Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LEO SMIT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

leo smit

Periode

14-05-1900 - 30-04-1943

Genre

componist, impressionisme, klassiek

Online

Officiële website

Leo Smit

Leo Smit geldt als een van Nederlands meest begaafde componisten uit het interbellum. Al kort na zijn afstuderen voert het Concertgebouworkest zijn orkestsuite 'Silhouetten' (1925) uit. Critici merken "het gebruik van de eigenaardige klankcombinaties van den negerachtigen jazzband" op. Mede door een verblijf in het buitenland vindt Leo Smit zijn ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

1919   Sem Dresden
1997   Jacobien Rozemond
1997   Marjanne Kweksilber

Biografie Leo Smit

Leo Smit geldt als een van Nederlands meest begaafde componisten uit het interbellum. Al kort na zijn afstuderen voert het Concertgebouworkest zijn orkestsuite 'Silhouetten' (1925) uit. Critici merken "het gebruik van de eigenaardige klankcombinaties van den negerachtigen jazzband" op. Mede door een verblijf in het buitenland vindt Leo Smit zijn eigen, unieke stijl. Daarin gaan lyriek, impulsiviteit, spiritualiteit en intellect hand in hand. Zijn heldere, intelligente en ingetogen componeerstijl blijkt vooral uit zijn kamermuziekwerken, waaronder 'Quintet' voor fluit, viool, altviool, cello en harp (1928), 'Sextuor' voor fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn en piano (1933) en 'Trio' voor klarinet, altviool en piano (1938). Voorts schrijft hij concertino's voor altviool, cello, harp, piano; een 'Symfonie' (1936) en het ballet 'Schemselnihar' (1929).

1900 - 1922

Leo Smit wordt geboren op 14 mei in Amsterdam. Hij komt uit een welgestelde, niet-religieuze Portugees-joodse familie. Vanaf 1919 studeert hij piano en compositie aan het Amsterdams Conservatorium bij Bernard Zweers en Sem Dresden. In 1922 behaalt hij het einddiploma piano.

Bernard Zweers Sem Dresden

1924

Leo Smit is de eerste compositiestudent die cum laude afstudeert aan het Amsterdamsch Conservatorium. Al zijn werken van vóór 1922 zijn verloren gegaan. Smit wordt leraar analyse en harmonie aan het Amsterdamsch Conservatorium.

1925 - 1926

Zijn eerste orkestwerk 'Silhouetten' gaat in première bij het Concertgebouworkest in Amsterdam onder leiding van Cornelis Dopper. 'Silhouetten' bestaat uit zes miniaturen die zijn gemaakt naar aanleiding van schilderijen van Paul Süss. Leo Smit maakt naam met diverse 'scene-muzieken' voor studentenverenigingen, zoals het 'A-Z-spel' voor Leiden.

1927 - 1933

Leo Smit verblijft in Parijs. Daar wordt hij beïnvloed door onder anderen Darius Milhaud, hetgeen zijn muziek een Franse inslag geeft, en door Igor Stravinsky's neoclassicisme. In deze periode zou hij veel filmmuziek voor buitenlandse maatschappijen hebben geschreven, maar ook hiervan is niets overgeleverd. Wel is er van latere datum muziek bij drie Nederlandse films. Het ballet 'Schemselnihar' (1929) gaat in première met het Concertgebouworkest onder leiding van Pierre Monteux in Amsterdam.

1934

leo smit De première van zijn 'Concertino voor harp en orkest' (1933) door het Concertgebouworkest onder leiding van Eduard van Beinum, is een van de vele resultaten van de samenwerking die Leo Smit lange tijd heeft met harpiste Rosa Spier.

Eduard van Beinum

1937

Na een éénjarig verblijf in Brussel vestigt Smit zich als muziekpedagoog definitief in Amsterdam. Thuis doceert hij piano, compositie, theorie en analyse.

1943

In februari voltooit Smit zijn laatste compositie, de 'Sonate voor fluit en piano'. Samen met zijn vrouw wordt hij door de Duitse bezetter op transport gesteld, via Westerbork naar Sobibor. Daar worden zij direct na aankomst op 30 april omgebracht.

1996

Fluitiste Eleonore Pameijer en pianist Frans van Ruth richten de Leo Smit Stichting op met het doel de muziek van Leo Smit te doen herleven. Sinds die tijd worden er met grote regelmaat concerten georganiseerd in de Uilenburger Synagoge in Amsterdam waar zijn werk veelvuldig klinkt.

Leo Smit Ensemble

2000 - 2001

leo smit Het complete oeuvre van Leo Smit komt uit op cd. Jurjen Vis schrijft de biografie 'Silhouetten. De componist Leo Smit 1900-1943', die wordt uitgegeven bij Donemus in Amsterdam.

Discografie Leo Smit

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Leo Smit

Audio/Video Leo Smit

Video Leo Smit

Leo Smit - Sextet for win...
Leo Smit - Sextet for wind quintet and piano
Leo Smit - Concert for vi...
Leo Smit - Concert for viola and strings
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Leo Smit - Concert for viola and strings

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer