Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LEFT SIDE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1968 - 1976

Genre

palingpop

Left Side

Volendamse formatie onder aanvoering van Harmen Veerman die zich, in navolging van The Cats, toelegt op de 'palingpop'. Met de single (Like A) Locomotion vergaart de band ook internationaal succes. Hoewel de groep een aantal bescheiden hits scoort in Nederland, weet zij nooit de populariteit van andere Volendamse groepen als ...
Volledige biografie...

Bezetting

Dick Plat   toetsinstrumenten
Evert Jan Reilingh   gitaar, zang
Jan Schilder   basgitaar
Harmen Veerman   gitaar, zang
Klaas Tuip   drums

Overige muzikanten

Jaap Sombroek   drums
Evert Veerman   gitaar
Jaap Kras   drums
Cor Veerman   basgitaar, zang
Steef Reilingh   gitaar

Genoemd in de biografie van

1968   The Cats
1988   Bam To Bam Bam

Biografie Left Side

Volendamse formatie onder aanvoering van Harmen Veerman die zich, in navolging van The Cats, toelegt op de 'palingpop'. Met de single (Like A) Locomotion vergaart de band ook internationaal succes. Hoewel de groep een aantal bescheiden hits scoort in Nederland, weet zij nooit de populariteit van andere Volendamse groepen als The Cats of BZN te evenaren.

1968

Harmen Veerman (zang, gitaar), Dick Plat (toetsinstrumenten), Cor Veerman (zang, basgitaar, ex-Alles), Jaap Lauteschutz (zang) en Jaap Kras (drums) richten in Volendam de formatie Left Side op, nadat zij in de periode '65-'67 onder de naam Beat Boys actief zijn geweest. Jan Veerman, de broer van Harmen, wordt aangesteld als manager (hij overlijdt op 18-jarige leeftijd), later opgevolgd door Bep Veerman (geen broer van Harmen). De groep gaat in zee met producer Gabe Dirne en krijgt zodoende een kans een compositie van Wim Tol (ofwel Billy Stein), Confusion In My Mind, op te nemen. Deze eerste single van Left Side wordt met een 29e plaats in de hitparade een bescheiden hitje. De muziek van Left Side is, zoals alle Volendamse groepen uit die tijd, sterk beïnvloed door The Cats. Daar komt nog bij dat Harmen's broer, Cees Veerman, zelf deel uitmaakt van The Cats. Ondanks het hoopvolle begin voor Left Side komen er strubbelingen in de band. Zo wordt Jaap Lauteschutz vriendelijk gevraagd te stoppen, omdat hij volgens diverse bandleden muzikaal niet zo goed functioneert. Cor Veerman, die goed bevriend is met Jaap, besluit er dan ook mee te stoppen. Jan Schilder (basgitaar) en Steef Reilingh (gitaar) zijn hun vervangers.

The Cats

1969

Ook de tweede Left Side-single, het eveneens door Wim Tol geschreven Welcome To My House, haalt de hitparade, maar vanaf het moment dat ze de Top 40 binnenkomen, wordt de single niet meer op de radio gedraaid. Zanger Harmen Veerman wijdt dit aan het feit dat er op dat moment gewoon te veel Volendamse groepen zijn. De daaropvolgende single I Can Give You Everything blijft dan ook steken in de tipparade.

1970

De single Johnny flopt, zodat het tijd is voor bezinning. Drummer Jaap Kras maakt plaats voor Jaap Sombroek en gitarist Evert Veerman vervangt Steef Reilingh. Maar ook de single Woman In My Life wordt met een tipnotering geen grote hit.

1971

Left Side treedt regelmatig op in het clubcircuit en staat zelfs in het voorprogramma van The Nice. Er ontstaat grote ruzie tussen Harmen en Evert Veerman over de tekstuele bijdrage aan het nummer See You Crying. Om aan alle commotie een einde te maken wordt, hoewel de tekst van Harmen afkomstig is, Evert als auteur vermeld.

1972

Nadat de single See You Crying niet verder dan de tipparade reikt, wordt de groep door platenmaatschappij Bovema in de ijskast gezet. Na twee jaar touren door Nederland besluit de groep te veranderen van platenmaatschappij. Ze vertrekken naar Phonogram waar zij Peter Koelewijn als vaste producer krijgen. Evert Veerman ruimt aan het eind van het jaar het veld voor gitarist/zanger Evert-Jan Reilingh.

Peter Koelewijn

1973

(Like A) Locomotion, de eerste single in samenwerking met Peter Koelewijn, wordt meteen een grote hit. Het nummer haalt de 17e plaats in de Top 40, de hoogste notering ooit voor Left Side. De single wordt in nog een aantal landen uitgebracht, waaronder Frankrijk. Daar verkoopt men van (like A) Locomotion ongeveer 400.000 exemplaren. Dat betekent een eerste plaats in de Franse hitlijsten. Daar blijft het niet bij, want in Zuid-Amerika wordt de plaat ook een grote hit, met name in Brazilië, waar Left Side de eerste plaats haalt.

1974

Het succes van (Like A) Locomotion blijkt de inzet van de neergang van Left Side. De groep treedt veel op in België en Frankrijk. Zo zijn ze te zien op de Franse televisie en spelen ze live voor de Franse radio. De groep heeft, eenmaal weer in Nederland, moeite om met hetzelfde enthousiasme terug te gaan naar het vertrouwde circuit waar ze jaar in jaar uit hebben gespeeld. Drummer Jaap Sombroek houdt het voor gezien. Zijn plaatsvervanger is Klaas Tuip. De groep heeft behoorlijke pech met hun single I Want Ye I Get Ye. Dit nummer wordt Veronica's alarmschijf net op het moment dat de zender uit de lucht wordt gehaald, zodat alle belangstelling voor het nummer vervaagt.

1975

De single Tessie (I Love You) verkoopt goed (20e plaats in de Top 40), maar de opvolger Gimme Your Love flopt volkomen. Left Side, de groep die tot dan toe slechts singles heeft uitgebracht, is voor het eerst op elpee te horen op de (single) compilatie The Best Of Left Side. Harmen Veerman is te horen op de kerstsingle Een Heel Gelukkig Kerstfeest, een door Peter Koelewijn bedacht samenwerkingsproject met Bonnie St. Claire, Ronnie Tober, Ciska Peters, Nico Haak, Willeke Alberti, Harmen Veerman en Ome Jan. Het nummer schopt het zelfs tot de derde plaats in de hitlijsten maar verdwijnt er even snel weer uit als dat het gekomen is.

Bonnie St. Claire Ciska Peters Ome Jan Ronnie Tober Willeke Alberti

1976

De single Morning Sunrise komt uit, een nummer waar Harmen Veerman veel tijd aan heeft besteed. Om onduidelijke redenen, er mankeert iets aan de eindmix, wordt het liedje uit de handel genomen. Uiteindelijk wordt er een totaal andere versie (door Peter Koelewijn aan een andere producer uitbesteed) op single uitgebracht. Dit tot woede van de groep. Kort na dit incident houdt Left Side het voor gezien. Dick Plat en Klaas Tuip richten samen met Theo van Scherpenzeel (alias Specs Hildebrand) de Nederlandstalige formatie Canyon op en Harmen Veerman gaat solo verder. Op 10 december geeft Left Side in Volendam een afscheidsconcert waarbij iedereen die ooit in de groep heeft gespeeld nog een keer op het podium geroepen wordt.

Canyon Harmen Veerman Specs Hildebrand

1977

Van Harmen Veerman verschijnen bij EMI de solo-singles Picture On The Wall en Lady Of The Night, die beide niets doen.

Harmen Veerman

1978

Wanneer de single Saturday Night, uitgebracht door Ariola, ook niet het gewenste effect heeft, besluit Veerman een punt te zetten achter zijn carrière als zanger.

1981

Onder de naam Puzzi & Black Jack maakt Harmen Veerman toch nog de solo-single Maggie's Dog.

Puzzi & Black Jack

1983

Canyon haalt met de single Als Ik Maar Bij Jou Ben een 24e plaats in de Top 40.

Canyon

1989

Harmen Veerman wordt benaderd voor de titelsong van de film Jan Rap En Z'n Maten (My Roof Is Rainproof).

1990

Arnold Mühren, die de Duitser John McClean op bezoek heeft in de studio, zoekt nog een zanger om een paar nummers in te zingen. Samen met zangeres Annie Keyzer-Kras wordt onder de naam Lovers Line een tweetal singles uitgebracht, waarvan The Story Of My Life goed is voor een tipnotering.

1991

Na deze klus is er nog de single The Time Is Now, die door een fout in de magazijnen van Record Service Benelux (het overkoepelend orgaan van platenmaatschappijen als BMG, Phonogram, Polygram en Ariola) nooit uitgebracht wordt.

1992

Harmen Veerman legt zich geheel toe op het schrijven van nummers, voornamelijk voor de Volendamse acts Vaders Trots en Maribelle.

Maribelle

Discografie Left Side

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Left Side

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer