de studio van Pieter Kloos. Op de cd leunt de band minder op de vroeger zo prominent aanwezige gitaarmuren in uitgesponnen tracks. In plaats daarvan is gekozen voor een meer songgerichte aanpak. Zangeres Lydia Wever (Brown Feather Sparrow, this beautiful mess) levert gastvocalen. Tijdens het Haagse festival State X New Forms in december treedt Lawn op met het Fries Symfonie Orkest.

Brown Feather Sparrow this beautiful mess

2009

Lawn doet het voorprogramma tijdens de Oostenrijkse shows van de Duitse band Slut en staat in grote zalen als WUK in Wenen (24 januari), Posthof in Linz (25 januari) en Rockhouse in Salzburg (26 januari). De band tekent een platencontract bij het in Düsseldorf gevestigde Make My Day Records. Via dit label verschijnt het album Silver eind april ook in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

2010

Na de optredens in april maakt Lawn op de eigen website bekend voor onbepaalde tijd te stoppen.

Discografie Lawn

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Lawn

Audio/Video Lawn

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer