Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MICK NESS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1975 - heden

Genre

ultra

Online

Studio Frog

Mick Ness

Mick Ness (Mick Witkamp) maakt in de eerste helft van de jaren tachtig deel uit van de zogenaamde Ultra-stroming Oktopus. Sinds 1989 is hij de voorman van de Hongaarse formatie Sexepil waarmee hij vooral in het voormalige Oostblok zeer succesvol is.
Volledige biografie...

Bezetting

Mick Witkamp   gitaar, zang

Overige muzikanten

Marijn Wijnands   basgitaar
Pieter Bannenberg   drums, percussie
Esther Apituley   saxofoon

Genoemd in de biografie van

1983   Mecano
1989   Sexepil
2016   Mecano

Biografie Mick Ness

Mick Ness (Mick Witkamp) maakt in de eerste helft van de jaren tachtig deel uit van de zogenaamde Ultra-stroming Oktopus. Sinds 1989 is hij de voorman van de Hongaarse formatie Sexepil waarmee hij vooral in het voormalige Oostblok zeer succesvol is.

1975

Mick Ness' eerste optreden is in 1975 wanneer hij met zijn schoolband in Krasnapolski te Amsterdam speelt.

1979

Na in de groep The Erections te hebben gespeeld richt hij Mick Ness & Issue op. De groep repeteert en treedt op in de Amsterdamse club Oktopus waar meer groepen spelen die tot de Ultra-beweging worden gerekend.

The Erections

1980

De groep gebruikt verschillende namen: Mick Ness, Mick Ness & His Issue of Mick Ness First Issue. Ness speelt gitaar, zingt en experimenteert met alles wat hem voorhanden komt. De groep heeft inmiddels een vaste vorm aangenomen met Pieter Bannenberg op slagwerk (met zelfgebouwd drumstel waarop zowel metaal-percussie als elektronische drumgeluiden mogelijk zijn), Eshter Apituley op sax en Marijn Wijnands op bas. Pieter en Marijn zitten op de Gerrit Rietveld Academie waardoor de groep betrokken raakt bij het project Maakt De Rietveld Betere Muziek Dan Schilderijen. Op 18 november presenteert Mick Ness samen met andere bands zich onder deze noemer in Paradiso.

1981

Op 21 januari staat de formatie op een Ultra-avond in Oktopus. Een track van dit optreden komt terecht op de Ultra-compilatiecassette. De band noemt zich nu Mick Ness Groepgeluid. Door de aandacht voor het Rietveld project en de Ultra-stroming neemt het aantal optredens toe en komt het viertal ook op de podia buiten Amsterdam terecht. In het najaar verschijnt de Maakt De Rietveld Betere Muziek Dan Schilderijen-elpee. Ness bewerkt eigen demo-materiaal voor de elpee Leave Me Your Ears. Op de percussie van Pieter Bannenberg na wordt de plaat door Ness zelf volgespeeld. Leave Me Your Ears gaat gebukt onder een matig geluid, omdat bij het snijden van de masterplaat iets misgaat. Ness en zijn label Torso ontdekken de fout pas als de plaat al geperst is. Op de elpee zijn de invloeden te horen van onder andere Pere Ubu en Joy Division (met name de baspartijen). De vrij hoge, tamelijk getormenteerde zang van Ness is ook opvallend. Mick Ness Groepgeluid maakt opnamen waarvan een gedeelte later op de Tago Mago-cassette terecht komt.

1982

In de kelder van het huis van zijn invalide schoonmoeder neemt Ness samen met Pieter Bannenberg (die eerder ook meespeelde op Minimal Compact's debuut-mini-elpee) met gebruikmaking van een 8-sporenrecorder materiaal op voor De Ark. Paul Bolten (broer van Theo en Cor Bolten van Mecano) is nauw betrokken bij het Franse cassette-tijdschrift Tago Mago. Hij start een Nederlandse editie van het magazine. Aan het eind van het jaar verschijnt de eerste (en tevens enige) uitgave, gedeeld door Mick Ness en de Franse groep Dante's Inferno. Op de begeleidende cassette staan drie nummers die een jaar eerder zijn opgenomen.

Mecano

1983

In februari verschijnt De Ark I Tot IX, een in een poetskatoenen zak verpakte elpee waarvan slechts één plaatkant bespeelbaar is. Begeleid door de nadrukkelijke metaal-percussie van Pieter Bannenberg bouwt Mick experimentele, noise-achtige geluidscollages. De zang heeft een grotendeels Gregoriaans karakter. De recensies zijn niet al te positief. Met het materiaal van De Ark wordt slechts eenmaal opgetreden door Mick en Pieter. Het aantal optredens van Groepgeluid neemt langzaam maar zeker af, maar de groep is nog wel te gast bij het VPRO-radioprogramma Spleen.

1984 - 1988

Na het einde van Groepgeluid speelt Ness sporadisch live, solo of met wisselende gezelschappen onder namen zoals The Mutant Jasz, Mick Ness Orchestra en Mr. Ness. Hij speelt af en toe met bevriende muzikanten als Dick Polak (Mecano) en Joop van Brakel (Nasmak), maar dit leidt niet tot concrete uitgaven. Als studiomuzikant werkt hij mee aan producties van onder andere Feargal Sharkey en Gino Vannelli.

Mecano Nasmak

1989

Ness komt in contact met de Hongaarse band Sexepil en wordt hun voorman.

Sexepil

1995

Samen met fotograaf Kiyomi Yui en vertaler/productiecoördinator Joost Deelman start Mick Ness in Amsterdam Studio Frog.

1998

Ness maakt samen met Mecano-zanger Dick Polak demo-opnamen die echter niet worden uitgebracht.

Dirk Polak

2001

Onder de naam Erector Set levert Mick Ness samen met Dirk Polak van Mecano met het nummer Indoor Forest een bijdrage aan de soundtrack voor Baby Blue, een gedeeltelijk Engelstalige thriller van regisseur Theo van Gogh.

Mecano

2004

Onder de naam Mick Witkamp componeert Mick Ness de soundtrack voor de film Paradise Girls van regisseur Fow Pyng Hu.

Discografie Mick Ness

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Mick Ness

Video Mick Ness

MICK NESS.
MICK NESS.
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
MICK NESS.

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer