Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LEMON8

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1985 - heden

Genre

basgitaar, draaitafels, elektronica, producer, progressive, techno

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Dancio, Jack Russell, Lemon Funk, Lemon8, Mi Muchila

Lemon8

Rotterdamse dj/producer/remixer die van mening is dat hij in een dj-set altijd meer tot de essentie kan komen dan op welke plaatproductie dan ook. Hij werkt aanvankelijk ook onder pseudoniemen als Lemon Funk, Dancio, Mi Muchilla (samen met Eric Denz Da Denz) en Jack Russell, maar in het nieuwe millennium ...
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, draaitafels, elektronica, producer

Genoemd in de biografie van

2000   DJ Per
2003   Aardvarck
2003   Laidback Luke
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Lemon8

Rotterdamse dj/producer/remixer die van mening is dat hij in een dj-set altijd meer tot de essentie kan komen dan op welke plaatproductie dan ook. Hij werkt aanvankelijk ook onder pseudoniemen als Lemon Funk, Dancio, Mi Muchilla (samen met Eric Denz Da Denz) en Jack Russell, maar in het nieuwe millennium alleen nog maar als Lemon8, of onder zijn eigen naam. Zijn inspiratiebronnen zijn ondermeer Joni Mitchell, Miles Davis, John Coltrane en Gustav Holst.

1985 - 1987

Harry Lemon (oorspronkelijk Henry Lemon) begint als hiphop- en funk-dj op zijn zestiende en draait regelmatig in jongerencentra in Rotterdam en omstreken.

1988 - 1991

Hij stapt over op house en organiseert zijn Da Bassment party's, waarvoor hij dj's van naam uitnodigt en aldus een aardig relatiepakket opbouwt in die kringen. Hij wordt één van de eerste dj's van Ted Langenbachs MTC party's onder de naam DJ Funkateer. In 1990 draait hij in het kader van een MTC party voor het eerst in de Rotterdamse Nighttown.

1992

Zijn eerste 12" Touch Somebody verschijnt via Basic Beat. Ook verschijnt dat jaar zijn eerste remix: het nummer State Of Mind van Naomi. Tientallen remixen zullen er volgen.

1993

Harry wordt resident-dj in het Rotterdamse Nighttown, wat hij vier jaar achtereen volhoudt. Het eerste hoogtepunt in zijn carrière, vindt hij zelf. Vooral de donderdagavonden in de Basement, ter gelegenheid waarvan hij het techno-nummer Model8 opneemt, zijn tweede single. Het nummer wordt zijn doorbraak; de plaat wordt veel verkocht en gedraaid, maar haalt geen hitlijsten omdat de succesperiode over een te lange tijd is uitgesmeerd. Onder de naam Lemon Funk brengt hij de sterke funk-12" New Funk Essentials Vol 1 uit.

1994

Onder het pseudoniem Dancio verschijnt Harry met de 12" Crazy Love, die drie mixen bevat. Tijdens de Mega Music Dance Experience in de jaarbeurshallen te Utrecht treedt hij op voor 27.000 man; de eerste keer dat hij voor zo'n groot publiek draait.

1995

The Bells Of Revolution wordt zijn tweede succesplaat. In Engeland komt het nummer twee jaar later op het label Tripoli Trax uit, waar het in 1999 in remixvorm zelfs de top 100 popcharts haalt. Gelukkig voor Harry wordt het geen grote hit, want hij is niet blij met de hardhouse-stijl van die remix. Zijn optreden tijdens een Acid Retro party in Nighttown rubriceert hij zelf achteraf nog steeds met: “waarschijnlijk mijn beste avond ooit”.

1996

Op Basic Energy verschijnt dat jaar slechts een mixalbum op cd, lekker verwarrend Mixtape getiteld. Daarop mixt hij zowel eigen nummers als tracks van anderen aan elkaar. Dat jaar treedt hij voor de eerste keer op tijdens de Fast Forward Dance Parade in Rotterdam.

1997

Ook in 1997 is de oogst gering: de 12" House is het enige product dat van hem verschijnt. Wel werkt hij samen met Eric Denz Da Denz onder de naam Mi Muchila, waar dat jaar twee 12"es van verschijnen.

1998

Harry worstelt steeds meer met zijn gevoel voor (muzikale) richting. Zijn omgeving verlangt van hem dat hij voortborduurt op successen als Model8 en The Bells Of Revolution, maar daar voelt hij zelf weinig voor. Bells Of Revolution verschijnt dat jaar in Amerika in een remix van de Engelse Sister Bliss van Faithless. In Nederland brengt hij twee 12"es uit onder het pseudoniem Jack Russell, waarop zijn house meer club klinkt.

1999

Ook in 1999 verwijst zijn feitenlijstje grotendeels naar weleer: er verschijnen remixen van Model8 en The Bells Of Revolution van zijn eigen hand, alsmede drie 12"es onder het pseudoniem Jack Russell. Eén daarvan - Disco Chacha 2000 - vermeldt als uitvoerende artiest zelfs Jack Russell vs Harry Lemon. Als Harry uiteindelijk een eigen studio inricht thuis (die hij The Inner Sanctuary noemt), begint hij zichzelf te hervinden via een nieuwe stijl, die later als progressive geboekstaafd zal worden. Op de serie Cozmik party's, de eerste progressive clubnight in Nederland, is hij resident-dj, naast smaakmakers als Anthony Pappa, Andy Jarrod en Cass. Ook in 2000 vindt Cozmik regelmatig plaats.

2000

Het resultaat van zijn eigen studio wordt merkbaar, want langzaam maar zeker verschijnen er meer Lemon8-releases, waarbij hij het gebruik van pseudoniemen verder achterwege laat. De 12" Groinshaker wordt het keerpunt, daarna krijgt Harry het echt op zijn heupen met zijn 12"-serie Inner Sanctuary Sessions, waarvan in 2000 het eerste deel verschijnt.

2001

De delen 2 en 3 van The Inner Sanctuary Sessions verschijnen en Harry doet een dj-tournee door Australië van twee weken. Ook in Istanbul in Turkije treedt hij dat jaar tot twee keer toe op, wat hem bijzonder pleziert, omdat volgens hem het publiek daar veel meer open staat; niet zo blasé als in Nederland en omstreken. Samen met ondermeer Nick Warren en James Holden treedt hij dat jaar op tijdens het Extrema Festival. In Amsterdam heeft hij dat jaar zijn residency in Kremlin.

2002

Hij treedt op in Miami Beach, USA tijdens Opium Garden en in Istanbul. Op de première van Lovefields in Limburg draait hij een super set. In augustus treedt hij opnieuw op in Istanbul tijdens 7th House en later die maand ook op Lowlands, voor het eerst in zijn carrière. Hij heeft inmiddels in zo'n beetje alle grote Nederlandse clubs gedraaid en concentreert zich voor de toekomst vooral op het buitenland. In het verschiet liggen optredens in Amerika, Canada, Litouwen, Polen, Engeland, Azië en opnieuw Australië. Zijn eerste echte album is meteen een dubbelalbum, gevuld met tracks van zijn Inner Sanctuary Sessions, plus de zestien remixen die hij de laatste twee jaar maakte en die hem wereldwijde erkenning opleverden. De tracklisting van zijn album is dus meteen een mooi overzicht van die remixen:
1. Revolt - Relax (Bliss, USA)
2. Kid Viscious - Contagious (Tsunami, NL)
3. Lemon8 - Lose Control (Basic NRG, NL / Bedrock, UK) (2 mixes)
4. Solid Sessions - Janeiro (Combined Forces, NL)
5. Arrakis - Aira Force (Devolution, UK)
6. Roland K. vs Q Lock - Goliath (Deep, NL)
7. North Atlantic - Lights Out (EQ/Grey, Australia)
8. Greed feat. lesley - Strange World (Sog, Switzerland)*
9. Lemon8 - New York, New York (Basic NRG, NL)*
10. Tag feat Azunx - The Arrahant (Inversus, USA)
11. Lemon8 - Pressure (Basic NRG, NL)
12. Mike Vandenberg - Spooky (Sadie, NL)
13. Cajun - Awareness (Fluid, UK)
14. Filmpalast - Istanbul (Hope recordings, UK)*
15. Lemon8 - The Only Way (Basic NRG, NL)
16. Lemon8 - Future Funk Express (Basic NRG, NL)
17. Lemon8 - Triple Funk (Basic NRG, NL)
18. Main Element - Take Me Down (Silver Planet, UK)*
19. Nuken - Braaj (Release Records, Canada)*
20. Cass - The Trader (Fire Rec., UK)
21. JF. Sebastian - Burden (Basic Beat, NL / Pitch Black, USA)

2003

Lemon8 maakt samen met Laidback Luke, Ronald Molendijk, Joost van Bellen, Steve Rachmad en Aardvarck een remix maken van Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. Het muziekstuk wordt op 17 april in de Melkweg te Amsterdam uitgevoerd. De makers omschrijven het project als een avontuur in geluid, waarbij sommige stukken dansbaar worden en andere een mix zijn van complexe structuren en vernieuwende ritmes. Van Lemon8 verschijnt het twintig nummers tellende album The Inner Sanctuary Sessions met daarop tracks en remixes die hij in de laatste twee jaar heeft opgenomen. De lezers van het Zuid-Amerikaanse muziekblad Cool Magazine roepen de plaat uit tot Best Album.

Aardvarck Laidback Luke Steve Rachmad

2004

Lemon8 start samen met Armada Music het label Bandung Records. De eerste uitgave is de EP Sanctuary van Origene.

2005

Na EP's van Against The Grain en Interstate is de 12" Tiga de vierde release op Bandung en de eerste met eigen materiaal onder de naam Harry Lemon.

2006

Lemon8 levert in april een bijdrage aan Matthäus Passion New Generation Remix 2006, de danceversie van het beroemde muziekstuk van Johann Sebastian Bach.

Discografie Lemon8

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Lemon8

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer