Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MAARTEN ORNSTEIN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

portretfoto Maarten Ornstein

Periode

1967 - heden

Genre

arrangeur, basklarinet, componist, elektronica, girnata, hedendaags, impro, jazz, klarinet, muziektheater, taragato, tekstschrijver, tenorsaxofoon

Online

Officiële website

Maarten Ornstein

Na zijn studies saxofoon, basklarinet en bansuri ontwikkelt Maarten Ornstein (Amstelveen, 1967) zich als veelzijdig rietblazer, bandleider en componist. Hij put inspiratie uit vele genres, van pop, jazz en klassiek tot niet-westerse muziek en filmmuziek. Naast voornamelijk tenorsaxofoon en basklarinet bespeelt hij een grote variatie aan rietinstrumenten, waaronder C-melody-saxofoon, elektrische ...
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur, basklarinet, componist, elektronica, girnata, klarinet, taragato, tekstschrijver, tenorsaxofoon

Genoemd in de biografie van

1994   Bart Suèr
2013   Zapp 4
2014   Oene van Geel

Biografie Maarten Ornstein

Na zijn studies saxofoon, basklarinet en bansuri ontwikkelt Maarten Ornstein (Amstelveen, 1967) zich als veelzijdig rietblazer, bandleider en componist. Hij put inspiratie uit vele genres, van pop, jazz en klassiek tot niet-westerse muziek en filmmuziek. Naast voornamelijk tenorsaxofoon en basklarinet bespeelt hij een grote variatie aan rietinstrumenten, waaronder C-melody-saxofoon, elektrische sax, tarogato en girnata. Gedurende zijn hele carrière blijft hij in triobezetting spelen met bassist Tony Overwater en drummer Wim Kegel, die hij op het Koninklijk Conservatorium Den Haag heeft leren kennen. In de jaren negentig is hij lid van succesvolle crossover-bands als SfeQ en New Cool Collective. Vanaf 2000 leidt hij de ensembles W.A.R.P. en Dash! Als componist werkt hij in opdracht van ensembles en theatergezelschappen. Als instrumentalist werkt hij samen met onder meer het Schönberg Ensemble, The Ebony Band en The Houdini's. Als sideman speelt hij in de groepen van onder anderen Joshua Samson, Mark Alban Lotz, Pierre Courbois en Martin Fondse. Vanaf 2010 opereert het trio Ornstein/Overwater/Kegel onder de naam Jungle Boldie.

In bezetting van

Boi Akih   klarinet, saxofoon
Dash!   saxofoon, tekstschrijver
Jungle Boldie   basklarinet, tenorsaxofoon
New Cool Collective   saxofoon
SFeQ   klarinet
Waarschuwing Voor De Scheepvaart   arrangeur, basklarinet, componist, girnata, klarinet, taragato, tenorsaxofoon

1985 - 1992

Maarten Ornstein studeert van 1985 tot 1992 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zijn saxofoondocenten zijn Rudi Brink, Sal Nistico en John Ruocco, en hij studeert basklarinet bij Harry Sparnaay. Op het conservatorium leert hij bassist Tony Overwater en drummer Wim Kegel kennen. Vanaf 1988 spelen zij samen, aanvankelijk onder de naam Maarten Ornstein Trio. In 1989 wint Ornstein de solistenprijs op het NOS Meervaart Jazz Concours. Met onder anderen saxofonist Ben van den Dungen vormt hij de groep Scapes, die in 1989 het concours wint van het Middlesea Jazz Festival in Leeuwarden. In 1990 neemt Scapes een CD op, waarvoor Tony Overwater de meeste composities levert.

Ben van den Dungen Harry Sparnaay Ruud Brink Tony Overwater Wim Kegel

1993 - 1995

Ornstein studeert van 1993 tot 1995 Indiase muziek en bansuri aan het Rotterdams Conservatorium, bij Pandit Hariprasad Chaurasia. In deze periode speelt hij in New Cool Collective en in Lotz of Music, de band van fluitist Mark Alban Lotz. In 1995 gaat het Maarten Ornstein Trio op tournee met gitarist Paul Jan Bakker. Ornstein krijgt uitstekende recensies, onder meer in de Volkskrant: 'Hij is een uitstekende blazer, vooral op basklarinet, waar hij een sonore toon uit haalt die hij varieert met trommelende effecten via de slap tongue-techniek. Ook zijn notenkeuze is aantrekkelijk: zonder omhaal de kern halen.'

Mark Alban Lotz New Cool Collective Paul Jan Bakker

1996 - 1999

Ornstein treedt toe tot de succesvolle groep SfeQ. In 1996 speelt hij op North Sea met SfeQ en New Cool Collective. Hij is als componist en arrangeur betrokken bij de oprichting van de New Cool Collective Big Band. Hij speelt onder meer in het Concertgebouw en het Bimhuis met Audible Lifestream, de band van percussionist Joshua Samson, met wie hij al vanaf het conservatorium samenwerkt. Net als in zijn trio gebruikt Ornstein elektronische effecten op zijn saxofoon, waarmee hij verwijst naar het geluid van Eddie Harris. Ook in SfeQ past hij elektronische vervorming toe. In 1997 gaat hij op tournee met het octet van toetsenist Martin Fondse. In 1999 treedt SfeQ op met het Metropole Orkest.

Martin Fondse Metropole Orkest SFeQ

2000 - 2002

Ornstein werkt als componist en performer mee aan de muziektheaterproductie Entertainment van 't Barre Land en Orkater. Hij brengt een CD uit met zijn ensemble W.A.R.P. (We Are Respectable People), waarin hij samenwerkt met klassieke blazers en mezzosopraan Xenia Meijer. In 2000 krijgen Ornstein, Overwater en Kegel lovende reacties op de CD OP, met muziek van bassist Oscar Pettiford. Het album, waaraan Ack van Rooyen en Ernst Reijseger als gast hebben meegewerkt, is uitgebracht onder Tony Overwaters naam en wordt bekroond met een Jazz Edison. In 2001 verstrekt het North Sea Jazz Festival voor het eerst een compositieopdracht, die naar Ornstein gaat. Hij schrijft een stuk voor een achtkoppig ensemble plus een klassiek vocaal kwartet. De muziek klinkt volgens NRC Handelsblad 'mijlenver verwijderd van bebop, swing of welke jazzstroming dan ook'.

Ack van Rooyen Ernst Reijseger Orkater Xenia Meijer

2003 - 2006

Ornstein componeert voor muziektheatervoorstellingen van Orkater, Toneelschuur Producties en 't Barre Land. Hij presenteert verschillende muzikale projecten onder de noemer Dash! In 2005 verschijnt van het Tony Overwater Trio en het Calefax Reed Quintet een CD met hun versies van de Duke Ellington-composities Far East Suite en The River. In 2005 componeert Ornstein muziek voor het Gala van het Gouden Kalf tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht. In 2006 presenteert hij met Dash! rond de kerst een jazzmis. Omstreeks die tijd verschijnt ook het titelloze debuutalbum van Dash!, waaraan verschillende zangeressen meewerken.

Calefax Rietkwintet

2007 - 2012

In 2007 maakt Ornstein in samenwerking met Orkater, de HoorSpelFabriek en de NPS het luisterboek Zwaar Water. Hij vraagt tien schrijvers om hoorspelen te schrijven, waarbij hij muziek componeert. De hoorspelen worden uitgevoerd door bekende Nederlandse acteurs. Het luisterboek wordt gepresenteerd in het Bimhuis tijdens het Holland Festival. Van 2009 tot 2012 bezoekt Dash! tien Europese landen om met lokale musici en componisten samen te werken. Vanaf 2010 treedt het trio Ornstein, Overwater en Kegel op onder de naam Jungle Boldie, onder meer in het Bimhuis en op North Sea. Ornstein gaat in 2011 op tournee met flamencogitarist Eric Vaarzon Morel.

Eric Vaarzon Morel Jungle Boldie

Discografie Maarten Ornstein

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Maarten Ornstein

Audio/Video Maarten Ornstein

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer