Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LEGOWELT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Genre

electro, elektronica, producer, techno

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Danny Blanco, Dickie Smabers & The Moerwijk Crew, Franz Falckenhaus, Gladio, Klaus Weltman, Macho Cat Garage, Nacho Patrol , Phalangius, Polarius, Raheem Hershel, Salamandos, Smackos, Squadra Blanco, Twilight Moose , Venom 18

Legowelt

Legowelt is producer Danny Wolfers uit Scheveningen. Hij maakt electro-disco gecombineerd met soulvolle house en jazzy technofunk, uitgebracht door labels als Bunker en Crème Organization. Ook actief onder de namen Danny Blanco, Franz Falckenhaus, Gladio, Klaus Weltman, Polarius, Raheem Hershel, Salamandos, Smackos, Squadra Blanco en Venom 18.
Volledige biografie...

Instrumenten

elektronica, producer

Genoemd in de biografie van

2007   Acid Junkies

Biografie Legowelt

Legowelt is producer Danny Wolfers uit Scheveningen. Hij maakt electro-disco gecombineerd met soulvolle house en jazzy technofunk, uitgebracht door labels als Bunker en Crème Organization. Ook actief onder de namen Danny Blanco, Franz Falckenhaus, Gladio, Klaus Weltman, Polarius, Raheem Hershel, Salamandos, Smackos, Squadra Blanco en Venom 18.

1996 - 2008

Begin jaren negentig start Danny Wolfers met te maken van muziek, geïnspireerd door zijn helden uit Detroit en Chicago, waaronder Underground Resistance, Model 500, Blake Baxter, Farley Jackmaster Funk, Armando Gallop en Mr. Fingers. Latere inspiratiebronnen zijn de experimentele geluiden van Mu-Ziq, Aphex Twin, Drexciya en acts op het label The Irdial Discs. Ook de techno- en electroscene in Den Haag is een inspiratiebron, met name de kale electro van Unit Moebius en uitgaven op het label Clone. Dankzij stadsgenoten I-f (Ferenc van der Sluijs) en Melvin White (Pim Koppers) hoort Wolfers vroege electro en obscure Italo disco. Na de cassette Space Force (1996) volgen vanaf 1998 uitgaven van Legowelt op het Haagse Bunker, het label van Unit Moebius. De single Disco Rout op Cocoon Recordings wordt in 2002 een grote clubhit in Duitsland. Legowelt brengt ook platen uit samen met Orgue Electronique (Brian Schijf). Ze maken gezamenlijk remixen voor derden, treden als duo op en brengen onder de naam Macho Cat Garage platen uit voor Viewlexx en Down Low Music. Legowelt vormt ook een DJ-team met Jeroen van der Star (DJ TLR), de oprichter van Crème Organization, en Bunkerbaas Guy Tavares (aka DJ Schmerzlabor). De producer maakt een soundtrack voor de Nederlandse film Elefanten Boots (2006) en muziek voor een film over de mythische Dune Man. Beide films zijn zo obscuur dat ze niet zijn terug te vinden in de Internet Movie Database (imdb.com). In augustus 2007 maakt Legowelt deel uit van de 303 All Stars, een 'orkest' Nederlandse technopioniers, met naast Legowelt ook Rude 66, Acid Junkies en Nederzuur, dat live op het festival Lowlands een set acid speelt met aan elkaar gekoppelde analoge drummachines van het merk Roland: vijf 303's, een 808 en een 909. Onder de naam Phalangius speelt Legowelt met hulp van een Roland Juno 6 synthesizer het album The Cambridge Library Murders (2007) vol. Legowelt gebruikt de naam Twilight Moose voor de electro-cd Embrace The Loneliness. In september 2008 verschijnt het veertien tracks tellende album The Rise And Fall Of Manuel Noriega. Op hetzelfde label Strange Life Records komt twee maanden later de soundtrack uit bij de film Shadow Horizon.

Acid Junkies I-f Rude 66 Unit Moebius

2009

Dark Days 2 is het vervolg op Dark Days uit 2004 en bevat door Detroit-techno beïnvloede, obscure opnamen van uit het stof gehaalde cassettes, banden en DAT-tapes. Onder de naam Nacho Patrol brengt Legowelt de EP Futuristic Abbeba uit met daarop spacey dance waarbij Afrofunk gemixt wordt met houseritmes. Vatos Locos is een dubbele 12" met electro-techno, volgens de omschrijving op de website van Legowelt ontsproten aan het brein van de autistische, aan een rolstoel gebonden Vato in de kelder van een Echo Park-autoverkoper anno 1985. Voor de dubbel-12” FC Den Haag (op Dumb Terminal Records) gebruikt Legowelt het alias van een gezelschap dat luistert naar de naam de naam Dickie Smabers & The Moerwijk Crew. De vier tracks op de Slompy Jitt EP (in mei uitgebracht door Delsin) verwijzen op afwisselend speelse en reflectieve wijze naar klassieke Chicago house en Detroit techno. Op het album Amiga Railroad Adventures (juli) worden de sequencer, TR808 en de Korg synthesizer aangestuurd door de Amiga 1200 computer.

2011

Voor factmag.com stelt Legowelt in oktober het mixalbum FACT Mix 296 samen met onder meer zijn eigen track Danger In The Air.

2012

In november verschijnt het album The Paranormal Soul bij het label Clone van Serge Verschuur. Op de plaat stapt Legowelt af van het Chicago-geluid. In een interview met website 3voor12 noemt hij de muziek op de plaat ‘dieper, gefreakter. Waarschijnlijk klinkt deze plaat meer als begin jaren negentig dan als eind jaren tachtig’.

2013

Legowelt speelt de rol van ufoloog in een videoclip over aliens van de Amerikaanse Xosar. In augustus wordt het album The Paranormal Soul genomineerd voor een 3voor12-award. De jury prijst de sound van het album: 'Hij grijpt terug op geluiden uit het verleden, met name naar de house en techno rond 1993, zonder gedateerd te klinken." Ondertussen speelt hij door heel Europa waaronder op het enige festival boven de Noordpoolcirkel; Insomnia in het Noorse Tromsø.

2014

Legowelt kondigt zijn Noord-Amerikaanse tour aan. Hij zal onder andere spelen in New York, Los Angeles en Mexico City.

Discografie Legowelt

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Legowelt

Audio/Video Legowelt

Video Legowelt

Disco Rout
Disco Rout
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Disco Rout

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer