Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MAT MATHEWS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Mathews live

Periode

18-06-1924 - 12-02-2009

Genre

bebop, jazz

Mat Mathews

Hubert Mathieu Schwarts (Den Haag, 18 juni 1924 - Rotterdam, 12 februari 2009) vertrekt in 1952 uit Nederland naar Amerika. Onder zijn artiestennaam Mat Mathews wordt hij in New York een van de bekendste jazz-accordeonisten. Hij maakt platen met grote jazzmusici, onder wie zangeres Carmen McRae, fluitist Herbie Mann, trompettist ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1945   Stido Alström
1953   Tonny Nüsser
1957   Rita Reys

Biografie Mat Mathews

Hubert Mathieu Schwarts (Den Haag, 18 juni 1924 - Rotterdam, 12 februari 2009) vertrekt in 1952 uit Nederland naar Amerika. Onder zijn artiestennaam Mat Mathews wordt hij in New York een van de bekendste jazz-accordeonisten. Hij maakt platen met grote jazzmusici, onder wie zangeres Carmen McRae, fluitist Herbie Mann, trompettist Art Famer, pianist Hank Jones, bassist Oscar Pettiford en drummer Kenny Clarke. Halverwege de jaren zestig keert hij terug naar Nederland en wordt hij lid van The Millers, de band waarmee hij voor zijn Amerikaanse periode ook al heeft opgetreden. In 1994 keert hij nog eenmaal terug naar de VS om er een plaat te maken.

In bezetting van

Millers   accordeon

1942 - 1952

Omdat de Duitse bezetter culturele beroepen vrijstelt van dwangarbeid besluit de jonge accordeonist Mathieu Schwarts beroepsmuzikant te worden. In 1944 maakt hij zijn plaatdebuut met een groep waarin ook gitarist Peter van Houten (die later als Van Wood in Italië triomfen zal vieren). Tegen het eind van de oorlog pakken de Duitsers hem toch op, en belandt hij in een concentratiekamp, waaruit hij weet te ontsnappen. Hij duikt vervolgens drie maanden onder op de zolder van zijn moeders huis. Na de oorlog hoort hij de Amerikaanse accordeonist Joe Mooney jazz spelen op de radiozender AFN. Het inspireert hem tot het formeren van een kwartet waarmee hij een jaar lang te horen is op Radio Luxemburg en zelfs bij de BBC. Hij werkt van 1947 tot 1950 met The Millers, maar emigreert begin 1952 met zijn Amerikaanse vrouw Paulette Rubinstein naar New York. Onder de artiestennaam Mat Mathews verovert hij al snel een plaats in de New Yorkse jazz-scene.

Millers

1953 - 1955

Op 29 april 1953 maakt hij met het Mat Mathews Quintet zijn Amerikaanse plaatdebuut op het Brunswick-label. Tenorsaxofonist-fluitist Herbie Mann, gitarist Benny Weeks, bassist Percy Heath en drummer Kenny Clarke zijn de sidemen. Mathews krijgt goede kritieken, aldus Leonard Feather in diens Encylopedia of Jazz: '[H]e was hailed as the first musician to produce modern jazz and an attractive new group sound with the accordion.' In 1955 staat zelfs een paginagrote foto van hem in het Metronome Yearbook Jazz, met op de achtergrond Herbie Mann. Het bijschrift luidt: 'Mat Mathews, a Holland born master of the accordion, is a comparative newcomer to worldwide jazz, has brought to his instrument a subtle distinction, a new light sort of sound, and a modern style, and a fine, young flutist, Herbie Mann, with similar praiseworthy attributes.' In 1954 en 1955 is Mathews te horen op drie albums van zangeres Carmen McRae: Carmen McRae Sings Great American Songwriters, Here To Stay en You'd Be So Easy To Love.

1956 - 1960

Voor het Dawn-label neemt Mathews de plaat The Modern Art Of Jazz By Mat Mathews op. Met een kwintet en een sextet vertolkt hij eigen stukken, dan wel eigen arrangementen van bestaande composities. Bassist Oscar Pettiford en drummer Kenny Clarke vormen de ritmesectie, in de kwintetformatie horen we opnieuw Herbie Mann, en in het sextet trompettist Art Farmer, altsaxofonist Gigi Gryce en pianist Dick Katz. Nog in hetzelfde jaar verschijnt The Gentle Art Of Love, met opnieuw Farmer en Pettiford, vibrafonist Joe Roland en hoornist David Amram. De laatste is ook een van de vier hoornisten op de ongewone LP Four French Horns Plus Rhythm Conceived By Mat Mathews. De overige drie zijn Julius Watkins, Fred Klein en Tony Miranda. Bassist Milt Hinton en drummer Osie Johnson vormen de ritmesectie. In mei 1957 begeleidt Mathews zijn landgenote Rita Reys, tijdens een opnamesessie in New York, in vier stukken die in Amerika verschijnen op de Dawn-LP New Voices (met naast Reys de zangeressen Sylvia Pierce en Peggy Serra), en in Nederland op de Philips-EP When The Blues Come On. In juli van dat jaar treedt de accordeonist in een kwartet met pianist Hank Jones aan op het Newport Jazz Festival. Verve brengt opnamen van het concert uit op de LP The Eddie Costa Trio, Mat Mathews And Don Elliott At Newport. Eind jaren vijftig formeert hij het New York Jazz Quartet, met zijn kompaan Herbie Mann, gitarist Joe Puma en bassist Whitey Mitchell. De groep neemt tussen 1957 en 1960 vier albums op.

1964 - 2009

Het lukt Mat Mathews, ondanks alle goede kritieken, niet om echt commercieel succes te behalen in de VS. Hij moet noodgedwongen allerlei studiowerk aannemen. Gedesillusioneerd keert hij in 1964 terug naar Nederland, en maakt tussen 1966 en 1968 twee platen met violist Frans van Bergen (Such Sweet Swinging en Violet On Velvet). In 1968 treedt hij ook weer toe tot The Millers. Tot 1984 is hij op acht LP's van deze band te horen. Met vibrafonist Coen van Nassou maakt hij in 1969 de LP Swinging The Mallets. Verder voorziet Mathews in zijn levensonderhoud met muziek voor films, radio en televisie. In oktober 1994 neemt hij nog één keer een plaat op in Amerika: Meditation. De laatste jaren van zijn leven slijt hij in Rotterdam, geplaagd door ouderdomskwalen, tot hij op 12 februari 2009 overlijdt.

Coen van Nassou Frans van Bergen

Discografie Mat Mathews

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Mat Mathews

Audio/Video Mat Mathews

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer