Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LISELORE GERRITSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Liselore Gerritsen bij haar eigen televisieshow in 1969

Periode

14-10-1937 - heden

Genre

cabaret, luisterlied, Nederlandstalig, zang

Liselore Gerritsen

Liselore Gerritsen is cabaretière, zangeres, componiste, tekstschrijfster en auteur. Ze start in 1964 samen met o.a. Paul van Vliet cabaret PePijn. Daarna treedt ze solo op met grotendeels eigen poëtisch werk.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1964   Paul van Vliet
1973   Harry Sacksioni
1973   Laurens van Rooyen

Biografie Liselore Gerritsen

Liselore Gerritsen is cabaretière, zangeres, componiste, tekstschrijfster en auteur. Ze start in 1964 samen met o.a. Paul van Vliet cabaret PePijn. Daarna treedt ze solo op met grotendeels eigen poëtisch werk.

1937 - 1962

Liselore Gisbertha Ilse Margaretha Gerritsen wordt op 14 oktober 1937 geboren in het Gelderse dorpje Wichmond nabij de IJssel. Ze is de oudste dochter van de Nederlands Hervormde dominee Johan Marie Gerritsen en zijn Duitse vrouw Eleonore Hesse. Gerritsen groeit samen met haar zusje Eva Maria op in een negentiende-eeuwse pastorie. Na de lagere school in Wichmond en het Baudartius Lyceum te Zutphen wil Gerritsen naar de toneelschool, maar omdat haar ouders dat niet zien zitten studeert ze twee jaar Frans in Leiden. Tijdens haar studietijd luistert ze naar Juliette Greco, Hildegard Knef, Lotte Lenya en Kurt Weil. Rechtenstudenten Paul van Vliet en Floor Kist horen haar in een kroeg een lied van Zarah Leander zingen en vragen de zangeres mee te doen aan het Leidsch Studenten Cabaret. Begeleid door pianist Kai van Oven doet het cabaret een paar honderd voorstellingen in binnen- en buitenland.

Paul van Vliet

1963 - 1970

Liselore Gerritsen treedt met Paul van Vliet in het huwelijk en begint samen met Van Vliet, Ferd Hugas, Judith Bos en pianist Rob van Kreeveld het cabaret PePijn. Het gezelschap heeft een eigen theater in een verbouwd pakhuis in de binnenstad van Den Haag. Na de programma's Oh Pardon, Opus 2 en Dag En Nacht levert Liselore Gerritsen voor Opus 4 voor het eerst ook tekstmateriaal aan. PePijn bestaat zeven jaar. Voor haar eerste soloalbum Liselore Zingt Liselore ontvangt ze De Trap, een aanmoedigingsprijs voor veelbelovend nieuw cabarettalent. De teksten die ze daaropvolgend schrijft zijn gedeeltelijk geïnspireerd door de natuur en de dood.

1971 - 1977

Liselore Gerritsen in 1971 Met het lied Laat De Kindertjes Tot Mij Komen wint de zangeres in januari 1971 het reli-popsongfestival in de Utrechtse Jaarbeurshallen tijdens het christelijke evenement Palaver. De single belandt dezelfde week in de tipparade. Het album Liselore (1971) bevat veel composities van Herman van Veen en op Sta Even Stil (1975) is de muziek voornamelijk gecomponeerd door Jan Hollestelle. Gerritsen staat in het Scheveningse Kurhaustheater in het voorprogramma van Paul van Vliets show Een Avond Aan Zee. Samen met Henk van Ulsen en twee Amerikanen maakt ze deel uit van het theaterprogramma Namens Jacques Brel (1972). Naar aanleiding van dat programma vraagt Ramses Shaffy haar met hem samen te werken. Het programma Ramses & Liselore is tachtig keer in Nederland te zien. Ze speelt daarna twee seizoenen, respectievelijk met de Harlekijnproduktie Cherchez La Femme (samen met o.a. Della Bossiers en violist Christiaan Bor) en de voorstelling 7 met o.a. Judy Schomper en pianist Louis van Dijk. Voor PePijn Producties staat ze op het toneel met Klein Concert 1, 2, 3 & 4, een avond die bestaat uit een verhaal dat door Liselore Gerritsen gesproken of gezongen wordt en door twee of drie musici wordt begeleid, waaronder Laurens van Rooyen, Harry Sacksioni, Ben van der Linden, Martijn Alsters en Nils Walen.

Harry Sacksioni Herman van Veen Laurens van Rooyen Ramses Shaffy

1978 - 2000

Voor het label CBS neemt ze onder productionele leiding van Ruud Jacobs de albums Ik Heb Het Tegen Jou (1978) en Oktoberkind (1982) op. Liselore Gerritsen brengt ook boeken uit. Na Oktoberkind (1982), Alles Op Zijn Tijd (1985) en De Dood En Het Meisje (1988) worden haar teksten en gedichten gebundeld in Je Kunt Niet Alles Hebben (1991). Het Jaar Van De Kaapse Viool (1992) is een verzameling verhalen, uitgegeven door De Fontein. De schrijfster gaat regelmatig door het land voor lezingen en voordrachten.

2003 - 2007

Liselore Gerritsen stort zich weer op de muziek en maakt samen met Bart Wolvekamp het album Liselore NU, een cd verpakt in een geïllustreerd boekwerk. De zangeres doet met enige regelmaat zondagmiddagoptredens in theaters.

Discografie Liselore Gerritsen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Liselore Gerritsen

Audio/Video Liselore Gerritsen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer