Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MAZZELTOV & ROLINHA KROSS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Mazzeltov & Rolinha Kross in 2010

Periode

1994 - heden

Genre

klezmer

Online

Officiële website

Mazzeltov & Rolinha Kross

Klezmerband Mazzeltov brengt bewerkte Jiddische liedjes en eigen composities. Sinds 2002 is Rolinha Kross het gezicht van de band.
Volledige biografie...

Bezetting

Harm van den Berg   accordeon
Harold Berghuis   gitaar
Gottfrid van Eck   birbyne, klarinet
Edith Mathot   viool
Tis Marang   contrabas
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Gregor Schaefer   citer, contrabas, ud
Talitha Nawijn   zang

Genoemd in de biografie van

2002   Rolinha Kross
2007   Shtetl Band Amsterdam

Biografie Mazzeltov & Rolinha Kross

Klezmerband Mazzeltov brengt bewerkte Jiddische liedjes en eigen composities. Sinds 2002 is Rolinha Kross het gezicht van de band.

1996 - 1998

Mazzeltovs debuutalbum Glik verschijnt in 1996 op Syncoop. Opvolger Mismasj komt twee jaar later op hetzelfde label uit.

2002

In 2002 verlaat zangeres Talitha Nawijn Mazzeltov en neemt Rolinha Kross haar plaats in. Zij groeit al snel uit tot het gezicht van de band. De Volkskrant schrijft over haar: “Het is vooral de nieuwe zangeres Rolinha Kross die de nummers leven inblaast met haar warme buigzame alt, een soepele timing en haar vermogen de teksten te acteren met een groot naturel.” Kross zingt al vanaf haar vroegste jeugd Jiddische liedjes - haar moeder is van Tsjechisch-Joodse afkomst. Liefde voor het zingen brengt haar naar het Conservatorium van Hilversum. Ze werkt onder anderen samen met Ramses Shaffy en richt het Rolinha Kross Trio op. Met Mazzeltov gaat ze vanaf 2002 langs de theaters om de nummers van de derde cd, Tsores & Cheyn, te laten horen.

Ramses Shaffy Rolinha Kross

2004 - 2006

Mazzeltov ontvangt een Edison-nominatie voor Mishpoge (opgenomen in Studio Double M) en gaat met het materiaal van dit vierde album langs de theaters. Hoogtepunten van deze tour zijn volgens de band de concerten in 2004 in Vredenburg, Utrecht, en in de kleine en grote zaal van Het Concertgebouw te Amsterdam in respectievelijk 2004 en 2006.

2006 - 2008

Voor dit seizoen staat de theatertour Jatten! in de planning. Het programma zit vol bekende Nederlandse, Franse en Engelse liedjes die door Rolinha Kross samen met Willy Brill in het Jiddisch zijn vertaald. Ze zijn door de band van arrangementen in Oost-Europese stijl voorzien. Zo krijgt de song Amsterdam van Jacques Brel als ritmische basis een Roemeense geampara (7/16). Een aantal van deze nummers komen op de cd Amsterdam uit 2008. Violiste Edith Mathot, accordionist Harm van den Berg en gitarist Harold Berghuis vormen het trioTzivalo waarmee ze Klezmer en andere bekende Oost-Europese melodieën uitvoeren. Berghuis en Rolinha Kross spelen ook in de band van de in Amsterdam woonachtige Roemeense cimbalist en accordeonist Vasile Nedea

2009

Voor Mazzeltov is 2009 het jaar van Mayn Umru, de zesde cd. 'Umru' is Jiddisch voor 'onrust'. De bandleden denken hierbij aan de “gezonde spanning die het begin van een creatief proces inluidt” en aan een “melodie die bij de componist opwelt. Barensweeën. Umru hoort bij de schepping van iets nieuws.” Voor deze cd maakt Mazzeltov eigen composities bij gedichten van Jiddische schrijvers en zoekt daarbij meer dan ooit naar nieuwe wegen. In haar vijftienjarige bestaan heeft Mazzeltov niet eerder een cd met zo veel eigen materiaal uitgebracht. Toch staan er op de schijf ook enkele traditionals en eigentijdse composities van anderen.

Discografie Mazzeltov & Rolinha Kross

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Mazzeltov & Rolinha Kross

Audio/Video Mazzeltov & Rolinha Kross

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer