Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MAARTEN KONINGSBERGER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Maarten Koningsberger

Periode

1955 - heden

Genre

bariton, klassiek, opera

Online

Officiële website

Maarten Koningsberger

Maarten Koningsberger is in de eerste plaats vermaard vanwege zijn liedrecitals waarbij hij doorgaans wordt begeleid door musici als Graham Johnson, Rudolf Jansen, Kelvin Grout, Roger Braun en Fred Jacobs. Tevens maakt hij furore als operazanger. In beide hoedanigheden en in uiteenlopende stijlen laat de bariton zijn veelzijdige stem horen ...
Volledige biografie...

Instrumenten

bariton

Genoemd in de biografie van

1990   Fred Jacobs
2002   Henk Neven
2010   Thomas Berge
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Maarten Koningsberger

Maarten Koningsberger is in de eerste plaats vermaard vanwege zijn liedrecitals waarbij hij doorgaans wordt begeleid door musici als Graham Johnson, Rudolf Jansen, Kelvin Grout, Roger Braun en Fred Jacobs. Tevens maakt hij furore als operazanger. In beide hoedanigheden en in uiteenlopende stijlen laat de bariton zijn veelzijdige stem horen tijdens talloze concerten in binnen- en buitenland. Koningsberger beheerst een uitgebreid repertoire van Monteverdi tot Berio. Hij is een musicus die af en toe controversiële uitstapjes maakt naar licht-klassieke, populaire muziek en zich graag waagt aan experimentele voorstellingen. Muziekcriticus Eddie Vetter typeert de zanger als “een fraaie, lyrische bariton met een tot in de lagere regionen sonoor timbre en een wat weke hoogte, een perfecte dictie waardoor elk woord te verstaan is en een sterk ontwikkeld gevoel voor stijl” (Telegraaf, 18 november 2003). Naast zijn concertwerk geeft Koningsberger nog zangles op het Conservatorium van Amsterdam en het Centre de Musique Baroque de Versailles.

1955 - 1985

Maarten Koningsberger wordt geboren in Utrecht. Zijn muzikale ontwikkeling begint met piano, maar later richt hij zich op zang. Hij studeert aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Max van Egmond. Na het behalen van zijn solistendiploma volgt hij lessen aan l'École de Art Lyrique in Paris en l'Atelier de Chant in Lyon. Ook krijgt hij les van Udo Reinemann, Elisabeth Schwarzkopf en Margreet Honig. Hij maakt zijn operadebuut in 'Les Indes galantes' (1735) van Jean-Philippe Rameau bij de Opéra Comique.

1986

Bij het voormalige Opera Forum vertolkt Maarten Koningsberger de partij van Pelléas in 'Pelléas et Mélisande' (1902) van Claude Debussy.

1991

Maarten Koningsberger debuteert bij de Nederlandse Opera als Tancredi in 'Il combattimento di Tancredi e Clorinda' (1624) van Claudio Monteverdi.

1999 - 2000

Koningsberger zingt in 'Les grands motets' (1734-1753) van Jean-Joseph de Mondonville, en titelrollen in Umberto Giordano's 'Andrea Chenier' (1896), in 'Dido and Aeneas' (1689) van Henry Purcell en in Georg Friedrich Händels 'Apollo e Daphne' (1710).

2001

Maarten Koningsberger maakt zijn bejubelde debuut in de Internationale Vocale Serie van het Concertgebouw, waarna hij zich definitief vestigt in de top van de liedzangers.

2003

Maarten Koningsberger zingt Jan Rots vertaling van 'Winterreise' (1827). Jan Rot wil met zijn Nederlandse teksten het werk van Franz Schubert met de huidige tijdsgeest verbinden. Vanuit dezelfde intentie heeft hij Koningsberger aangespoord om “te zingen zoals hij iets van Annie M.G. Schmidt zou vertolken” (Algemeen Dagblad, 12 maart 2003). Hierdoor neigt de opname meer “naar het populaire chanson en poplied, dan naar de klassieke manier van zingen” (Algemeen Dagblad, 12 maart 2003). In hetzelfde jaar komt een cd uit met een 'gewone' Duitstalige interpretatie van 'Winterreise' van Maarten Koningsberger en pianist Roger Braun.

2004

In samenwerking met danser Dries van der Post, pianist Kelvin Grout en regisseuse Margrith Vrenegoor ontwikkelt Koningsberger een muziektheaterproductie rondom liederen uit Gustav Mahlers 'Des Knaben Wunderhorn' (1889), 'Rückertlieder' (1904) en 'Lieder eines fahrenden Gesellen' (1885). In de voorstelling verbeelden Koningsberger en Van der Post een liefdesrelatie tussen twee mannen. Ditzelfde jaar vertolkt Koningsberger, samen met pianist Roger Braun en presentator Huib Ramaer, liederen, gedichten en pianowerken van Simon Vestdijk (1898-1971): “Simon Vestdijk hield zich zeer intensief bezig met muziek. Bekend zijn natuurlijk 'muziekromans' als 'De koperen tuin' en 'Het glinsterend pantser'. Maar dat Vestdijk ook zelf muziek heeft gecomponeerd, weet bijna niemand. Zijn weduwe Mieke Vestdijk heeft alle beschikbare composities voor ons tevoorschijn getoverd” (NRC Handelsblad, 2 februari 2004).

2007

Koningsberger speelt koning Lodewijk in de kindervoorstelling 'De koning danst!' met onder meer muziek van Jean Baptiste Lully en Jean-Philippe Rameau: “Ik vind het heel erg belangrijk dat er concerten voor kinderen worden gegeven. Zeker omdat het niet meer tot de taken van de scholen behoort om kinderen cultureel op te voeden. Ik denk dat je er al vroeg voor moet zorgen dat kinderen hun deur voor klassieke muziek open zetten, want dan is er een grotere kans dat ze ook van die muziek gaan houden” (www.hollandsymfonia.com). In het Amsterdams Concertgebouw treedt Maarten Koningsberger op in het kinderconcert 'Zingende honden bijten niet'.

2009

Maarten Koningsberger maakt voor de Evangelische Omroep het programma 'De Matthäus masterclass'. Hierin begeleidt hij vijf bekende, niet-klassieke zangers, onder wie Jim Bakkum, Rob de Nijs en Carola Smit, bij het zingen van aria's en recitatieven uit de 'Matthäus-Passion'. “Het is natuurlijk een experiment, maar ik hou ervan grenzen te verkennen. (...) Ik wilde dat ze zouden zingen zoals zij zingen. De klassieke wereld weet altijd zo goed hoe het moet. Ik kijk naar wat op me afkomt, mijn oren op steeltjes. Ik probeer te voelen wat zij voelen. Natuurlijk is de 'Matthäus' te hoog gegrepen. Ik was er vocaal en interpretatief na mijn studie pas na drie jaar aan toe, zij hadden drie weken. Maar het gaat niet in de eerste plaats om het resultaat, maar om het proces. Als je iets ziet groeien, wordt het interessant” (Het Parool, 3 april 2009).

2010

Piet Paaltjens is een eigentijdse muzikale voorstelling over de aan depressies lijdende dominee François HaverSchmidt en zijn alter ego, de lichtvoetige maar melancholieke dichter en satiricus Piet Paaltjens. De voorstelling wordt onder regie van Han Römer vanaf februari tot en met eind mei uitgevoerd door Maarten Koningsberger samen met acteur Porgy Franssen, kleinkunstenaar Daniël Samkalden, performer Theo Nijland en de instrumentalisten Esther Steenbergen en Olga Franssen. Van 23 tot en met 26 juni zit Koningsberger in de jury tijdens uitvoeringen in het Centre de Musique Baroque in Versailles. Via Versailles reist hij naar Lyon voor masterclasses in het Centre de la Voix Rhône-Alpes. Oktober staat in het teken van Roméo et Juliette (1867) van Charles Gounod, uitgevoerd in Amsterdam met De Nederlandse Opera.

2011

In februari treedt de bariton op in Kerkrade, Maastricht en Sittard met liederen van Gustav Mahler, begeleid door het Limburgs Symfonie Orkest onder leiding van Ed Spanjaard. Op 4 april vindt in Amsterdam de première plaats van de opera Platée (1745) van Jean-Philippe Rameau. Ook dit jaar geeft Maarten Koningsberger masterclasses in het Centre de la voix Rhônes-Alpes te Lyon, van 6 tot en met 10 juni en van 29 augustus tot en met 3 september. Begin december is hij vocalist tijdens de uitvoering van de cantate Apollo e Dafne (1710) van George Frideric Händel met het Combattimento Consort Amsterdam onder leiding van Jan Willem de Vriend. Hij sluit het jaar af met de kerstconcerten L’Enfance du Christ (1854) van Hector Berlioz samen met Gelders Orkest onder leiding van Roberto Benzi in Arnhem, Nijmegen en Rotterdam.

Jan Willem de Vriend

2012

Koningsberger neemt van 8 tot en met 17 februari zitting in de jury van het Conservatoire de Paris (CNSMDP). Rond 1 juni neemt hij met Ed Spanjaard in Amsterdam een album op met een uitvoering van Lieder des Knaben Wunderhorn van Gustav Mahler uit 1905. Vanaf september doceert de zanger een nieuwe opleiding Baroque Singing aan het conservatorium van Amsterdam. Hij zingt mee bij de Nederlandse Opera in Die Zauberflöte (1791) van Wolfgang Amadeus Mozart. De première is op 6 december in Het Muziektheater Amsterdam.

2013

In maart zendt de EO een nieuwe serie uit van de Mattheüs Masterclass. Maarten Koningsberger bereidt in deze reeks Hadewych Minis, Jamai Loman, Syb van der Ploeg (De Kast), Sabine Uitslag, Porgy Franssen en Wolter Kroes voor op een uitvoering van de Matthäus Passion van Bach.

De Kast Jamai Wolter Kroes

Discografie Maarten Koningsberger

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Maarten Koningsberger

Audio/Video Maarten Koningsberger

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer