Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MELKWEG

Overzicht | Biografie | Foto's | Audio/Video

Online

website

Melkweg

De Melkweg is sinds 1970 actief als poppodium in Amsterdam en uitgegroeid tot één van de belangrijkste poppodia van ons land. Het concentreert zich op een brede, eigentijdse muziekprogrammering, met onder andere pop, dance en niet-westerse muziek. Hiermee wordt geprobeerd een zo divers mogelijke publieksgroep te bedienen met een kwalitatief ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

2011   Mdungu

Biografie Melkweg

De Melkweg is sinds 1970 actief als poppodium in Amsterdam en uitgegroeid tot één van de belangrijkste poppodia van ons land. Het concentreert zich op een brede, eigentijdse muziekprogrammering, met onder andere pop, dance en niet-westerse muziek. Hiermee wordt geprobeerd een zo divers mogelijke publieksgroep te bedienen met een kwalitatief hoogstaand programma. Naast (pop)muziek is er in de Melkweg ook aandacht voor film, theater, dans en fotografie. De Melkweg beschikt over drie concertzalen, een theaterzaal, een filmzaal, een eigen café/restaurant en een opnamestudio. 5 Days Off is een van de evenementen die jaarlijks in de Melkweg worden georganiseerd.

1970 - 1971

In 1970 betrekt een theatergezelschap de oude melkfabriek aan de Amsterdamse Lijnbaansgracht. Om geld te verdienen, wordt het gebouw in de zomer opengesteld voor de jeugd. Er zijn allerlei activiteiten, waaronder natuurlijk popconcerten. Het loopt al snel storm, maar na de herfst stopt het project omdat het gezelschap eigen voorstellingen gaat houden in de oude fabriek. In 1971 komt er weer een zomerproject. Ook dat wordt een succes, maar niet alle plannen kunnen uitgevoerd worden. Besloten wordt om van de Melkweg een permanent centrum te maken.

1972 - 1981

In de herfst van 1972 wordt een aanzet gegeven voor de Melkweg zoals we die nu kennen. Het centrum kampt vanaf het begin met geldtekort. Subsidies komen er wel, maar omdat er door de jaren heen flink wat verbouwd wordt, blijft de financiële basis wankel. Toch weet de Melkweg spraakmakende evenementen te organiseren. Natuurlijk de concerten, maar daarnaast ook beruchte happenings als het One World Poetry Festival en het Festival of Fools.

1981

verandert de Melkweg van koers. Het hippie-imago wordt afgeschud en het podium ontwikkelt zich steeds meer als serieus poppodium. Veel grote bands treden er op, zoals de Sinple Minds en The Cure.

1982 - 1989

In 1982 programmeert de Melkweg een Afrikaanse act, voor die tijd iets totaal nieuws. In de loop der jaren onderscheidt het podium zich als een wegbereider voor wereldmuziek. In 1983 wordt voor het eerst het jaarlijkse terugkerende Africa Roots festival gehouden. Het festival is nu bekend onder de naam Amsterdam Roots Festival. In 1987 krijgt de Melkweg van de gemeente Amsterdam de status van kunstinstelling. Financieel blijft het echter behelpen. Als er weer eens flink bezuinigd wordt, pikken de medewerkers het niet langer. Ze bezetten het gebouw.

1990 - 1999

Midden jaren negentig wordt begonnen aan een flinke renovatie. Met een financiële injectie van de gemeente kan The Max worden gebouwd. De zaal gaat in 1995 open. Met The Max heeft de Melkweg twee concertzalen waar gelijktijdig optredens kunnen worden gehouden. Dat komt goed uit, want daardoor kan het centrum een flinke bijdrage leveren aan Crossing Border. Onderdelen van dat festival worden drie jaar in de Melkweg gehouden.

2000 - 2011

In 1999 en 2000 worden zowel de theater- als de cinemazaal gerenoveerd. In de cinema worden de technische faciliteiten verbeterd, er komen nieuwe stoelen en een verbeterde geluidsisolatie. De Melkweg wordt, naast Paradiso, gastheer van de Grote Prijs van Nederland. In 2009 wordt de nieuwe Rabozaal geopend die de Melkweg samen met buurman de Stadsschouwburg programmeert.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Melkweg

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer