Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MARTIN KAAIJ

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Koorenhuis

Genre

gitaar, klassiek

Martin Kaaij

Gitarist Martin Kaaij heeft een voorliefde voor zelden uitgevoerde composities van zowel bekende als onbekende componisten. Hij komt dan ook vaak terecht bij het repertoire van de 16e en 19e eeuw waarvan nog veel muziek verborgen ligt. Van de hedendaagse gitaarcomposities staan ongeveer zestig premières op de naam van Martin ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar

Biografie Martin Kaaij

Gitarist Martin Kaaij heeft een voorliefde voor zelden uitgevoerde composities van zowel bekende als onbekende componisten. Hij komt dan ook vaak terecht bij het repertoire van de 16e en 19e eeuw waarvan nog veel muziek verborgen ligt. Van de hedendaagse gitaarcomposities staan ongeveer zestig premières op de naam van Martin Kaaij. Naast gitaarspelen bewerkt Kaaij kamermuziek voor gitaar, zoals liederen van Franz Schubert, Johannes Brahms en Hugo Wolf, maar ook onbekend werk van Antonin Dvorák en Giuseppe Verdi voor de bezetting van het Bommel Kwartet. Martin Kaaij is ook als schrijver actief: hij schrijft stukken over klassieke muziek in de VPRO-gids en publiceert twee boeken, Niet bij Bach alleen, een boek over minder bekende componisten en Toonzetters - Sleutel tot de klassieke muziek waarin hij het begrip 'recitatief' uitlegt.

1986 - 2005

Martin Kaaij studeert gitaar aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Dick Visser. Hij richt, samen met een violist, hoboïst en fagottist van het Concertgebouworkest, het Bommel Kwartet op. Er vinden optredens plaats in Europa, in de Verenigde Staten, India, Australië en het Verre Oosten. Composities van Luca Francesconi, Jan Kouwenhoven en Willem Breuker, veelal speciaal voor hem geschreven werken, worden door Martin Kaaij voor de eerste keer uitgevoerd. Tussen de premières bevinden zich de eerste Nederlandse uitvoering van het gitaarconcert van Jean Françaix en het concert voor twee gitaren van Ton de Leeuw. In Maleisië is Kaaij de eerste die het gitaarconcert Concierto de Aranjuez van Joaquín Rodrigo uitvoert. Samen met violiste Eeva Koskinen neemt hij meerdere cd's op met werken van de Spaanse componisten Manuel de Falla, Enrique Granados en Luis de Milán en de Italiaan Niccolo Paganini. Met de bas-bariton Tom Sol vormt Martin Kaaij een vast duo waarmee hij speciale bewerkingen van het romantische liedrepertoire ten gehore brengt.

Eeva Koskinen Jan Kouwenhoven Koninklijk Concertgebouworkest Ton de Leeuw Willem Breuker

2006 - 2014

bron: website Koorenhuis Martin Kaaij neemt deel aan een productie van De Nederlandse Opera: als hippie verkleed begeleidt hij de zangers op gitaar tijdens hun recitatieven in een uitvoering van de opera Così fan tutte van Mozart in het Amsterdamse Muziektheater. Naast docent aan de conservatoria van Rotterdam en Zwolle is Kaaij privé gitaardocent voor zowel jong als oud, beginners als gevorderden.

De Nationale Opera

Discografie Martin Kaaij

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Martin Kaaij

Audio/Video Martin Kaaij

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer