Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MAARTEN VELDHUIS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1956 - heden

Genre

basgitaar, componist, drums, gitaar, rock, sessiemuzikanten, singer-songwriter, tekstschrijver, zang

Pseudoniemen

Larry Cook

Maarten Veldhuis

Met de formaties Grin en Morzelpronk krijgt Maarten Veldhuis landelijke aandacht. Hij boekt redelijk succes als hij enkele nummers voor The Pilgrims schrijft. Vanaf 2003 brengt hij soloplaten uit onder de naam Larry Cook.
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, componist, drums, gitaar, tekstschrijver, zang

Genoemd in de biografie van

1997   Bloem De Ligny
2008   Roel Spanjers
2008   Rudi de Graaff
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Maarten Veldhuis

Met de formaties Grin en Morzelpronk krijgt Maarten Veldhuis landelijke aandacht. Hij boekt redelijk succes als hij enkele nummers voor The Pilgrims schrijft. Vanaf 2003 brengt hij soloplaten uit onder de naam Larry Cook.

In bezetting van

Blue Man Can   gitaar, zang
Grin   componist, gitaar, tekstschrijver, zang
Het Oorlogspad   drums
Morzelpronk   drums

1959

Maarten Veldhuis wordt geboren op 17 juni 1956 in Goes.

1980 - 1987

Veldhuis studeert geschiedenis als hij begin jaren tachtig in het Haarlemse rockcircuit opduikt. Hij speelt in verschillende bands, die echter blijven steken in goede bedoelingen. In 1984 maakt de drummer en basgitarist deel uit van de formatie Grin. Met het nummer You Need A Gun To Blow My Mind krijgt de band landelijke aandacht. De gehoopte doorbraak blijft echter uit. Grin maakt nog wel een plaat, maar valt in 1987 uit elkaar.

Grin

1988

Veldhuis is als gitarist en drummer te horen op de plaat Tien Toffe Gitaar Melodieën van de band Morzelpronk. Morzelpronk is een instrumentaal 'gitaarcollectief' onder leiding van producer en gitarist Dolf Planteijdt.

Morzelpronk

1991

Maarten Veldhuis componeert in 1991 vijf nummers voor het debuutalbum van de rockband The Pilgrims, waaronder de hit White Men. In datzelfde jaar richt hij de band The Blue Man Can op.

Blue Man Can The Pilgrims

1993

Vanaf 1993 tot 1999 werkt hij bij een management- en boekingsbureau. Het gelijknamige debuutalbum van The Blue Man Can verschijnt en hij schrijft teksten voor het tweede album Red van The Pilgrims.

1995 - 1998

The Pilgrims scoren in 1995 een hit met Can't Resist. Veldhuis is daar als tekstdichter wederom bij betrokken. In 1995 komt er ook weer een plaat van The Blue Man Can uit: Family Sun. Ondanks dat de band een groot label achter zich heeft staan, blijft The Blue Man Can een belofte. In 1998 is de formatie geschiedenis. Met gerenommeerde sessiemuzikanten werkt hij aan het gelijknamige debuut van singer-songwriter Bloem De Ligny. Met de formatie Morzelpronk doet hij een theatertour om het album Chelsea Girl te promoten.

Bloem De Ligny

1999

In 1999 gaat hij op tournee met Bloem De Ligny.

2000 - 2002

In deze periode houdt Maarten Veldhuis zich redelijk koest aan het popfront. Hij trekt het niet meer om avond na avond met een busje de provincie in te rijden om een uurtje op te treden. Hij slaat een nieuwe weg in. Als assistent-scenarioschrijver werkt hij aan de film Van God Los.

2003

Onder zijn pseudoniem Larry Cook brengt hij in 2003 de soloplaat Greetings From Promiseville uit. Het album neemt hij grotendeels thuis op. De veelzijdige muzikant laat zich op dit album van zijn beste kant zien, maar hij krijgt niet die media-aandacht waar hij op hoopt. Met zijn pseudoniem ironiseert hij het hele 'imagogedoe'. Hij wijst erop dat Larry Cook ook kan worden gelezen als lariekoek.

2004

Maarten Veldhuis steekt veel tijd en energie in het scenarioschrijven, maar schrijft ook liedjes voor een tweede album.

2008

De eerste uitgave van Veldhuis' eigen Promiseville Records is zijn tweede album onder de naam Larry Cook. The Love Interest (mei) bevat bijdragen van Sjako!, toetsenist Roel Spanjer, Hans Asselbergs (1953-2007) op marimba, percussionist Rudi de Graaff en Marijn Wijnands

Discografie Maarten Veldhuis

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Maarten Veldhuis

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer