Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MIZPAH

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1992 - 1998

Genre

folkrock

Mizpah

Gelderse rock/folk-formatie.
Volledige biografie...

Bezetting

Rein Driessens   drums
Noël Vergunst   basgitaar
Marloes Van Der Moolen   viool
Peter Taminiau   gitaar
Paul Van Den Heuvel   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Anne-Marie Wolterink   zang
Léon Keppels   drums

Genoemd in de biografie van

1998   Ygdrassil
2002   Ygdrassil
2010   Fedchenka

Biografie Mizpah

Gelderse rock/folk-formatie.

1992

Aan de basis van Mizpah staan de Arnhemse gitarist Paul van den Heuvel en de in Glasgow geboren leadzangeres Julie Scott. Het duo maakt aanvankelijk akoestische gitaarliedjes en krijgt gezelschap van de tweede zangeres Anne-Marie Wolterink en later Marloes van der Moolen (viool) en Peter Taminiau (elektrische gitaar).

1993

Na het uitbrengen van de eerste, met geleend geld opgenomen demo debuteert Mizpah op het podium. In de plaatselijke talentenjacht de Roos Van Nijmegen gaat Mizpah, ondanks een geluidstechnisch bitter stemmend optreden, aan de haal met brons. Na dit optreden wordt de groep uitgebreid met Noël Vergunst (bas) en drummer Léon Keppels

1994

In Arnhem gaat Mizpah in mei overtuigd aan de haal met de Luxor Live Award. Julie Scott wint de eerste prijs voor haar teksten en zang tijdens het Nijmeegse 'Singer-songwriter'-festival. In Zwolle wordt de demo Broke opgenomen. De akoestische en elektrische bloemlezing van het Mizpah-repertoire wordt in diverse bladen enthousiast ontvangen. Drummer Keppels wordt vervangen door Rein Driessens (ex-Leper Community).

The Watchman

1995

Als enige cd-loze act treedt Mizpah aan in de Echo-tent op het prestigieuze Lowlands-festival. De formatie krijgt de handen op elkaar met overtuigend gebrachte en 'mooi gearrangeerde folkrock', aldus het blad Fret. Tot ontevredenheid van de band wordt Mizpah vaak in de folkhoek gezet. De achtergrond van de musici loopt van klassiek via rock tot punk. Als referentiekader verschijnen in de pers namen als The Walkabouts, The Levellers, Fairport Convention en Sinéad O' Connor. En, tot ontzetting van Scott, The Cranberries. De groep behoort tot de meest optredende Nederlandse bands. De naam Mizpah stamt uit het Hebreeuws en staat voor: 'waar je ook moge zijn, moge het je goed gaan.'

1996

De groep treedt op tijdens Noorderslag in Groningen en speelt onder meer samen met The Watchmen (Den Haag), Luka Bloom (Amsterdam) en The Walkabouts (Nijmegen). Anne-Marie Wolterink is nog wel te horen op het Mizpah-debuut I'm Here, maar in de zomer van '96 haakt ze af om persoonlijke en muzikale redenen. Het album komt tot stand onder de productionele leiding van het van dEUS bekende duo Peter Vermeersch en Pierre Vervloesem. Later blijkt dat de band zelf minder gelukkig is met de samenwerking met de twee Belgen vanwege de moeizame communicatie. Hoofdcomponiste Scott tekent voor de redelijk abstracte teksten. Mizpah brengt zowel akoestische songs als heavy bombastische nummers. De release van het album dat uiteindelijk 1500 maal verkoopt, wordt gevolgd door een uitgebreide tournee. Ook dit jaar staat Mizpah op Lowlands.

1997

In maart koppelt Mizpah een optreden op het Texaanse South By South-West Festival aan enkele concerten in Austin. De groep steekt veel tijd in het maken van het tweede album.

1998

Zangeres Scott heeft inmiddels Arnhem verruild voor Den Haag. In januari verschijnt This Glorious Day. Open doekjes vallen Mizpah ten deel, want dit tweede album is een enorme stap vooruit ten opzichte van het debuut. Het album kent meer lef en dynamiek. Het benadert meer het live-geluid en bevat minder folk en meer rock. De pers legt lijnen naar Patti Smith, Throwing Muses, The Pretenders en dEUS. De band treedt weer met regelmaat op, maar lijkt wat de Nederlandse radio betreft vanwege het eigenzinnig dualisme een typisch geval van 'tussen wal en schip'. Aan het eind van het jaar besluit de groep om persoonlijke en muzikale redenen ermee te stoppen. Het afscheidsconcert vindt 18 oktober plaats in O42 te Nijmegen. Scott gaat solo verder. Vergunst valt in tijdens een live-optreden in de Melkweg van Gitbox! en Driessens speelt met de Nijmeegse band Gross.

Gitbox! Gross

2002

Julie Scott richt samen met Roeland Drost (De Kift, Fratsen) in Den Haag de band Can_Of_Be op. Voormalige Mizpah-zangeres Anne-Marie Wolterink maakt theaterproducties en vormt o.a. in de jaren '00 samen met Marleen van Schie het cabaretduo Pinkenbiest.

can_of_be

2011

Julie Scott vormt samen met gitarist Bas Flier (can_of_be) de formatie Knotwilg.

Knotwilg

2013

Op 16 juni presenteert de zangeres in papierfabriek Jero te Den Haag haar soloalbum Thoughts & Sounds. Ze heeft de plaat opgenomen met muzikant en producer Philip Pells van het Zuid-Afrikaanse bookingskantoor en entertainmentbureau Fridgelab.

Julie Scott

Discografie Mizpah

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Mizpah

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer