Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MALANDO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Arie Malando (bron:fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

1939 - heden

Genre

easy listening, tango

Pseudoniemen

Danny Malando & Het Malando Orkest

Malando

Het orkest van Malando krijgt wereldfaam dankzij de tango Olé Guapa. Na oprichter Arie Maasland en diens schoonzoon Evert Overweg wordt Maaslands kleinzoon Danny Malando orkestleider. In 2004 viert het orkest het 65-jarig jubileum in Tuschinski te Amsterdam.
Volledige biografie...

Bezetting

Daniël Overweg   arrangeur, basgitaar, dirigent, drums
Ernö Olah   viool
Hugh Den Ouden   piano
Ilse Nieuwold   viool
Arjen de Graaf   viool
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Arie Maasland   accordeon, arrangeur, dirigent
Detti Casoli  
Martia Montes  
Koos Knoop   trompet
Manny Oets   piano
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1946   Eddy Christiani
1948   Ernö Olah
1957   Rine Geveke
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Malando

Het orkest van Malando krijgt wereldfaam dankzij de tango Olé Guapa. Na oprichter Arie Maasland en diens schoonzoon Evert Overweg wordt Maaslands kleinzoon Danny Malando orkestleider. In 2004 viert het orkest het 65-jarig jubileum in Tuschinski te Amsterdam.

1932

Arie Maasland (Rotterdam, 26 mei 1908) speelt drums bij The Jumpings Jacks. De groep verzorgt onder meer een radio-optreden bij de AVRO.

1935

In dancing Tabaris te Den Haag ziet Maasland een optreden van de Argentijn Eduardo Bianco. Hij is zeer onder de indruk van diens tango's en componeert zijn eerste eigen tango Anny, genoemd naar zijn toekomstige vrouw.

1936

Maasland componeert zijn meest bekende tango: Cosmopolite, vernoemd naar een Rotterdamse uitgaansgelegenheid waar Maasland met The Jumping Jacks regelmatig te zien is. De tango is een groot succes op de dansvloer.

1937

Als Cosmopolite op bladmuziek verschijnt is de titel veranderd in Olé Guapa (opus 4) omdat de uitgever een Spaanse naam beter vindt passen bij de tango. Maasland kiest ook een Spaanse klinkende artiestennaam door zijn naam te verbasteren tot Malando. Naar aanleiding van het succes van Olé Guapa richt Malando een eigen orkest op.

1939

Op 1 juli 1939 treedt het orkest van Malando voor het eerst op in hotel Spoorzicht te Leeuwarden. Het orkest verzorgt nog een reeks optredens in Nijmegen voordat de oorlog uitbreekt en Malando wordt opgeroepen in verband met de mobilisatie.

1940 - 1945

Na de capitulatie speelt Malando met zijn orkest op diverse plaatsen in bezet Nederland. Op 1 mei 1941 is het orkest voor het eerst op de nationale radio te horen. In 1944 wordt Maasland opgeroepen om arbeid te verrichten in Duitsland. Hij weigert en wordt gearresteerd. Samen met twee orkestleden ontsnapt hij tijdens een transport naar kamp Amersfoort.

1946 - 1947

Na de oorlog pikt Malando de draad weer op. Van december 1946 tot februari 1947 reist zijn orkest samen met Lou Bandy naar Indonesië om optredens te verzorgen voor de daar gelegerde Nederlandse militairen. Het internationale succes van Malando's tango's zorgt voor tournee door heel Europa, met name in Duitsland en België.

1955

Orkest Malando bij televisieopnamen (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Op 1 september doet Evert Overweg (Amsterdam, 25 mei 1936) auditie voor het orkest van Malando. Overweg is van oorsprong slagwerker met o.a. Rein Bennink en Jan Straatmans als leermeesters. Hij speelt in het orkest van Jan Leverdingen, The Shooting Stars van Guus Broks en het Limburgse orkest De Notenkrakers onder leiding van Chiel Aerts. Een dag na de auditie magt Overweg zich bij het Malando Orkest voegen.

1956

Evert Overweg moet in militaire dienst. In december leert hij tijdens zijn verlof Malando's dochter Lia Maasland kennen, zijn toekomstige vrouw.

1959

Malando ontvangt in het Italiaanse Pavia de Oscar Mondiale als beste accordeonist in orkestverband ter wereld.

1964

In Japan is veel vraag naar de tango's van Malando. Het orkest doet de eerste van vele tournees door het land van de rijzende zon. Malando ontvangt in Nederland een Edison.

1966

Arie Malando (bron:fotocollectie Beeld en Geluid) Stichting Conamus overhandigt Malando een Gouden Harp.

1967

Op 18 april wordt Malando's kleinzoon Daniël Overweg in Hilversum geboren, zoon van Evert Overweg en Lia Maasland.

1973

Malando wordt koninklijk onderscheiden.

1979

Op 23 mei neemt Malando afscheid van het publiek met zijn laatste optreden voor de VARA-televisie. Zijn schoonzoon Evert Overweg neemt de orkestleiding van hem over.

1980

Na een ziekbed overlijdt Arie Maasland op 22 november in Bussum.

1981 - 1987

Kleinzoon Daniël Overweg (roepnaam: Danny) speelt piano en drums. Tijdens zijn middelbare schooltijd speelt hij in de coverband School Tunics (later omgedoopt tot Royal Luxury). Geïnspireerd door Rob Langereis van het Metropole Orkest gaat hij basgitaar spelen. Na de MAVO volgt hij een opleiding op het Hilversums Conservatorium. Tijdens deze opleiding speelt hij o.a. mee met het Radio Filharmonisch Orkest en het Residentie Orkest. In 1987 maakt hij ook deel uit van het Malando Orkest.

1988 - 1998

Na het conservatorium gaat Danny op aanraden van Ernö Olah in Boedapest studeren bij professor Pege Aladar.

1999

Danny Overweg brengt onder de naam D-Dao in eigen beheer het experimentele collage-album Ma Pao uit. Als opvolger van zijn opa Arie Maasland en zijn vader Evert Overweg blaast Danny Overweg (alias Danny Malando) het Malando Orkest nieuw leven in.

2000

Het eerste album van Danny Malando is Olé Tango! Naast nieuwe composities bevat de cd ook oude hits als Olé Guapa, Con Sentimiento en Guapita. Het orkest treedt op in dansscholen en tijdens theatershows.

2003

Het Malando orkest doet in het najaar een succesvolle tournee door Japan, ter promotie van het tweede album Feria del Tango.

2004

Het Malando Orekst bestaat dit jaar uit violist en concertmeester Ernö Olah, pianist Hugh den Ouden (sinds 1987, accordeonist en bandoneónist Gert Wantenaar (sinds 1999), accordeonist Dominique Paats (sinds 2004), voliost Alexandre Mota Kanji (sinds 2001), violist David Peijnenborgh (sinds 1999), violist Floris van Hest (sinds 2003), violiste Jenneke Tesselaar (sinds juli 2001), violist Arjen de Graaf (sinds 1997), cellist Koen Schouten (sinds 1996), cellist Scarlett Arts (sinds 2001), Hans van Schuppen (accordeon, bandoneón), Marielle Ponsen (viool), Christiaan van Hemert (viool, bandoneón, contrabas, gitaar, arrangeur), Arno Vrijens (altviool) en Ilse Nieuwold (altviool). Op 25 oktober viert het orkest het 65jarig jubileum met een galavoorstelling in Theater Tuschinski te Amsterdam. De TROS maakt televisieopnamen die een maand later worden uitgezonden.Tijdens de galavoorstelling zingt gastzangeres Hind het nummer A Felicidade. Het orkest speelt ook de compositie Chanson d'Orphée, speciaal opgedragen aan de in 2003 in Portugal overleden Evert Overweg. Het jubileumalbum Danny Malando III is de eerste uitgave op Malando Records. Dankzij de huidige techniek zijn in enkele nummers drie generaties Malando in samenspel te horen.

2005

Het Malando Orkest tekent in Duitsland een wereldwijd contract bij platenlabel Ariola. Het label, onderdeel van Sony BMG, is een belangrijke leverancier van volksmuziek met artiesten als Udo Jürgens, Heino en Vicky Leandros. Op 12 september brengt het Malando Orkest het album Tango Klassiker uit in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Het is een verzameling van de grootste tangoklassiekers ooit opgenomen door het orkest. De Duitse albumrelease wordt gevolgd door een tournee door de drie landen in het voorjaar van 2006. Op 17 september is het Malando Orkest te zien in het tv-programma Musikantenstadl, dat wordt uitgezonden in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk en wordt bekeken door 6 miljoen kijkers. Voor het zover is, reist het Malando Orkest voor de zestiende keer af naar Japan voor een tour van drie weken.

2006

Voormalige zanger en bassist Frans Wanders overlijdt op 31 januari op 87jarige leeftijd aan de gevolgen van een dubbele longontsteking. Hij maakte deel uit van het orkest tussen 1945 en 1999.

2008

In de maand december geeft Danny Malando en zijn orkest samen met de Volendamse zangeres Carola Smit (ex-BZN) enkele kerstconcerten. De concerten zijn een succes en krijgen een vervolg.

Carola Smit

2010

Eind september gaat Danny Malando & Het Malando Orkest naar China voor optredens in Beijing, Wuhan, Shenzhen en Shanghai.

2011 - 2012

Danny Malando schrijft de muziek bij Ouwehoeren (december 2011) van Rob Schröder en Gabrielle Provaas over het leven van de zussen Louise en Martine Fokkens op de Amsterdamse Wallen. Na enkele kerstshows met Carola Smit reist het orkest opnieuw naar China voor tien concerten tussen 27 december 2011 en 7 januari 2012 in ondermeer Guangzhou, Shanghai en Foshan. Danny Malando maakt samen met concertmeester Ernö Olah en Hans Hollestelle nieuwe arrangementen van Latijns-Amerikaanse standards, met toevoeging van een blazerssectie, een percussiegroep en een koor. Het vernieuwde geluid van het orkest is te horen op het album Malando Latino (februari 2012) en tijdens de gelijknamige theatertournee die op 13 maart 2012 van start gaat in Veenendaal.

Hans Hollestelle

2015

In het televisieprogramma Tijd voor Max ontvangt het Malando Orkest uit handen van Gerard Cox de Edison Oeuvreprijs Wereldmuziek.

Gerard Cox

Discografie Malando

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Malando

Audio/Video Malando

Video Malando

Malando clip mov
Malando clip mov
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Malando clip mov

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer