Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LES DEUX JEATEUX

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1947 - 1972

Genre

amusementsmuziek, instrumentaal

Les Deux Jeateux

Accordeonduo bestaand uit de tweeling Teun Eikelboom (beter bekend als Tonny Eyk) en Sjaantje Eikelboom (Jeanette Eyk). Ze komen al op zeer jeugdige leeftijd in het naoorlogse variétécircuit en treden op met grote populaire artiesten.
Volledige biografie...

Bezetting

Sjaantje Eikelboom   accordeon
Tonny Eyk   accordeon

Genoemd in de biografie van

1947   Tonny Eyk
1952   Addy Kleijngeld

Biografie Les Deux Jeateux

Accordeonduo bestaand uit de tweeling Teun Eikelboom (beter bekend als Tonny Eyk) en Sjaantje Eikelboom (Jeanette Eyk). Ze komen al op zeer jeugdige leeftijd in het naoorlogse variétécircuit en treden op met grote populaire artiesten.

1940

De tweeling Teun en Sjaantje Eikelboom (Tonny en Jeanette Eyk) wordt op 4 juli geboren te Den Haag.

Tonny Eyk

1947

De tweeling treedt op als het accordeonduo Les Deux Jeateux (de naam is een samenvoeging van de twee voornamen). Het duo doet in november een eerste optreden voor buurtvereniging David Bless in het theater Amicitia te Den Haag. Ze komen al spoedig in het naoorlogse variétécircuit en treden op met grote populaire artiesten als Lou Bandy, Albert de Booy, Heintje Davids, Willy Vervoort, Max van Praag, Eddy Christiani, de Spelbrekers en Cees de Lange.

De Spelbrekers Eddy Christiani

1950

Het eerste radio-optreden van Les Deux Jeateux is in het VARA-programma Amateurs Zetten Hun Beste Beentje Voor. Tonny en Jeannette krijgen een uitnodiging op te treden voor de Experimentele Televisie (Philips Eindhoven).

1951

Les Deux Jeateux speelt tijdens de paasvakantie voor het eerst in het buitenland. Op 25 maart staat het duo in Cine-Théatre O.M.Ougrée te Luik waar het een week lang het voorprogramma is van de hoofdfilm.

1952

Het duo treedt op in het zilveren jubileumprogramma van de Ramblers. Les Deux Jeateux krijgt een uitnodiging voor een optreden in Amerika, maar hun schoolhoofd geeft ze geen toestemming naar Amerika te reizen.

The Ramblers

1953

Op 27 februari winnen Les Deux Jeateux het Nationaal Accordeonconcours in Helmond en krijgen ze van de Italiaans accordeonfabriek Galanti twee accordeons cadeau.

1954

Les Deux Jeateux verzorgen op 18 februari het voorprogramma in De Winkel van Sinkel van Wim Sonneveld in de Haagse Dierentuin. Op 3 april treden ze op met sneldichter Willy Alfredo tijdens de Haagse Damesbeurs. Samen met accordeonleraar Addy Kleyngeld doen ze in juli een tournee door Italië.

Addy Kleijngeld Wim Sonneveld

1955

Jeanette en Tonny Eyk worden op 4 juli 15 jaar. Dankzij de arbeidswet van 1 juli kan het accordeonduo beroeps worden. Ze maken een tournee voor de arbeiders van de DUW-kampen (herstelwerkzaamheden watersnoodramp) en doen op 12 november hun eerste televisieoptreden voor het NCRV-programma Blokband (regie: Dick van Bommel).

1956

Het duo tourt door het land voor de Dienst Welzijnszorg Leger.

1957

Les Deux Jeateux treden 14 februari op voor Radio Luxemburg en worden uitgenodigd voor het zeer populaire radioprogramma Alle Hens Aan Dek met het onderdeel Mastklimmen o.l.v. Johan Bodegraven. Ze treden regelmatig op in variétéprogramma's met onder meer Johnny Jordaan, Rudi Carrell, Fred Kaps en Rexis. Tonny Eyk is als begeleider werkzaam voor variétéacts Diana & Daranti (een xylofoonact) en Nijveen & Behr (vioolduo met Benny Behr). Les Deux Jeateux wint in juli voor de derde keer het Nationaal Accordeonconcours en krijgt een contract bij Heck's Lunchroom aan het Rembrandtsplein te Amsterdam.

Johnny Jordaan Rudi Carrell

1958

Op 8 november staan Les Deux Jeateux in het voorprogramma van Bill Haley en spelen ze o.a. in Luik (Forum Théâtre) en Oostende (Witte Paard). Het duo verzorgt optredens voor het leger in het Franse La Courtine.

1959

Les Deux Jeateux maken hun eerste single voor het label Delahay. Ze gaan op tournee door België en Duitsland voor het Belgisch Leger met onder meer de Belgische vedetten Bob Benny en Rina Pia. Het duo is regelmatig op de radio te horen bij de AVRO (o.a. het soldatenprogramma van Roel Balten).

1971

Les Deux Jeateux toert door Australië en Nieuw Zeeland met Johnny Jordaan, Cees de Lange, Toby Rix, Conny Vink en Cas Oosthoek.

Conny Vink

1972

Samen met Conny Vandenbos, Richard Ross, Toby Rix, Willy Alberti en Cees de Lange verzorgen Les Deux Jeateux optredens in Curaçao en Suriname. Het zijn de laatste optredens van het duo.

Conny Vandenbos Willeke Alberti

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Les Deux Jeateux

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer