Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MDUNGU

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Mdungu

Periode

2003 - heden

Genre

Afro-pop

Online

Officiële website

Mdungu

De muziek van Mdungu (broederschap), met bandleden uit Nederland, Spanje, Luxemburg en Gambia, is een mengsel van Afrikaanse muziek en westerse stijlen als jazz, funk, rock en ska, waaruit met in elkaar grijpende gitaarpatroontjes, duizelingwekkende percussie en stuwende saxriffs een eigen stijl wordt samengesteld. Zoals Manu Dibango zijn muziek 'Afro ...
Volledige biografie...

Bezetting

David Beukers   tenorsaxofoon, zang
Job Chajes   baritonsaxofoon
Frank Gones   gitaar
Michiel Bel   gitaar
Merijn van de Wijdeven   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Mdungu

De muziek van Mdungu (broederschap), met bandleden uit Nederland, Spanje, Luxemburg en Gambia, is een mengsel van Afrikaanse muziek en westerse stijlen als jazz, funk, rock en ska, waaruit met in elkaar grijpende gitaarpatroontjes, duizelingwekkende percussie en stuwende saxriffs een eigen stijl wordt samengesteld. Zoals Manu Dibango zijn muziek 'Afro Quelque Chose' noemt, labelt Mdungu zijn muziek 'Afro What!?'.

2003 - 2004

Saxofonist, componist en Afrika-fanaat Thijs van Milligen stelt de groep samen uit muzikanten die hij onder meer op het Rotterdamse Conservatorium leert kennen. Sommigen hiervan spelen eerder in groepen als Ifang Bondi (de Gambiaanse percussionist Ebou Gaye Mada), Bernie's Lounge (tenorist David Beukers), de Amsterdam Klezmer Band (baritonsaxofonist Job Chajes), Illicit (gitarist Michiel Bel) en de Rotterdam Ska-Jazz Foundation (bassist Merijn van de Wijdeven). Mdungu's optredens met afrojazz verschaft ze al snel een gezonde reputatie in Rotterdam en wijde omgeving.

Amsterdam Klezmer Band Bernie's Lounge The Rotterdam Ska-Jazz Foundation

2005

Mdungu treedt inmiddels door heel Nederland op en doet in mei een eerste buitenlandse tournee, door Italië, met optredens in Rome, Pomigliano en Caserta. In juli doet de groep twee optredens in Luxemburg.

2006

Mdungu In eigen beheer wordt een titelloze ep uitgebracht. Deze ep, Mdungu genaamd, wordt ondersteund met optredens door het hele land en zelfs een optreden in Parijs. Datzelfde jaar gaat de groep ook een samenwerking aan met Oghene Kologbo, die als gitarist van Fela Kuti & The Africa '70 over internationale faam beschikt. Tussen januari en augustus van dat jaar speelt hij diverse malen als gastmuzikant met de groep mee.

2007

De groep treedt op tijdens diverse festivals, waaronder het festival Tweetakt in Utrecht, het Bevrijdingsfestival in het Amsterdamse Westerpark, het Bevrijdingsfestival in het Utrechtse Park Transwijk, Scheldejazz in Terneuzen, North Sea Round Town in Rotterdam, de Amsterdamse Parade en de Amsterdamse Uitmarkt.

2008

In samenwerking met het wereldmuziekmagazine Beyond start de groep een maandelijkse clubavond in Meander te Amsterdam, waar opgetreden wordt met gasten als Benjamin Herman, Anton Goudsmit, Sheikh Tijan Samba (de oom van Ebou Gaye Mada, eveneens een voormalig Ifang Bondi-lid), Sean Bergin en dj Jairzinho. Ook elders in het land verzorgt de groep regelmatig optredens.

Anton Goudsmit Benjamin Herman Sean Bergin

2009

Mdungu in 2009 Op 29 mei vindt in het Amsterdamse Paradiso de releaseparty plaats van het debuutalbum Afro What!?, met een feestelijk optreden waaraan als gastmuzikant opnieuw Sheikh Tijan Samba deelneemt. De volgende dag is de groep te zien op de Music Meeting in Nijmegen en op 31 mei staan ze op het Dunya Festival te Rotterdam. Andere grote optredens dit jaar doet Mdungu op festivals als Amsterdam Roots, Metropolis (Rotterdam), Haarlem Jazzstad en de Wereld Jazzdagen in Dordrecht, het Haagse festival Pure Jazz, en in talloze clubs, waaronder Paradox in Tilburg en de Tolhuistuin te Amsterdam. In augustus wordt de stichting Afro What?! opgericht om de belangen van de groep te behartigen. In december verzorgt de groep een showcase tijdens de Dag van de Nederlandse Wereldmuziek. Geen wonder dat het album door de wereldmuzieksite MixedWorldMusic.com wordt uitgeroepen tot beste in Nederland gemaakte wereldmuziek-cd van 2009. De mixage en de mastering van het album (in heel Europa uitgebracht door het label Zimbraz) heeft in Engeland plaatsgevonden door Justin Adams, bekend als producer van de band Tinariwen en als gitarist van zijn eigen groep (album: Soul Science), maar ook van Robert Plants Strange Sensation.

2010

De single Yamanaboole, geproduceerd door Simon Akkermans alias C-Mon van C-Mon & Kypski, verschijnt begin mei. Opnieuw treedt de groep op tijdens diverse festivals, waaronder op het Groningse Noorderslag, Oerol op Terschelling, Mundial te Tilburg, The Hague Jazz, de Zomer Jazz Fiets Tour in Groningen, en het Festival of World Cultures in Dublin. Meer buitenlandse optredens vinden plaats in Duitsland, Luxemburg en België. In het Utrechtse Rasa treedt de groep in april op met voornoemde Britse gitarist Justin Adams, en Juldeh Camara op riti, een eensnarige vedel uit de Sahel. Ook Camara is een voormalig Ifang Bondi-lid uit Gambia.

C-Mon & Kypski

2011

Tijdens het optreden op het Global Village Festival in Amersfoort (12 juni) doet Mdungu een speciale show met bijdragen van rapper Typhoon en zangeres Lilian Vieira (Zuco 103). Mdungu en Vieira spelen ook samen tijdens Jazzfestival Bergen op Zoom (18 juni). Het eerste Turkse optreden van de band is op 2 juli op het International Istanbul Jazz Festival. In de zomer gaat de band de studio in voor het tweede album. De opnamen vinden plaats in een boerderij in een bos in Duitsland. In september en oktober doet Mdungu optredens in China, Zuid-Korea en Hong Kong. Ook verzorgt de groep eind oktober een showcase op de WOMEX in Kopenhagen. Op 27 november wordt de nieuwe cd, The Gambian Space Program, gepresenteerd in de Melkweg in Amsterdam.

Lilian Vieira Melkweg Typhoon

Discografie Mdungu

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Mdungu

Audio/Video Mdungu

Video Mdungu

Mdungu - Gambian Space Pr...
Mdungu - Gambian Space Program promo video
Mdungu promovideo HQ
Mdungu promovideo HQ
Mdungu live at Dutch nati...
Mdungu live at Dutch national tv show "De Zomer Draait Door"
Mdungu & Lilian Vieira @ ...
Mdungu & Lilian Vieira @ Global Village Festival Amersfoort
Mdungu Confusion featurin...
Mdungu Confusion featuring Lilian Vieira at Vondelpark 2010
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Mdungu live at Dutch national tv show "De Zomer Draait Door"

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer