Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MILLY SCOTT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Milly bij haar televisieshow Hello Milly! (1971)

Periode

29-12-1933 - heden

Genre

amusementsmuziek, jazz, Nederlandstalig, songfestival

Online

Officiële website

Milly Scott

Milly Scott is een zangeres en actrice. In 1966 doet zij als eerste 'zwarte zangeres' mee aan het Eurovisie Songfestival. In de jaren '60 en '70 is zij regelmatig op de Nederlandse televisie te zien. Hoewel haar hart bij de jazz ligt zingt zij vele stijlen.
Volledige biografie...

Biografie Milly Scott

Milly Scott is een zangeres en actrice. In 1966 doet zij als eerste 'zwarte zangeres' mee aan het Eurovisie Songfestival. In de jaren '60 en '70 is zij regelmatig op de Nederlandse televisie te zien. Hoewel haar hart bij de jazz ligt zingt zij vele stijlen.

1933 - 1945

Milly Scott wordt geboren in 1933 als Marion Henriëtte Louise Molly in Den Helder. Haar Surinaamse ouders zijn in de jaren '30 naar Nederland gekomen omdat vader bij de Nederlandse Marine gaat werken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt haar vader gedeporteerd en gaat ze wonen in Amsterdam. De Nederlandse familie Dissel ontfermt zich over de kleine Milly. Om haar vader te verrassen leert ze piano spelen maar hij zal niet terugkeren na de oorlog.

1946 - 1951

Milly heeft muzikaal talent en krijgt een beurs voor het conservatorium. Ze kan daar niet aarden, een Surinaamse wordt in die omgeving raar aangekeken. Ze houdt van boogie woogies op de piano spelen en begint haar eerste amateurbandje. Haar vocale talent wordt opgepikt en ze gaat zingen bij Toon Hermans. De cabaretier geeft haar de artiestennaam Milly Scott.

Toon Hermans

1952 - 1961

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Milly Scott bij de Weekendshow (1957) Impresario Lou van Rees ontfermt zich over de jonge zangeres. Hij haalt Amerikaanse jazzmuzikanten als Ella Fitzgerald en Count Basie, waar Milly enorm tegenopkijkt, voor concerten naar Nederland. De zangeres treedt een aantal malen op bij de Weekendshow met onder anderen Johnny en Rijk. Dankzij Van Rees gaat de zangeres zingen in Zweedse jazzclubs en blijft daar gedurende vijf jaar. Ze treedt op met beroemde jazzmuzikanten en raakt bevriend met Cornelis Vreeswijk die ook in Zweden verblijft

Cornelis Vreeswijk Johnny & Rijk

1962

De zangeres keert terug naar Nederland vanuit Zweden. Milly zit bij de Knokke-delegatie samen met Anneke Grönloh, Max Woiski Jr., Mieke Telkamp en José Marcello allen uit de stal van Lou van Rees. Voor Milly breekt een periode aan waarop zij veel op de Nederlandse televisie te zien is.

Anneke Grönloh José Marcello Max Woiski Jr. Mieke Telkamp

1963 - 1965

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Milly bij het Televisieprogramma Zo is het Toevallig Ook Nog Eens Een Keer (1965) Milly is vaste zangeres bij een televisieserie van de VARA waarbij telkens een Amerikaanse componist centraal staat. Ze zingt onder andere Cole Porter, Jerome Kern en Irving Berlin ook is zij te zien bij het programma Zo Is Het Toevallig Ook Nog Eens Een Keer. De VARA geeft haar een eigen show Scott In De Roos, waarbij ze samen met haar zusters optreedt. Met The Beale Street Band neemt Milly Scott de single Up A Lazy River op.

1966

Milly Scott gaat met het vrolijke latinliedje Fernando en Filippo naar het Eurovisie Songfestival. Hoewel eerere deelneemster Anneke Grönloh een Indische achtergrond heeft, wordt Milly Scott beschouwd als eerste zwarte artiest die aan het festival deelneemt. Bij het Nationale Songfestival wint de zangeres overtuigend, maar bij het Eurovisie Songfestival krijgt ze maar twee punten.

1967

Milly brengt de jazzsingle Who Cares uit wat een bescheiden hit wordt in Groot-Brittannië. Ze mag optreden voor de BBC en geeft een aantal concerten in Londen.

1968 - 1969

De zangeres speelt de rol van Helene in de musical Sweet Charity met Jasperina de Jong. Ook zingt zij als 'vedette' in de Snip & Snap Revue. In Duistland speelt Milly de rol van Anita in de musical West Side Story.

Jasperina de Jong

1970 - 1971

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Milly bij haar televisieshow Hello Milly! (1971) De zangeres gaat zich ook richten op gospel. Het album I's me Oh Lord met kerkkoor The Rivals komt uit in 1970. Ze is te zien in haar eigen televisieshow Hello Milly! en in het programma Eén Van De Acht.

1972 - 1981

De zangeres komt in het showcircuit terecht en treedt door heel Europa op met onder anderen Rudi Carrell en Catherina Valente. Ze neemt steeds minder platen op vanaf 1979 gaat zij shows verzorgen op Cruiseschepen.

Rudi Carrell

1986 - 1990

De zangeres gaat hypnotherapie studeren en opent in 1990 haar eigen praktijk.

1993 - 1995

Uit de fotocolectie van Beeld en Geluid: portretfoto ten tijde van Vrouwenvleugel (1994) De zangeres speelt in de populaire televisieserie Vrouwenvleugel de rol van Baby Miller, een zangeres die tijdens een van haar optredens een man heeft vermoord.

2014

De zangeres spreekt in het boek Douze Points, Twelve Points (Spectrum, 2014) met journalist Geert Willems over haar deelname aan het Eurovisie Songfestival. De inmiddels 80-jarige zangeres vertelt: "Ik ben blank opgevoed... ik keek nooit naar huidskleur en wist er ook niks van. Als ik met die gedachte (eerste zwarte zangeres van het festival) het podium had moeten beklimmen, had ik het nooit gedurfd."

Discografie Milly Scott

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Milly Scott

Audio/Video Milly Scott

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer