Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Mo

Periode

1979 - 1985

Genre

new wave

Mo

Opvallende new wave-groep die in plaats gitaren en basgitaren een synthesizer en fagot gebruiken in hun muziek. Ze scoren in 1981 een grote hit met de tweede single Fred Astaire.
Volledige biografie...

Bezetting

Heili Helder   zang
Clemens De Lange   toetsinstrumenten
Huub De Lange   fagot, toetsinstrumenten
Harm Bieger   drums

Overige muzikanten

Ton van der Meer (2)   toetsinstrumenten
Linda Bloemhardt   zang
Hans Van Der Meer   drums
Hans Nieuwint   toetsinstrumenten
Frank Pels   toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1980   Frank Pels

Biografie Mo

Opvallende new wave-groep die in plaats gitaren en basgitaren een synthesizer en fagot gebruiken in hun muziek. Ze scoren in 1981 een grote hit met de tweede single Fred Astaire.

1979

Mo (vernoemd naar een Japans spelletje) wordt opgericht in 1979 door de broers Clemens en Huub de Lange, die in de jaren daarvoor hun tijd gevuld hebben met enkele wereldreizen. Het wat excentrieke duo omringt zich met zangeres Heili Helder, in het dagelijks leven verpleegster, en drummer Harm Bieger, die naam maakt met de symfonische rockgroep Sfinx. Het concept is van meet af aan bijzonder origineel. Gitaren en basgitaren ontbreken. Het zijn synthesizer en fagot (een blaasinstrument dat normaal alleen in de klassieke muziek wordt gebruikt) die het geluid kleuren.

Sfinx

1980

Mo Het zojuist door Phonogram gestarte Backdoor-label, een low budget-onderneming bedoeld om jong talent een kans te geven, ziet wel wat in de Mo en neemt de band onder contract. Het debuutalbum Mo verschijnt in november en wekt op zijn minst verbazing. De single Nancy reikt tot in de tipparade en alom stijgt de waardering voor het eigenzinnige viertal.

1981

Mo Nadat de tweede single Fred Astaire een dikke hit is geworden groeit de nieuwsgierigheid naar de Mo. Bij de talrijke zaaloptredens heeft het kwartet echter moeite de verwachtingen waar te maken. Begin '81 verlaat Huub de Lange de groep. Hij wordt vervangen door de Leidse conservatoriumstudent Ton van der Meer (niet te verwarren met de gelijknamige zanger van Ik Heb Niks An Me Leven en Een Beetje Vent Wordt Geen Agent). Ook de wat verlegen ogende zangeres Heili Helder heeft het zichtbaar moeilijk. Zij geeft er in juni, samen met Clemens de Lange, de brui aan. Na de zomervakantie staat er een nieuwe Mo, met alleen nog drummer Harm Bieger uit de eerste bezetting. Hij wordt terzijde gestaan door de toetsenisten Ton van der Meer en Hans Nieuwint. De nieuwe blikvanger is de achttienjarige Linda Bloemhardt, die behalve een goede zangeres ook een overtuigende podiumpersoonlijkheid blijkt.

1982

De nieuwe bezetting maakt de elpee Ha Ha The Sound Of Laughing, die een meer conventioneel geluid laat horen. De single Cheese belandt in de hitparade en zorgt ervoor dat ook de nieuwe Mo veelvuldig het land in kan.

1983

Terwijl Mo op het podium zeer succesvol is blijft nieuw hitparadesucces uit. De live-bezetting wordt versterkt met Frank Pels (ex-Perspex)

1984

Na de opnamen voor de derde elpee Stop Staring houdt drummer Harm Bieger, het laatste lid van de originele bezetting, het voor gezien. Hij wordt vervangen door Hans van der Meer, broer van Ton. De single Asia reikt tot in de tipparade. Stop Staring evenaart het succes van de vorige platen niet en de belangstelling voor de Mo als live-groep neemt af.

1985

Aan het eind van het jaar wordt Mo definitief ontbonden. Heili Helder en de gebroeders De Lange hebben zich dan inmiddels volledig uit de muziekwereld teruggetrokken. Drummer Harm Bieger heeft een geluidsstudio in Den Haag. Linda Bloemhardt wint in 1988 de Grote Prijs van Nederland met de groep One Track Charlie en duikt later op als vocaliste bij onder meer Candy Dulfer en Eveline Carels. Frank Pels en Bram Bonarius, beiden afkomstig uit de laatste bezetting van The Mo, duiken op onder de naam The Big Room. Het lukt hen echter niet ondanks een uitverkiezing tot Demo van de Maand bij Music Maker om een platencontract in de wacht te slepen. Pels verhuist naar EZ Money en maakt een soloplaat als The Pel$ Syndicate. In de jaren negentig doet hij veel productie- en sessiewerk (o.a. Womack & Womack, Danny Lucassen, Flair, Ellert Driessen, Sonic Surfers, Les Zazous, Anita Doth). De gebroeders Van der Meer stappen over naar het theatercircuit. Hans Nieuwint duikt op als toetsenist bij Berdien Stenberg en Jan Vayne.

Anita Doth Berdien Stenberg Candy Dulfer Ellert Driessen Eveline Carels Flair Jan Vayne Les Zazous One Track Charlie Sonic Surfers

Discografie Mo

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Mo

Audio/Video Mo

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer