Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MEINDERT TALMA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1968 - heden

Genre

alternative, Friestalig, indie, Nederlandstalig, singer-songwriter, toetsinstrumenten, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Tamango

Meindert Talma

Meindert Talma, woonachtig te Groningen maar toch onvervalst Fries, maakt lange tijd met The Negroes lo-fi popmuziek, zowel Nederlands- als Friestalig. In 1999 debuteert hij als romanschrijver met het boek Dammen Met Ome Hajo.
Volledige biografie...

Instrumenten

toetsinstrumenten, zang

Overige muzikanten

Ben Onderstijn   drums
Jan Pier Brands   drums, gitaar, zang
Henk Veenstra  
Niek De Vries   drums, gitaar, zang
Janke Volbeda   basgitaar, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2000   André Manuel
2000   Krang
2000   Osdorp Posse
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

4-6-21, TivoliVredenburg, Utrecht

Biografie Meindert Talma

Meindert Talma, woonachtig te Groningen maar toch onvervalst Fries, maakt lange tijd met The Negroes lo-fi popmuziek, zowel Nederlands- als Friestalig. In 1999 debuteert hij als romanschrijver met het boek Dammen Met Ome Hajo.

In bezetting van

Ausputzer   piano, synthesizer, zang

1968 - 1995

Talma, geboren in 1968, brengt zijn jeugd door in Surhuisterveen, Friesland. Met zijn moeder luistert hij naar muziek op de piratenzenders. Later krijgt hij orgelles van de lokale kerkorganist. Van zijn oom leent Talma platen van Bob Dylan, Stevie Wonder, Beach Boys, Beatles, Lou Reed en Rolling Stones. Deze muziek zal later van blijvende invloed blijken. Als puber wil Talma graag een bandje beginnen, maar men vindt zijn muziek meestal te raar. Hij gaat geschiedenis studeren in Groningen en komt in contact met mensen van het label Oetstar Rekkers.

1995

Oetstar is dermate gecharmeerd van de liedjes van Talma, dat hij in 1995 een 7"-single opneemt. Het Nederlandstalige titelnummer gaat over de piratenzenders in Friesland, op de B-kant staan twee punkachtige nummers. De single wordt met gemengde gevoelens ontvangen. In de Vera-krant wordt Talma de Daniel Johnston van de Friesche wouden genoemd, een recensent van de Opscene denkt dat zijn pick-up het begeven heeft.

1997

Nog steeds bij Oetstar neemt Talma in 1996 met hulp van zijn nieuw opgerichte begeleidingsband The Negroes en een viersporenrecorder zijn debuutalbum Hondert Punten op. Jan Pier Brands en Niek de Vries zijn dan al van de partij. Verder zijn op deze plaat te horen: Henk Veenstra (samen met Niek de Vries afkomstig uit The Amp) en Kees de Vries (samen met Jan Pier Brands afkomstig uit Krontjong Devils). Op het album zijn vierentwintig stukjes lo-fi popliedjes en probeersels te horen. Ondanks het feit dat de pers zich niet alleen maar positief uitlaat over deze eerste CD, gaat het toch ineens hard met Talma en zijn Negroes. Ze spelen op belangrijke festivals als Eurosonic, Crossing Border en Lowlands. Ook worden ze door Tom Barman van dEUS gevraagd om in Antwerpen een optreden te doen.

The Amp The Krontjong Devils

1998

In februari vinden de opnames plaats voor het tweede album, ditmaal in een studio met Jan Heddema achter de knoppen. Het album Ferhûddûker komt uit in september bij het Hooverflag-label, en ontvangt veel lovende recensies. Het album klinkt dan ook een stuk volwassener dan zijn lo-fi voorganger. Talma & The Negroes doen een aantal radio- en televisieoptredens, waaronder een optreden bij Barend & Van Dorp.

Jan Heddema

1999

In januari ontvangt Talma de Friese Popprijs 1998, ook speelt hij weer op het Eurosonic-festival in Groningen. Meindert Talma & The Negroes is inmiddels een gevestigde naam in de Nederlandse alternatieve muziekscene. Eind augustus tekent Talma een contract met Excelsior. Met Dammen Met Ome Hajo komt via dat label de derde cd uit. Het album wordt in de zomer opgenomen en verschijnt in oktober. Meindert Talma & The Negroes is in okotber ook te vinden op een verzamelcd van het label, die in het kader van de Platen Tiendaagse wordt uitgebracht. In die maand komt Talma’s debuutroman uit. Deze draagt dezelfde titel als de cd. De band treedt onder meer op op het Crossing Border Festival in Den Haag.

2000

Meinder Talma & The Negroes componeren een nummer speciaal voor de thema-avond 'Nederland, Nu Geheel Vernieuwd' van het VPRO-televisieprogramma De Nieuwe Wereld. Ook André Manuel, Project 2000 en Osdorp Posse & Blind Justice leveren elk een nummer. De regisseurs van De Nieuwe Wereld maken bij elk nummer een passende clip en de nummers worden samen uitgebracht op een mini-cd.

André Manuel Osdorp Posse Project 2000

2001

Het vierde album Leave Stumper (Fries voor Lieve Stumper) gaat gepaard met een stripboekje gemaakt door het collectief De Vijf Geweldenaars uit Tilburg.

2002

Op 20 november speelt Ben Onderstijn voor het laatst live mee. Hij wordt vervangen door Niek de Vries die al eerder als drummer/gitarist bij the Negroes actief was.

2003

In maart verschijnt Kriebelvisje, een album (en boek) dat Talma zonder zijn vaste band The Negroes maakt. Op de plaat wordt hij terzijde gestaan door gitarist Anne Soldaat, drummer Jeroen Kleijn (beide van Daryll-Ann) en bassist Cor van Ingen. Frans Hagenaars is producer. De hoestekening is van Peter Pontiac. Live spelen The Negroes wel mee. In maart doet Talma een aantal solo-optredens in het voorprogramma van de theatertournee van Spinvis. Met het nummer The Callgirl treedt Meindert Talma voor het eerst naar buiten met zijn Engelstalige muziekproject Tamango. Het nummer staat op de compilatie The Pet Series volume 3. Een

2004

Ook Engelstalig is de versie van Someone Loves You Honey (June Lodge) die in februari verschijnt op de compilatie More Than A Woman. Meindert Talma & The Negroes winnen in oktober het Friese liedjesfestival Liet 2004 met het nummer Dûnsje Wyldekat Dûnsje. Het winnende lied is de Friese inzending voor Liet Ynternasjonaal, een internationaal songfestival voor Europese minderheidstalen. Daar eindigt het nummer op de negende (en voorlaatste) plaats.

2005

Begin mei komt een titelloze cd van Meindert Talma & The Negroes uit bij Excelsior Recordings. Op dit zesde album staat onder meer de winnende song van Liet 2004, Dûnsje Wyldekat Dûnsje. De plaat is door de band zelf geproduceerd en opgenomen in de eigen thuisstudio in Drachtster Compagnie. Meindert Talma & The Negroes leveren met het nummer Datst Dû Net Mear Bestiest een bijdrage aan de Groningse compilatie Schaamte En Woede. De opbrengst van de cd komt ten goede aan de Werkgroep Vluchtelingen Vrij in Groningen.

2006

Iemand Moet Het Doen is de titel van de eerste muziektheatervoorstelling van Meindert Talma & the Negroes. Samen met mediakunstenaar Jan Klug wordt een filmisch liefdesverhaal verteld waarin “het platteland, erotiek en religie op een bijzondere manier samenkomen.” De première is op woensdag 11 januari in het Grand Theatre te Groningen. Meindert Talma maakt onderdeel uit van de NL Impressionisten, een verzamelnaam voor zeven Nederlandstalige bands die hun eigen identiteit als uitgangspunt voor hun werk nemen. Naast Talma zijn Spinvis, De Kift, At the close of every day, André Manuel, Mondo Leone en D'r Sjaak bij dit project betrokken. Vanaf 18 maart spelen de NL Impressionisten in groepen van twee tot drie enkele maanden in diverse Nederlandse zalen. De stem van Meindert Talma is te horen tijdens de kindertheatervoorstelling De Astronaute En De Ster van het duo Gerry en Harry Arling. Op 22 december verschijnt Nu Geloof Ik Wat Er In De Bijbel Staat. Het album is opgenomen in het kerkje Jezus Leeft in Drachtster Compagnie en bevat Nederlandse vertalingen die zijn gemaakt van songs uit de Anthology of American Folk Music-box van Harry Smith. Tijdens de presentatie in Vera te Groningen viert de band het tienjarig bestaan.

André Manuel Arling & Cameron at the close of every day De Kift Mondo Leone Spinvis

2007

In juni verzorgt Meindert Talma met zijn Negroes een optreden voor gedetineerden in de Blokhuispoort, het Huis van Bewaring in Leeuwarden. 21 tot en met vrijdag 24 augustus vertolkt de band Nu Geloof Ik Wat Er In De Bijbel Staat in de Pepergasthuiskerk te Groningen. Een dag later begeleidt Talma tijdens het festival Noorderzon op piano en synthesizer de 51 minuten durende film Ontbinding van het Gronings Filmkollektief 008 uit 1977.

2008

Meindert Talma werkt aan een volgende roman. Hij levert het gedicht Blond Uit Het Flesje aan de bundel Uit Het Noorden Waait De Muze Aan (Uitgeverij Passage), een verzameling gedichten over Groningen. Tamango is het eerste Engelstalige project van Talma. De liederencyclus, over de Tourist die afscheid neemt van zijn geliefde Jacky Hall en daarna klaar is om afscheid te nemen van zijn eigen leven, wordt uitgevoerd op het Noorderzonfestival in Groningen en verschijnt ook op cd. Tamango wordt uitgevoerd door de vocalisten Jurgen Veenstra (Moonlizards), Klaske Oenema en Alicia Ziff, de cellisten Jochem Kooi en Floris te Boekhorst, violiste Hieke Dam, gitarist Fokke van der Veen, drummer Jeroen Kleijn, accordeonist Nina Swart en percussionist Kaan (The Flying Turkishman). Regisseur René Duursma maakt een 50 minuten durende film gebaseerd op de muziek van Tamango. Talma een van de Friese singer/songwriters die wordt gevraagd om nieuwe Friestalige Sinterklaasliederen te schrijven voor een speciale Sinterklaascd. De liederen worden in september opgenomen door een kinderkoor van muziekschool De Wâldsang.

Moonlizards

2009

Tijdens de jaarlijkse Groningse editie van het International Film Festival Rotterdam gaat op 29 januari de film Tamango in première. Meindert Talma verzorgt op die avond met zijn achtkoppige orkest live voor de muziek tijdens de projectie van de film. Jurgen Veenstra en Susanne Clermonts (als zangeres bekend onder de naam Krause) spelen de hoofdrollen. Tamango verschijnt eind april op cd/dvd waarna diverse voorstellingen in het land volgen. Talma bereidt samen met dichter Tsead Bruinja en Jankobus Seunnenga een gezamenlijk theaterprogramma voor waarmee hij in 2010 op tournee gaat.

Jankobus Seunnenga

2010

Ausputzer, de Duitstalige experimentele band van Meindert Talma, treedt 30 januari voor het eerst op, in Het Viadukt te Groningen.

Ausputzer

2011

Meindert Talma doet verspreid over het jaar voorleessessies naar aanleiding van zijn dichtbundel Laat Het Orgel Jammeren (Uitgeverij Passage) en toert weer met Jan Seunnenga en Tsead Bruinja door het Noorden van Nederland onder de naam Seunnenga, Bruinja, Talma. Bij de opening in het Fries Museum te Leeuwarden van de foto-expositie De Zee Roept van fotograaf Tryntsje Nauta, over studenten van de zeevaartschool op Terschelling, wordt het gelijknamige fotoboek gepresenteerd met daarin ook een geluidsdrager met dertien songs van Meindert Talma over de huidige Nederlandse koopvaardij. Op cd wordt Talma muzikaal bijgestaan door Laurens van der Meulen (zang, gitaar, percussie). Het duo staat in juni op Oeroel waar ze negen dagen spelen op het laatste nog functionerende radiozendschip, het schip van Radio Waddenzee.

2012

Naar aanleiding van het EK voetbal verschijnen een boek en een cd onder de titel Eenmaal Oranje. In het boek schrijven Remko den Boef en Karel Smouter over de eeuwige debutanten in het Nederlands elftal. Op de cd van Meindert Talma & De Rode Kaarten staan 11 liedjes over eenmalige voetbalinternationals zoals Bert van Marwijk en Oekie Hoekema. Meindert Talma & de Rode Kaarten doen in juni optredens in Leeuwarden, Amsterdam, Groningen, Utrecht en Terschelling (Oerol) met echte eenmalige internationals als hoofdgast. De bezetting van de band bestaat naast Talma uit Laurens van der Meulen (gitaar), Jolien Middelweerd (zang), Henk Veenstra (bas), Irene Wiersma (zang) en Corneel Canters (drums).

2013

Wiersma en Canters brengen onder naam Dame Flux in mei het electropopalbum Champagne uit. De tragikomische roman Kelderkoorts (inclusief cd) is de eerste in een cyclus over Talma’s leven als ‘Neerlands onbekendste popster’. Aanleiding voor de uitgave is een artikel in Vrij Nederland uit 2011 waarin Sander Pleij de muzikant de minst begrepen popster van Nederland noemt. In het boek schrijft Meinder Talma onder meer over de Hobbyrockers, radiopiraat de Nightrider en het begin van zijn band The Negroes. Hij wordt op de elf liedjes tellende cd terzijde gestaan door een keur aan gastmuzikanten, onder anderen Anne Soldaat, Reyer Zwart, Brenda Bosma (Spilt Milk), Corneel Canters en Jan Klug.

Dame Flux Spilt Milk

Discografie Meindert Talma

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Meindert Talma

Video Meindert Talma

Meindert Talma - Medium J...
Meindert Talma - Medium Johan
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Meindert Talma - Medium Johan

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer