Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MIMEZINE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Mimezine

Periode

1996 - heden

Mimezine

Triphopformatie uit Amsterdam vernoemd naar een verdovend middel uit de sciencefiction mini-serie Wild Palms van Oliver Stone.
Volledige biografie...

Bezetting

Andreas Suntrop   gitaar
Marc Baronner   elektronica
Baz Mattie   achtergrondzang, drums, sampler
Vera van der Poel   zang

Overige muzikanten

Sander Hartgers   trompet
Gijs Levelt   trompet
Arno Willekes   gitaar

Genoemd in de biografie van

1988   LoveCramps
1996   Shine
1998   Beeswamp
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Mimezine

Triphopformatie uit Amsterdam vernoemd naar een verdovend middel uit de sciencefiction mini-serie Wild Palms van Oliver Stone.

1996

Drummer Baz Mattie (bekend van Grote Prijs van Nederland-winnaar La Lupa) en bassist Marc Baronner (ex-Toy Factory) spelen beiden in Shine, de band rond ex-Fatal Flowers-zanger Richard Janssen. Als deze groep er in 1996 mee ophoudt, storten Baronner en Mattie zich op de elektronische dansmuziek. In eerste instantie maakt Mimezine instrumentale dansmuziek totdat Van der Poel de gelederen komt versterken met haar zangpartijen. Zij zingt op dat moment samen met haar zus Beatrice ook nog in de band Beeswamp.

Beeswamp Shine Vera van der Poel

1997

Het eerste succes dient zich aan voor Mimezine. De cassette I Love You wordt demo van de maand in de muziekbladen FRET en Music Maker. Mimezine wordt geselecteerd voor de dance-finale van de Grote Prijs van Nederland. Enkele weken voor de finale spelen ze voor het eerst live tijdens het radioprogramma Leidsekade Live. Ondanks geluidsproblemen wint het trio tijdens de Grote Prijs van Nederland de publieksprijs. Baz Mattie is naast zijn werk voor Mimezine ook actief in de succesvolle groep Junkie XL van Tom Holkenborg.

Junkie XL

1999

Mimezine Het duurt vervolgens een paar jaar voordat de eerste single Lucky Number uitkomt. De cd bevat remixen van ondermeer Tom Holkenborg en Prince Abooboo en een bewerking door het Zapp! String Quartet. Live wordt het trio versterkt door trompettist Sander Hartgers en gitarist Arno Willekes. Ondertussen werkt het trio gestaag aan het debuut-album.

Tom Holkenborg Zapp 4

2001

Na meer dan een jaar verschijnt de tweede single I Love You, een nummer dat in een andere versie vier jaar eerder al op de eerste demo stond. Tom Holkenborg verzorgt weer de productie en het Zapp! strijkkwartet doet een gastbijdrage. I Love You is ook te horen op Mimezine's debuut-album Indeep dat dit jaar eindelijk uitkomt. Het lange wachten komt onder andere door ziekte van Vera van der Poel en de perfectionistische inslag van de bandleden. Veel van de nummers zijn meerder malen en in verschillende versies opgenomen. De muziek is een knappe combinatie van dance en pop. De band speelt regelmatig in het clubcircuit en treedt in augustus op tijdens het Lowlands festival. Vera van der Poel doet na de zomer enkele concerten met de Nits als vervangster van Leona Philippo. Op 12 december komt de nieuwe single Here I Am uit in een nieuwe versie met gitarist Andreas Suntrop (de vervanger van Arno Willekes). Sander Hartgers maakt plaats voor Gijs Levelt die als gast soms live meespeelt.

Nits Tom Holkenborg

2002

Mimezine is een van de winnaars van een Essent Award en treedt op tijdens het Noorderslag festival in Groningen. Naast de band hebben de leden nog tijd over voor enkele andere muzikale projecten. Bassist Marc Baronner verzorgt de muziek voor het theaterstuk De Koerskmonologen, een voorstelling met o.a. Cas Jansen en Alexander van Heteren over de ramp met de Russische onderzeeër de Koersk. Drummer Baz staat met zijn soloproject Ego op de verzamel-cd Choise: Wood Cuts van Tarmedia/Ddrecords met het nummer Soulsearcher. En Vera van der Poel zingt enkele nummers (waaronder de Mimezine-compositie Lucky Number) op de nieuwe cd van het Zapp strijkkwartet. Mimezine speelt in april op het door gitariste Corrie van Binsbergen geprogrammeerde Crosslinx festival. De single Body Language verschijnt in de zomer. De bijbehorende videoclip is geregisseerd door Wouter Stoter en Dennis Kleijn.

Corrie van Binsbergen

2003

Onder de naam Trigger Action, Une Nuit Urbaine doet Mimezine op 25 januari een speciaal optreden in Vredenburg te Utrecht in samenwerking met het Radio Filharmonisch Orkest, De Aarlanderveense Fanfare, Welf Turboacoustic Percussion, The Royal Wind Music en een VJ. Mimezine is die avond uitgebreid met DJ Kypski en percussionist Ruud de Graaff (Gotcha!, OLaBOLA). Baz Mattie produceert het debuutalbum van Grote Prijs-winnaar Zober uit Kampen. Op 7 juni speelt Mimezine in een speciale bezetting in Paradiso tijdens La Nuit N'est Pas Un Chocolat, een avond waarop hedendaagse muziek, theater en kookkunst samensmelten met een dansfeest. De groep wordt dan versterkt met gitarist Andreas Suntrop, DJ Kypski en percussionist Pepijn Zwaanswijk. Baz Mattie en Marc Baronner spelen in de liveband van Junkie XL tijdens diens promotournee naar aanleiding van het album Radio JXL- A Broadcast From The Computer Hell Cabin. Vera van der Poel is per 1 september zangcoach op de popafdeling van het conservatorium in Rotterdam. Marc Baronner speelt in het najaar bas tijdens de Belgische optredens van de Vlaamse reggaemuzikant Coco Jr. Van december is tot met januari 2004 is in diverse theaters het toneelstuk The Beast te zien met muziek en geluidsontwerp van Baz Mattie

C-Mon & Kypski Junkie XL OLaBOLA The Royal Wind Music Zober

2004

Mimezine Camera Silenta, de studio van Mimezine, wordt afgebroken om plaats te maken voor dure appartementen. Vera van der Poel zingt in januari mee tijdens de Zwitserse optredens van de Zwitserse componist en pianist Simon Ho. In het voorjaar komt een album uit van The Auratones waarop naast bijdragen van rapper E-life ook zang van Vera van der Poel. Het merendeel van het tweede album van Mimezine wordt in de nieuwe eigen studio en geproduceerd en gemixt door Baz Mattie. Feed The Monkey verschijnt in het najaar bij The Electric Co., een nieuw alternatief label met een licentiedeal bij Universal. Vera van der Poel vormt samen met Oene van Geel (viool, altviool, percussie, laptop), Afra Mussawisade (percussie, laptop) Gulli Gudmundsson (contrabas) en Anton Goudsmit (elektrische gitaar, The New Cool Collective) het jazzproject Voer waarmee ze in april en mei een mengeling speelt van jazz, pop, dance, Iraanse, Indiase en geïmproviseerde muziek. Baz Mattie verzorgt voor de tweede maal muziek voor de Utrechtse theatergroep DOX. Ditmaal voor Marathon, een voorstelling die is geïnspireerd op de filmThey Shoot Horses, Don't They? over een dansmarathon. Marc Baronner tourt ook dit jaar weer met de reggeaband The Recipe, zowel in België als in Nederland.

New Cool Collective The Auratones

2005

Marc Baronner speelt bas in de band van het Leidse dancetrio Kraak & Smaak. Op 11 februari komt de nieuwe Mimezine-single Can't Get Enough uit. Vera van der Poel is in januari en februari in Zwitserland gast bij een korte tour met Simon Ho and Friends. Live doet gitarist Robin Berlijn regelmatig mee met Mimezine. De tweede single van Feed The Monkey is het nummer Guess You Up. Vera van der Poel maakt deel uit van het project Voer waarmee akoestische muziek, jazz, Iraanse, Indiase, improvisatie- en gecomponeerde muziek aan elektronica wordt gekoppeld. Voer bestaat verder uit percussionist Afra Mussawisade (Bayuba Cante), Oene van Geel (Zapp String Quartet), Anton Goudsmit (New Cool Collective), Gulli Gudmundsson (Sonic Unit) en Robert van Heumen.

Bayuba Cante Kraak & Smaak New Cool Collective Zapp 4

2006

Mimezine Baz Mattie produceert samen met Richard Janssen voor Monique Klemann (Loïs Lane) David Bowie's What In The World. De versie is te horen op haar eerste soloalbum On Patrol. Van het project Voer verschijnt in september het album Bite. Vera van der Poel is een van de vier vocalisten op het album Dash! van de gelijknamige jazzy funkgroep van saxofonist Maarten Ornstein.

Dash! Monique Klemann

2007

In het kader van Breekbaar Nieuws, een interdisciplinair en educatief project voor scholieren en jongeren in Nederland, is Vera van der Poel in januari in Kabul, Afghanistan om daar samen met locale musici nieuwe composities te maken en op te nemen. Tjeerd van Zanen is als gitarist en producer ook betrokken bij deze interculturele uitwisseling. Marc Baronner werkt mee aan een album van Ralph van Manen.

Ralph van Manen

Discografie Mimezine

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Mimezine

Audio/Video Mimezine

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer